Foto: Pexels

Virtuve tev noteikti asociējas ar daudzām garšīgām smaržām, sākot no vecmāmiņas svētdienas kotletēm un pankūkām, beidzot ar vēl saldi smaržojušu ceptas kūkas biskvītu... Tomēr laiku pa laikam virtuvē iemājo arī nepatīkamas smakas un citreiz – tās pat saglabājas ilgāku laiku. Pat ja šobrīd nesajūti nepatīkamu aromātu savā virtuvē, šie tīrīšanas padomi padarīs tavu virtuvi par daudz patīkamāku vietu.

Biežākie virtuves smaku cēloņi

Pirmkārt, ir vērts zināt, kuras smakas var novērst, veicot kādu noteiktu tīrīšanas darbu, bet kuras jau varētu norādīt uz kādu problēmu, kas ir steidzami jārisina. Daži izplatītākie iemesli ir ar sēru bagāti produkti, piemēram, brokoļi un cieti vārītas olas, bez šaubām, arī neiztukšotas atkritumu tvertnes un netīras virtuves iekārtas.

Atceries, ja izlietne smird, tad, visticamāk, tas ir, pateicoties ēdienu paliekām (reiz mani vecmāmiņa mācīja, ka nekad, nekad izlietnē nevajag likt pilnus traukus, uz kuriem ir palicis kāds ēdiena kumoss. Ar šo parasti grēko vīrieši!) Laiku pa laikam būtu nepieciešams viņiem un arī sev atgādināt, ka ēdienu paliekas var pat ļoti viegli aizsprostot kanalizācijas caurules. Taukaini ēdieni sacietē caurulēs un pamazām veidojas pelējums, kas rada nepatīkamu smaku virtuvē.

Kā padarīt virtuves smaržu patīkamāku?


1. Uzkop virtuvi uzreiz pēc gatavošanas

Kad ēdiens ir pagatavots un visi mājinieki ir paēduši, atceries visu apkārt esošo nomazgāt uzreiz! Sāc ar taukainās pannas un darba virsmas notīrīšanu, jo pretējā gadījumā eļļa sāks pielipt, kas atkal un atkal – izraisīs nepatīkamu smaku. Zinām, ka ir vilinoši ieslēgt "Netflix", bet būsim godīgi – arī pēc laika nebūs lielais vilinājums iet un visu uzkopt.

2. Neaizmirsti par izlietni!

Kā jau minējām, ēdiena pārpalikumi var radīt nepatīkamas smakas. Ieteikums: izvairīties no eļļas un taukainu ēdienu liešanas kanalizācijas caurulē. Tas pats attiecas uz ēdieniem, kas tik viegli nesasmalcinās. To vidū ir gaļa, olu čaumalas, dažādu dārzeņu mizas, piemēram, seleriju un sīpolu.

Iztīrot virtuves izlietni ar trauku ziepēm, tiek samazināta netīrumu uzkrāšanās. Tātad iegūsi tīrāku un higiēniskāku vietu, kur pēc tam atkal mazgāt traukus un noskalot ēdienus.

Lai atbrīvotos pilnībā no ēdienu pārpalikumiem, izmēģini šo "kombināciju": cepamā soda ar balto etiķi. Proti, ielej cepamo sodu izlietnē, pēc tam pievieno etiķi (etiķis divas reizes vairāk kā soda) un ļauj tam visas nostāvēties 15 minūtes, pēc tam izskalo izlietni ar karstu (bet ne verdošu) ūdeni.

3. Parūpējies par svaigu gaisu

Lai atbrīvotos no virtuves smakas, svarīga ir arī gaisa cirkulācija. Gatavojot neaizmirsti ieslēgt nosūcēju un pēc tam atvērt logus, lai nodrošinātu telpai patīkamu ventilāciju un saglabātu virtuvē svaigu smaržu.

Tiesa, arī daži augi lieliski absorbē smakas. Papildus gaisa atsvaidzināšanai augi piešķir telpai zaļumu un nodrošina miera sajūtu, ienesot dabu savā mājoklī.

Vai zini labo teicienu, ka "sievietes mājās vienmēr jābūt ziediem"? Jā, arī šoreiz mēs tam pilnībā piekrītam! Tādā veidā smarža no dārza vai puķu veikala tiek ienesta mājās. Derēs jebkurš smaržīgs zieds, turklāt arī garšaugi, piemēram, rozmarīns, piparmētra un lavanda.

4. Izveido aromātiskos maisījumus

Lai gan tradicionālie aromātiskie maisījumi katliņos ir izgājuši no modes (iespējams, tāpēc, ka bieži vien bērni tos sajauc ar uzkodām un ēd), tomēr tie ir lieliski, lai uzturētu virtuves smaržu nevainojami labu. Vienkārši kombinē citrusaugļu šķēlītes, piemēram, citronu vai apelsīnu ar garšaugiem kā rozmarīns vai timiāns, klāt pievienojot garšvielas – muskatriekstu vai kanēli. Visu iemērc katliņā ar divām tasītēm ūdens un balto etiķi. Baltais etiķis palīdzēs novērst jebkādas atlikušās ēdiena smakas, kas ir tavā virtuvē. Pavasarim un vasarai derēs: citrona šķēlītes, baziliks un lavanda. Savukārt rudenim: apelsīnu šķēlītes, kanēlis un krustnagliņas.

Tomēr, ja aromātisko maisījumu pats nevēlies taisīt, tad savā virtuvē vari glabāt nelielu etiķa bļodiņu vai cepamās sodas bļodiņu, vai pašu vienkāršāko – kafijas biezumus, jo šīs sastāvdaļas var izkliedēt jebkuru virtuves smaku.

5. Iztīri atkrituma tvertni

Viens no vienkāršākajiem ieteikumiem? Neļauj atkritumiem krāties tvertnē! Lai novērstu nepatīkamu smaku, miskasti iznes vismaz ik pēc dažām dienām vai pat ātrāk, atkarībā no tā, kas atrodas tvertnes iekšpusē, jo dažiem pārtikas produktiem var būt sliktāka smaka, nekā citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!