Foto: Shutterstock
Dienas paliek arvien garākas un saulainākas, kas nozīmē, ka ir laiks augsnē ievīstīt sīpolgalviņas, lai jau pavisam drīz varētu našķoties ar svaigiem, sulīgiem lociņiem. Taču lociņi nebūt nav vienīgais pavasara našķis, kuru varam izaudzēt savās mājās. Iepazīsimies ar dīgstiem un mikrozaļumiem!

Gards našķis, taču jādiedzē ar atbildību


Kā portālam "Māja&Dārzs" reiz pastāstījusi zemnieku saimniecības "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote, uzturā lietot diedzētas var tikai tās sēklas, kas ir paredzētas dīgstu ražošanai, nevis sēšanai uz lauka. "Redīsiem būs speciāla šķirne, kas būs paredzēta dīgstu diedzēšanai vai mikrozaļumu audzēšanai. Tie, kurus pēc tam sējam vadziņā, lai dabūtu sarkanos bumbuļus, nav vieni un tie paši. Izvēlamies drošas un populāras sēklas. It sevišķi audzējot dīgstus, izvairāmies no eksperimentiem. Ja gribas eksperimentēt, tās sējam zemē, kas vienmēr būs drošāk," stāsta Beirote. Dīgstu diedzēšanai var izmantot:

  • "Mung", sojas un "Adzuki" pupiņas. Lieki eksperimentēt tomēr nevajadzētu ar parastajām dārza pupiņām, jo tās katrs organisms uztver citādāk. Pavisam noteikti nevajadzētu diedzēt un ēst cūku jeb lauka pupas, jo tās satur fabacīnus, kas var kaitēt organismam;
  • redīsus un sinepes;
  • zirņus, cukurziņus;
  • sierāboliņu un brokoļus;
  • lucernu;
  • zaļos lauku griķus;
  • kviešu graudus.

Kas būs nepieciešams un kā to darīt?


Trauciņa izvēle. Lai gan trauku izvēle šobrīd ir plaša – sākot ar slīpajiem turētājiem līdz pat specializētiem māla traukiem, – no sākuma itin labi funkciju pildīs arī burka ar marlīti, norāda "Zutiņi" saimniece, soli pa solim apstāstot ceļu, kas novedīs pie garda un vitamīniem bagāta un pavasarīga kāruma.

Izmērcē. Vispirms sēklas ieber burciņā un aplej ar ūdeni. Izmērcē aptuveni četras stundas, pēc tam ūdeni nolej nost. Burciņu atstāj apgāztu uz muti tā, lai notecētu liekais šķidrums, bet burkā saglabātos mitrums. Dīgšanai burciņu nepieciešams turēt gaišā un siltā vietā, tomēr ne tiešajos saules staros un tuvu radiatoriem, jo savādāk sēkliņas iekaltīs.

Noskalo. Divas reizes dienā (no rīta un vakarā) uzlej sēklām ūdeni, burciņu viegli sakrati (saskalini), nolej ūdeni un atkal burciņu atstāj apgāztā veidā. Šādi mazgāt vari vairākas reizes, vai arī – sēkliņas izbērt uz sietiņa un noskalot tekošā ūdenī. Ņem vērā, ka skalošanas process ir svarīgs, jo tādējādi ne tikai sēklas mitrini, bet arī noskalo no tām nelabvēlīgās baktērijas, kas var rasties diedzēšanas procesā.

Gardi mielojies. Jau aptuveni pēc trim četrām dienām būsi ticis pie vitamīnu pilniem dīgstiem, ar kuriem papildināt savu maltīti. Zaļo griķu dīgstus notiesāt, visticamāk, varēsi jau trešajā dienā, kad tiem iznācis maziņš asns. Savukārt kressalātus var saaudzēt nedaudz garākus – aptuveni piecus centimetrus garus. Turklāt, kad dīgsti ir gatavā izmērā, tos var turēt ledusskapī vēl aptuveni trīs dienas – tas apstādinās tālākos augšanas procesus. Tomēr pirms ēšanas neaizmirsti tos vēlreiz noskalot.

Foto: Shutterstock

Ņem vērā! Pret dīgstu diedzēšanu ne mirkli nedrīkst attiekties vieglprātīgi. Neuzpasējot dīgstus, burciņā var attīstīties veselībai nelabvēlīgas baktērijas. Kā pārliecināties, ka dīgstus droši vari lietot pārtikā, uzzini šajā "Delfi" rakstā.

