Foto: Shutterstock

Ja prāto par to, kāpēc gan trauki saskrāpējas, kļūst nespodri vai ieplaisā ātrāk nekā gribētos, tad, iespējams, pie vainas ir kāds no portāla housebeautiful.com apkopotajiem ieradumiem, ko mēs pieļaujam trauku mazgāšanas un uzglabāšanas laikā.

Novietojums trauku mašīnā

Iemesls tam, kāpēc itin bieži trauki tiek saskrāpēti un kļūst nespodri, ir to nepareizs novietojums trauku mašīnā. Vienmēr glāzes liec tā, lai tās nesaskaras kopā un mazgāšanas laikā neskrāpētu viena otru. Izmanto režģi un novieto traukus uz stiprinājumiem tā, lai starp tiem būtu atstarpes, un nekad vienā nodalījumā neliec divus šķīvjus kopā tā, ka tie saskaras, piemēram, bļodu zem bļodas. Nepareizs trauku novietojums šajā ierīcē ir vieglākais ceļš, kā iegūt nespodrus un saskrāpētus traukus, tāpēc ievēro šos priekšnoteikumus katru reizi.

Trauku uzglabāšana plauktos

Ne tikai trauku mašīna var būt iemesls sabojātiem traukiem, arī to uzglabāšana izmazgātā veidā var veicināt visas nevēlamās pazīmes. Piemēram, vairākas mazās bļodiņas izkārtojot vienu virs otras vai dažāda smaguma šķīvjus noliekot vienu virs otra lielā kaudzē, tas viss rada skrāpējumus. Ja nu tomēr nav citas iespējas kā tos ērtāk uzglabāt, vienmēr uzmani, lai trauki vienviet netikt uzglabāti pārlieku lielā kaudzē. Jo vairāk tie tiks novietoti vienā vietā, jo lielais smagums vairāk veicinās trauku saskrāpēšanos. Labs veids, kā neļaut šādās situācijās saskrāpēties traukiem, ir novietot starp tiem kafijas filtrus vai plānas salvetes atlocītā veidā.

Trauku noskalošana pirms ievietošanas trauku mašīnā

Trauku atbrīvošana no ēdiena paliekām, pirms tie tiek ievietoti trauku mašīnā, ir likums, kas jāievēro vienmēr un visur. Ja uz traukiem paliks jebkāda veida ēdiena paliekas, tas neizbēgami ietekmē to, kā trauki tiks nomazgāti un kā tie izskatīsies pēc mazgāšanas. Glāzes noteikti būs nespodrākas, šķīvji var netikt kārtīgi nomazgāti, tāpēc vienmēr noskalo traukus no ēdiena paliekām, pirms liec tos trauku mašīnā.

Nepareiza glāžu uzglabāšana

Trauku vizuālo pievilcību ietekmē ne tikai mazgāšana, bet arī uzglabāšana. Piemēram, šampanieša glāzes un citas šauras glāzes, kuru pamatnei ir grūti piekļūt ar lupatiņu un iztīrīt, jāievēro īpaša uzglabāšana. Garākās glāzes vienmēr jāuzglabā uz virsmas apgāztā veidā ar kātiņu uz augšu, lai glāzes pamatnē nenosēstos putekļi un netīrumi, ko pēc tam nevar izmazgāt. Patiesībā jebkuras kristāla glāzes ieteicams uzglabāt šādā apgrieztā veidā, taču lielās vīna glāzes gan var uzglabāt pareizā virzienā.

Trauku skrāpēšana ar piederumiem

Šķīvju, bļodu, desertu trauku pievilcības ilgmūžību ietekmēt arī tas, vai trauki tikuši skrāpēti ar piederumiem. Bieži vien uz šķīvjiem parādās švīkas, kas iegūtas no dakšas un naža izmantošanas, tāpēc šādos gadījumos jāpiemēro saudzīgāka materiāla piederumi. Piemēram, tumša kausējuma piederumi uz baltiem šķīvjiem visai ātri atstāt skrāpējumus, tāpēc labāk izvēlēties gaišākas krāsas piederumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!