Foto: Shutterstock
Lielajā pavasara tīrīšanā jānotrauš ne tikai putekļi no lampām, grāmatu plauktiem un citiem piemirstiem mājokļa stūriem, bet arī jāievieš kārtība skapī, un dziļākajos plauktos jānovietot ne vien biezākās drēbes, bet arī siltās segas. Tomēr, lai pilnā sparā varētu rosīties skapja plauktos, jāparūpējas, lai tajos ievietojamais saturs būtu tīrs un svaigs. Aplūkosim, kā pareizi mazgāt vilnas pledu ar veļasmašīnu, lai to nesabojātu.


Pirms vilnas pledu ievieto veļasmašīnā, vispirms to kārtīgi izpurini un, noklājot uz tīras virsmas, to iztīri, izmantojot suku ar mīkstiem sariem, padomos dalās portāls "The Spruce". Pēc tam pledu pakar vējainā, ēnainā vietā. Tiešajos saules staros gan segu nenovieto, jo tie var sabojāt segas faktūru – sacietināt vilnas plūksnas. Lai saglabātu vilnas plediņu svaigu un tīru, bieži vien pietiek ar kārtīgu izpurināšanu un regulāru vēdināšanu. Atceries, ka mazgāšanas laikā vilnas sedziņa vairs nebūs tik patīkama, kā tikko iegādāta, tādēļ to vēlams mazgāt pēc iespējas retāk – vien tad, ja tā patiesi ir ļoti netīra.

Ņem vērā, ka vilnas izstrādājumu mazgāšanai nepieciešams izmantot speciālu šķidro līdzekli, nevis veļas pulveri, kas mazgāšanas laikā tikai savels vilnu. Mazgājot segu veļasmašīnā, jāizvēlas režīms, kas paredzēts tikai vilnas izstrādājumiem – tas nodrošinās, ka plediņš tiks izmazgāts tam piemērotā temperatūrā (30 vai 40 grādos) un mazgāšanas laikā netiks izmantota centrifūga. Karstākā ūdens temperatūrā, turklāt, ja mazgāšanas laikā tiks izmantota arī centrifūga, pleds sarausies.

Tā kā mazgāšanas laikā netiks izmantota centrifūga, pleds pēc mazgāšanas aizvien būs slapjš. Lai izmirkušo segu pirms žāvēšanas nedaudz nosusinātu, to vari ietīt sausā vannas dvielī (ja nepieciešams, izmanto vairākus vannas dvieļus), kas uzsūks lieko mitrumu. Vilnas pledu nevajadzētu atbrīvot no liekā ūdens griežot un spiežot, kā to mēdz darīt ar citiem materiāliem, jo tādējādi pledu var izstaipīt, sabojājot tā formu.

Ņem vērā, ka pledu nav ieteicams žāvēt uz veļas auklas vai ievietot veļas žāvētājā. Vislabāk to izžauj izklātā veidā uz veļas žāvēšanas statīva un novieto žūšanai ēnainā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!