Foto: Privātais arhīvs
Kad Zandas un Aigara Mališevu rokās nonāca "Kaktiņi" – dzimtas mājas, kuras pirms simts gadiem cēla Aigara vecvectēvs –, viens bijis skaidrs – mājas dizains jāsaglabā pēc iespējas autentiskāks. Mājās atrodas tikai viena jauna mēbele – dīvāns. Tāpat saimnieki nolēma, ka vadi no slēdžiem līdz gaismekļiem nebūs paslēpti zem apmetuma, bet gan vīsies virs sienu un griestu apdares. Logi, protams, tika izvēlēti no koka, taču ar to stāsts nebeidzas – Mališevi nevēlējās klasiskos pakešu logus, bet gan dubultos koka logus, kur viens no tiem uz vasaras sezonu ir izņemams. Un piekritīsiet – šādiem logiem nudien nepiedien šifona vai sintētiskie aizkari. Lūk, Zandas stāsts par to, kā, pavisam negaidot, sapņu aizkari tapa no palagiem!

"Mans vīrs vienmēr saka, ka es pārāk steidzos. Laikam tā arī ir, jo šos aizkarus biju izsapņojusi jau tad, kad īstie mājas atjaunošanas darbi nebija pat iesākušies," atceras Zanda. "Bet domāju, ka ir labi jau laicīgi zināt, kādu rezultātu vēlēšos un meklēt idejas tā īstenošanai. Neredzēju, ka šajā mājā pie logiem varētu pielikt šifona vai sintētiskos aizkarus. Vēlējos plānus kokvilnas vai lina aizkarus ar mežģīņu elementiem, bet, papētot veikalu piedāvājumu un izcenojumu, sapratu, ka tas nebūs lēts prieks, jo audumu vajag daudz, ja visus logus vēlas apdarināt no "galvas līdz kājām". Un mums tie ir astoņi logi."

Turpinot lolot idejas par to, kā reiz izskatīsies skaistie koka logi ar cakainiem aizkariem, pie Zandas atceļoja ilgi gaidīts pasūtījums – balti kokvilnas palagi, kas domāti abu meitiņu gultām. Taču, atverot paciņu, sagaidīja vilšanās – palagi ir plāni, turklāt caurspīdīgi. "Jau paspēju sabēdāties, bet tad visas lampiņas iedegās un trūkums pārvērtās par iespēju ietaupīt uz aizkariem! Sapratu, ka šos 150x250cm palagus taču itin labi var pārveidot par tik sen izsapņotajiem aizkariem."

"No sākuma pamēģināju tādus uzmeistarot vienam logam, lai saprastu, kā tie laiž cauri gaismu un kā izskatās (arī atverot logu)," teic Zanda, piemetinot, ka nākamajā pasūtījumā ceļu pie Mališevu ģimenes mērojuši jau vairāki palagi, kuri pēcāk dažu stundu laikā tapa par aizkariem.

"Tā kā man vajadzēja 215 cm garus aizkarus, 35 cm platu malu no augšas nolocīju un nošuvu aptuveni 5 cm platu tunelīti uzvēršanai uz aizkaru stangas. Nolocītās malas galā piešuvu kokvilnas mežģīni, divas taisnas vīles, jāapdarina mežģīņu maliņas un aizkari gatavi! Kopumā katrs aizkars aizņēma aptuveni 15 minūtes. Taču katru no tiem gludināju ilgāk."

Izmaksas un materiāli vienam logam:

  • Divi "Ikea" 150x250cm "Taggavalmo" palagi, katrs no tiem maksāja 2.99 eiro;
  • 310cm (150 + 150 + 10) kokvilnas mežģīne, kas izmaksāja aptuveni 5 eiro;
  • Kopējās izmaksas vienam logam: aptuveni 11 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!