Foto: Shutterstock
Mūsdienās aizvien vairāk cilvēku izvēlas un novērtē priekšrocības, ko sniedz veļas žāvētājs. Taču nereti ierīce, kurā ir apvienota gan veļas mašīna, gan žāvētājs rada asociācijas, ka tā neveic kvalitatīvi savu darbu, bojā apģērbu vai tā ātrāk saplīsīs. Tādēļ sadarbībā ar sadzīves tehnikas ražotāju ''Electrolux'' ir apkopoti populārākie mīti un skaidrota patiesība par veļas mašīnām, kurās iebūvēts žāvētājs.

"Aptuveni 25% jeb 85 miljoni no visiem Eiropas iedzīvotājiem dzīvo divistabu dzīvokļos, tādēļ aizvien aktuālāk ir apvienot divas ierīces vienā. Piemēram, izvēloties veļas mašīnu, kurā ir žāvētājs, tiek ievērojami ietaupīta vieta gan drēbju žāvēšanai, gan atsevišķai žāvētāja iekārtai," stāsta ''Electrolux Latvia" eksperts Edgars Grieznis.

Neefektīva

Iespējams, ka pirmās veļas mazgājamās mašīnas ar žāvētāju efektivitātes ziņā tiešām krietni atšķīrās no tradicionālajām veļas mašīnām. Taču mūsdienās veļas mašīnas, kas apvienotas ar žāvētāju, veļu spēj izmazgāt tikpat efektīvi kā A+++ klases veļas mašīna, turklāt arī saudzīgi to izžāvē.

Pārāk maza

Eiropā vidējais tilpums parastajām veļas mazgājamajām mašīnām ir 4 kg. Iespējams, ka šāds veļas mašīnas tilpums ir pietiekams, ja dzīvojat divatā, tomēr ģimenei ar bērniem drēbju mazgāšana šādā veļas mašīnā var pārvērsties par krietni sarežģītāku procesu. Pateicoties inovācijām sadzīves tehnikas jomā, mūsdienās arvien biežāk sadzīves tehnikas kompānijas piedāvā veļas mašīnas, kurās spēj ietilpt daudz lielāks daudzums veļas.

Nav pietiekami saudzīga

Šis ir visizplatītākais mīts, ar kuru nākas saskarties, kad kāds vēlas iegādāties veļas mašīnu ar žāvētāju. Baidoties, ka apģērbs sarausies, mainīs krāsu vai formu, daudzu izvēle krīt par labu tradicionālajai veļas mašīnai. Teju katru veļas mazgājamo mašīnu testē kompānija ''Woolmark'' – pasaulē vadošā autoritāte vilnas apkopes jautājumos. Lai saņemtu sertifikātu, kas garantē, ka ierīce droši izmazgās vilnu un citus delikātus audumus, nepieciešams iziet vairākus nopietnus testus. Tādēļ iegādes brīdī var pievērst uzmanību tam, vai ir šis marķējums, kas garantēs ne tikai saudzīgu apģērbu mazgāšanu, bet arī kvalitatīvu izžāvēšanu.

Nav uzticama

"Veļas mazgājamās mašīnas ar iebūvētu žāvētāju ir jauns spēlētājs tirgū, un tām ir grūti iekarot pircēju uzticību. Daudzi uzskata, ka veļas mašīnai ar iebūvētu žāvētāju ir īss mūžs un tā ātri salūzīs," atzīst "Electrolux" eksperts. Tomēr, kā norāda eksperts, bažām nav pamata, jo katrai ierīcei ir ražotāja noteikta garantija.

Patērē daudz elektroenerģijas

Viens no izvēles kritērijiem, iegādājoties veļas mazgājamo mašīnu, ir arī ekonomisks elektrības un ūdens patēriņš. Lielākā daļa uzskata – ja jau veļas mašīnā ir iebūvēts arī žāvētājs, tad elektrības patēriņš veļas mazgāšanas un žāvēšanas laikā ir krietni lielāks nekā tradicionālajām veļasmašīnām. Tomēr arī šis mīts neatbilst patiesībai, jo mūsdienu tehnoloģijas veļas mašīnā ar žāvētāju ļauj apģērbu izmazgāt un izžāvēt vēl ekonomiskāk nekā tradicionālā veļas mazgājamā mašīnā. Piemēram, tiešās strūklas mazgāšanas tehnoloģija pielāgo ūdens un enerģijas patēriņu atkarībā no ielādētā veļas daudzuma, turklāt netērējot to lieki.

"Pateicoties inovācijām un mūsdienu tehnoloģijām, esmu pārliecināts, ka veļas mazgājamās mašīnas ar iebūvētu žāvētāju jau pavisam drīz kļūst par neaizvietojamu ikdienas darbu palīgu ikvienā mājsaimniecībā," atzīst "Electrolux Latvia" eksperts Edgars Grieznis. Viņš arī atgādina vienkāršu, bet ļoti svarīgu faktu apģērba kopšanā: "Arī pati dārgākā un labākā veļas mašīna var sabojāt apģērbu, ja netiks uzstādīta atbilstoša mazgāšanas programma, kā arī izvēlētais mazgāšanas līdzeklis nebūs piemērots konkrētajam audumam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!