Vitamīnu bumbas, kuras pa spēkam izaudzēt visiem


Dace Damberga pašas veidotajā uzņēmumā "Daces zaļumi", piedāvā citiem iegādāties veselīgo vitamīnu bumbu – mikrozaļumus –, kurus pati audzē jau aptuveni 10 gadus. "Mikrozaļumi ir kā vērtīga bumba – bagāti vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Izaugušais brokolis ir tas pats, kas mikrozaļumu brokolis, tikai mikrozaļumi ir koncentrētāki – bieži vien vismaz divas reizes vērtīgāki, nekā izauguši dārzeņi! It sevišķi ziemas laikā, kad lietojam mazāk svaigo produkciju, mikrozaļumi ir ideāla lieta, ar ko papildināt savu uzturu, lai uzņemtu vajadzīgās uzturvielas," portālam "Māja&Dārzs" reiz skaidrojusi uzņēmēja. Turklāt, ja to patiesi vēlas, audzēšana pa spēkam ir ikkatram!

Par to, kā Dace nokļuva līdz mikrozaļumu audzēšanas uzņēmam, lasi "Delfi plus" intervijā "Viss sākās vannasistabā – Daces Dambergas zaļā paradīze Talsos".

Kopumā Dace izmēģinājusi vairāk nekā 20 mikrozaļumu audzēšanu, taču, ņemot vērā klientu atsauksmes, šis ir Daces ieteiktais top piecinieks:

  • Zirņi. Piemīt saldena, kraukšķīga garša. Tos ļoti labprāt ēd arī bērni, tieši tādēļ tie ir lieliski mikrozaļumi ģimenēm.
  • Brokoļi. Piemīt maiga, patīkama garša. Bagātīgs C vitamīna avots, un tos var pievienot ļoti daudziem ēdieniem.
  • Redīsi. Mikrozaļumi garšo gluži kā redīss – ļoti patīkami atsvaidzinoši. Redīsiem ir lielas lapiņas, tādēļ salātos tie piešķir ne tikai kārtīgu svaigumu, bet arī masu.
  • Saulespuķes. Arī saulespuķes ļoti labprāt iecienījuši jaunieši, tomēr Dace teic, ka ne visiem šis augs iet pie sirds.
  • Rukola. Tā jau kopš laika gala bijusi viens no Daces iecienītākajiem mikrozaļumiem, taču nu novērojams rukolas uzvaras gājiens arī klientu vidū. Rukolas mikrozaļumi ir nedaudz maigāki, nekā izaugušas rukolas, ar patīkamu riekstu garšu. Rukola mājās ienesīs īstenu svaigumu intensīvās smaržas dēļ.

Kas būs nepieciešams un kā to darīt?

Trauciņa izvēle. Tas var būt jebkāds trauciņš. Galvenais, lai tas ir gana ērts. Vari izvēlēties māla, plastmasas podiņus – arī tādus, kuros iepriekš priecējusi kāda skaista puķīte. Tāpat vari dot otro dzīvi, piemēram, krējuma trauciņiem, mikrozaļumus audzējot tajos. Svarīgi, lai traukiem ir caurumiņi, caur kuriem notecēt liekajam ūdenim.

Augsnes izvēle. Iegādājies augsni stādu audzēšanai, piemēram, tomātiem, salātiem vai garšaugiem, taču noteikti neizmanto puķēm paredzēto augsni.

Sēklu izvēle. Izvēlies sēklas, kas ir paredzētas diedzēšanai. Lai saprastu, vai sēklas patiesi ir domātas tieši diedzēšanai, uz iepakojuma meklē vārdu "sprouting". Sēklām noteikti jābūt nekodinātām.

Ūdens. Grūtākais mikrozaļumu audzēšanā ir saprast, cik daudz ūdens tiem nepieciešams. Ja būs par daudz, tie nopūs, ja par maz – nokaltīs. Jāpaeksperimentē un jāatrod perfektais vidusceļš. Tāpat Dace uzsver, ka nepieciešamais ūdens daudzums būs atkarīgs no lēruma citu faktoru, piemēram, temperatūras istabā, mitruma telpā, saules gaismas daudzuma.

Gaisma. Mikrozaļumu audzētāja uzsver, ka augus iespējams izaudzēt jebkurā sezonā. Viss, kas mikrozaļumiem nepieciešams, ir siltums, atbilstošs mitrums un augsne. Gaisma mainīs to, kā augs izskatīsies – vasarā tas būs īsāks, intensīvi zaļš, savukārt ziemā tam būs garāks un tievāks kātiņš, mazākas lapiņas, jo tas tieksies pretī saulei. Tāpat Dace akcentē, – kamēr mikrozaļumi sadīgst, tos pat var nelikt uz palodzes, jo šajā periodā tiem saules gaismu nevajag.

Pēc tam gan tos vajadzētu nolikt uz palodzes, kur saules gaisma būs pieejama visvairāk, tomēr jāuzmanās, jo zem palodzes var būt radiatori, kas augus ātrāk izkaltēs. Kā arī, ja logs jau savu laiku ir nokalpojis, caur spraugām var nākt aukstais gaiss, kas arī var apgrūtināt augšanu. Ja nu kādam augu entuziastam mājās ir arī speciālās lampas, mikrozaļumi par dzīvi zem tās tumšajos periodos tikai priecāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!