Foto: PantherMedia/Scanpix
Varbūt vairums uzskata, ka ietaupīt energoresursus ir sarežģīti, un ieguldījums nebūs efektīvs, tomēr daži praktiskie padomi nebūt neliecina par neiespējamību. Un ja rīcība spēj samazināt elektrības patēriņu, kāpēc gan to nedarīt?

Izslēdz lieko

Tādi paradumi kā izslēgt gaismu, izejot no mājas vai telpas, ir kļuvuši pašsaprotami vairums cilvēku, tomēr to der atcerēties visiem, jo tas ievērojami spēj samazināt elektrības patēriņu. Arī sadzīves tehnikas izslēgšana ietilpst praktiskajos padomos, taču par to atceramies daudz retāk. Lai ērti izslēgtu tehniku, var izmantot pagarinātāju ar slēdzi, kas ļauj vienkārši atvienot no strāvas visas tam pieslēgtās ierīces. Tāpat nav ieteicams atstāt tādas ierīces kā televizors un dators gaidīšanas režīmā, jo arī tad ierīces patērē nedaudz elektrības.

Izmanto dienasgaismu

Ne vienmēr telpā nepieciešams spilgts apgaismojums. Aplūko telpas apgaismojumu jau tagad – vai tiešām ir nepieciešamas visas iedegtās spuldzes, ja aiz loga vēl ir dabiskais apgaismojums? Mākslīgā apgaismojuma vietā biežāk atver žalūzijas vai aizkarus un izmanto saules gaismu. Lai saprātīgi samazinātu elektroenerģijas patēriņu, vēlams nodrošināt nelielu fona apgaismojumu visā telpā un ar mazākām lampām spilgtāk izgaismot nepieciešamās zonas, piemēram, lasīšanai, rokdarbiem vai mācībām.

Samazini karstā ūdens patēriņu

Arī ūdens patēriņu vēlētos samazināt daudzi no mums, un to var panākt, lietojot trauku mazgājamo mašīnu. Lai arī daudziem viedoklis veidojas no stereotipiem, ka trauku mazgājamā mašīna patērē vairāk ūdeni un līdz ar to, arī elektrību, patiesībā trauku mazgājamās mašīnas lietošana vairāk kā divu cilvēku ģimenē ir izdevīgāka. Trauku mazgājamā mašīna patērē tikai 10-15 l aukstā ūdens, taču, mazgājot tādu pašu daudzumu trauku, tiks patērēti 60-80 l siltā ūdens. Ja dzīvo viens, tad, protams, trauku mazgājamā mašīna nav nepieciešama, tomēr lielākās ģimenēs tas būs izdevīgs ieguldījums

Izmanto ierīces efektīvi

Kādā brīvākā ziemas vakarā izskati elektroierīču lietošanas instrukcijas – temperatūras režīmus, aizpildījuma limitu, ieteicamo novietojumu un citas rekomendācijas. Ledusskapja izmantošana ir viens no priekšnoteikumiem, kas var ievērojami mainīt energoresursu patēriņu. Ja tas ir aizpildīts ar produktiem mazāk par 60%, tas lieki tērē elektroenerģiju, bet, ja ledusskapis ir pārpildīts vairāk par 90%, nenotiek iekšējā gaisa cirkulācija, un palielinās elektroenerģijas patēriņš. Tāpat bez iemesla nemazgā veļu pārāk augstā temperatūrā. Pilnībā pietiks, ja mazgāsi to 30°C temperatūrā, un tādējādi elektroenerģijas patēriņu var samazināt līdz pat 75 %, salīdzinot ar 60° C mazgāšanas programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!