Foto: Shutterstock

Tā kā šajās dienās kamīni mājās tiek aizdegti biežāk, nekā ikdienā, dažas problēmas kļūst aktuālas, lai dāvāto siltumu varētu godam izbaudīt. Saskarsmē ar kamīnu ir četras izplatītas problēmas – kamīna dūmošana, stikla aizkvēpšana, tvana gāzes novēršana un malkas izvēle, tāpēc tieši šajos jautājumos turpmākajās rindās tiks sniegti gaidītie padomi.

Kamīna dūmošana

Ja iekurinot kamīnu ir pamatotas aizdomas par tā dūmošanu, iemesli var būt dažādi, viens no tiem – laikapstākļi. Atmosfēras spiediens var radīt kamīna dūmošanu, tāpat kā slapjas malkas izmantošana, tāpēc visupirms jāpārliecinās, vai tas nevarētu būt iemesls. Situācijā, ja kamīns sākumā kuras labi, bet pēc stundas vai vairāk tas sāk dūmot, vainojama nepietiekama skābekļa pieplūde, to var vērst par labu, ja uz neilgu laiku tiks atvērts logs. 

Ja kamīns joprojām nenovēršami dūmo, noteikti izsauc skursteņslauķi, kas pārbaudīs skursteni un nepieciešamības gadījumā to iztīrīs.

Stikla aizkvēpšana

Viens no standarta iemesliem, kāpēc kamīna stikls aizkvēpst, ir slapjas malkas izmantošana, taču tas nav nekas nenovēršams. Klasiskajā kamīnā kurinot ar maksimālo karstuma jaudu, sodrēji uz stikla paši nodegs. Pat tad, ja kamīns lēni kurās, ik pa laikam ir karstums jāpalielina, un tad stikls pašattīrīsies. 

Ja kamīna stikls ilgstoši būs nokvēpis melns, ar laiku tas var sākt deformēties, jo nepieciešamā daļa siltuma netiek atstarota telpā, bet kamīna iekšējā temperatūra arvien paaugstinās. Tāpēc ņem vērā kamīna stikla atbrīvošanu no aizkvēpušajiem sodrējiem!

Tvana gāze

Saskarsme ar tvana gāzi nudien nav joku lieta, un, lai arī tas vairāk attiecas uz klasiskajām krāsnīm, ir jāievēro noteikumi arī kamīna kurināšanā. Dūmvada aizbīdni jeb, kā mēs sarunu valodā mēdzam teikt ''šīberi'', drīkst taisīt ciet tikai tad, kad malka ir pilnībā izdegusi, kurtuvē nav redzamas zilas liesmas un ir palikušas tikai ogles. Taču visdrošāk dūmvada aizbīdni var vērt ciet tikai tad, kad pilnībā viss ir izkūries un kurtuvē ir atlikuši tikai pelni.

Malkas izvēle

Klasiskā kamīna kurināšanā vienmēr labākā izvēle būs sausa lapu koku malka, taču ja kamīns ir ar lēno degšanu, var papildus izmantot arī briketes. Ja mājās ir ierīkots gāzes kamīns, tad, protams, to drīkst kurināt tikai ar gāzi, gluži tāpat ar spirta kamīnu, kur jāizmanto etanols, un granulu kamīnam - granulas.

Klasisko kamīnu kurinātājiem jāņem vērā, ka tos nedrīkst kurināt ar briketēm, jo tas rada pārāk augstu temperatūru un kamīns var tikt sabojāts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!