Foto: Publicitātes foto
Iegādājoties sadzīves tehniku, ierasti tiek ņemti vērā tādi faktori kā izmērs, ietilpība, funkcijas, cena u.t.t. Tā kā veļasmašīna nav biežs pirkums, nepieciešams izvērtēt gan apģērbu daudzveidību, gan izpētīt jaunākos sasniegumus šajā sadzīves tehnikas jomā, lai izvēlētos sev piemērotāko, un tā kalpotu godam.

Lūk, pieci ieteikumi, kas palīdzēs, meklējot sev piemērotāko veļas mašīnu.

Izvērtē savas vajadzības

Lai arī "veļas diena", kad ģimenes sievietes visu dienu berza un mazgāja, jau sen ir tāla pagātne, tomēr neviens nevēlas apģērbu mazgāšanai veltīt daudz laika. Tāpēc, iegādājoties veļasmašīnu, jāņem vērā cilvēku skaits ģimenē, garderobes daudzveidība un lietošanas paradumi, piemēram, vai ir darba, sporta, mazu bērnu apģērbi. Tāpat jāpievērš uzmanība laika taupīšanas funkcijām, tostarp īsākiem mazgāšanas cikliem, kā arī jāizvēlas atbilstošs tilpums – lai gan 8kg vai 12kg var šķist daudz, tomēr tie ir vien 8-12 dvieļi vai pilns gultasveļas komplekts, ko var izmazgāt vienā reizē. Turklāt nav jābaidās likt mazāk veļas, jo īpaši saudzīgi mazgājamu veļu – tas pat ir ieteicams! Savukārt samazināts trokšņu un vibrācijas līmenis ļauj mazgāt jebkurā diennakts laikā, netraucējot miegam un citiem mājiniekiem. Ja ģimenē ir mazi bērni, jo īpaši jāpiedomā par drošību – jāpārbauda, vai tehnikai ir droši noslēdzamas durvis un displejs.

Apdomā izvietošanas iespējas

Mājokļos ar nelielu platību ir svarīgi, lai veļasmašīna aizņem pēc iespējas mazāk vietas. Kā liecina GFK dati, Baltijas valstīs populārākais ir veļasmašīnu veids ir ar frontālo veļas ielikšanu, vienīgi Igaunijas iedzīvotāji 10% biežāk ir devuši priekšroku "toploading" jeb veļas ielikšanai no augšpuses – tie ir šaurāki modeļi un nav nepieciešama papildu telpa durvju atvēršanai. Savukārt veļas mašīnas ar frontālo ievietošanu var labāk iekļaut interjerā, piemēram, iebūvējot virtuves letē. Turklāt arī šīm otra veida veļas mašīnām ir dažādi izmēri – no šaurāka līdz standartizmēram.

Pārbaudi energoefektivitātes marķējumu

Lai būtu vieglāk izvēlēties, jāpievērš uzmanība standarta enerģijas marķējumam, kam, saskaņā ar ES normām, jābūt uz visām veļasmašīnām – tur ir gan informācija par energoefektivitātes klasi, gan ūdens patēriņu un trokšņu līmeni. Sadzīves tehnikas septiņas energoefektivitātes klases apzīmē ar alfabēta burtiem no A līdz G. Augstākā ir A klase, kas ne vien palīdzēs samazināt elektrības patēriņu, bet arī saudzēs apkārtējo vidi. Līdz ar jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, burti tiek papildināti ar "+" zīmēm.

"Kā liecina GFK dati par tirgu kopumā, pircēji arvien biežāk cenšas izvēlēties ierīces ar zemāku enerģijas patēriņu, proti, A+++, A++ un A+ klases. Piemēram, 2013. gadā teju katra piektā jeb 18% no Latvijā pārdotajām veļasmašīnām ir bijušas A+++ klases. Līdzīgas tendences novērojamas iegādājoties ledusskapjus, vairums – 74% Latvijā, 72% Igaunijā un 65% Lietuvā – priekšroku devuši tieši A+ klasei," portālam "Delfi" stāsta "Samsung Electronics Baltics" sadzīves elektronikas biznesa vadītājs Baltijā Viktors Markuls.

Saudzē savu īpašumu

Taupīgas sadzīves tehnikas izvēle nozīmē arī rūpes par savu īpašumu. Lai paildzinātu apģērba mūžu, krāsas un formu, lietderīgas ir veļasmašīnas ar īpašām audumu saaudzējošām funkcijām, kas pasargā no sapīšanās. Papildus veļas šķirošanai gan pēc krāsām, gan auduma veida, apģērba izvēršanai uz otru pusi, aiztaisītām aizdarēm, velti dažas minūtes lietošanas instrukcijas izpētei, lai uzzinātu par jaunās veļasmašīnas niansēm – maksimālo ietilpību, veļas mazgāšanas līdzekļu lietošanu, īpašajiem uzstādījumiem. Ja agrāk veļasmašīnām bija vien "parastu" un "smalku" audumu mazgāšanas cikli, tagad tie variē līdz pat "segu mazgāšana", "džinsu mazgāšana", utt.

Izmanto "zaļākas" tehnoloģijas

Izcila drēbju tīrība nenozīmē pārmērīgu enerģijas patēriņu. Agrāko laiku mašīnas, kas tērēja daudz ūdens un elektrības, ir aizstājuši inteliģentāki modeļi. Piemēram, Samsung EcoBubbleTM dziļās tīrīšanas tehnoloģija un jaunais digitālās pārveidošanas motors palīdz kļūt "zaļākiem", vienlaikus nodrošinot pamatīgu tīrīšanu, samazinot mazgāšanas cikla ilgumu un enerģijas patēriņa samazinājumu, jo agrāk visvairāk enerģijas tika izlietots tieši ūdens uzsildīšanai līdz vajadzīgajai temperatūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!