Foto: Shutterstock

Katru pavasari krāsojam olas, ļaujamies dažādām jautrām izdarībām un priecājamies no sirds, bet diemžēl gadās, ka svētkos mēdzam aizrauties. Krāsojot olas, atkritumos pārvēršam lērumu ar marli, kas būtu noderīgāka medicīniskiem nolūkiem. Sagatavojam tik daudz ēdamā, ka nespējam ar to tikt galā, un beigās esam sev sagādājuši liekus tēriņus gan brīdī, kad pārlieku ļaujamies pirkšanas kārei veikalā, gan brīdī, kad viss lielais iepirkums pārvēršas par atkritumiem, turklāt vēl jāmaksā par to izvešanu. Šogad vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" piedāvā likt lietā praktiskas zināšanas, lai Lieldienu izdarības un aktivitātes padarītu videi un maciņam draudzīgākas.

Efektīvā olu krāsošana

Lai lieki netērētos, izvēloties krāsas, kas pieejamas veikalā, vispirms ir vērts paskatīties savos pārtikas krājumos. Protams, visi zinām sīpolu mizu novārījuma teicamo spēju nokrāsot olas, taču īsteni efektīvi būsiet, ja mazākās plēksnēs sagrieztas sīpolu mizas piesiesiet tieši pie samitrinātas olas – vietā, kur miza saskaras ar čaumalu, krāsojums būs koši sarkanbrūns.

Savukārt, ja krājumos no vasaras saglabājusies aroniju sula vai melleņu ievārījums, kas nupat jau sācis bojāties, vai novārījumam izmantosiet atgriezumus no sarkanā kāposta, rezultātā iegūsiet izcili skaistas, raibas olas, kur sīpolmizu sarkanbrūnais krāsojums jauksies ar zili pelēko no sarūgušajām sulām un ievārījuma. Ja klāt būs piepīts arī kāds jaunās zāles stiebriņš no pagalma, ir visas iespējas tikt arī pie zaļām niansēm no zāles stiebra.

Lai olai piešķirtu skaistu rakstu, iesakām atbrīvoties no vecajiem makaroniem, auzām, griķiem vai citiem graudiem, tajos izripinot samitrinātu olu un cieši nosaitējot to. Rezultātā, sīpolu mizu, sulu, ievārījuma un citu dabai draudzīgo krāsvielu novārījumā, iegūsiet skaistus un orģinālus ornamentus.

Vērts zināt! Novārījumam pievienojot nedaudz sāli vai etiķi, krāsa būs intensīvāka. Tiesa, etiķis var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz olas čaumalu un šādi krāsotas olas izredzes uzvarēt olu kaujās samazinās.

Pārbaudi tējas krājumus

Teju katram mājās mēdz "aizstāvēties" dažādas tējas, kas vairs nav rekomendējamas garda dzēriena pagatavošanai, toties var dot teicamu piesātinātu krāsu olām. Eksperti norāda, ka teju visām tējām ieteicamais derīguma termiņš ir viens gads, bet, ja iepakojums atvērts, vēl īsāks. Pēc šī termiņa tēja zaudē ne vien savas veselīgās īpašības, bet arī garšas buķeti un aromātu. No šādas tējas bez sirdsapziņas pārmetumiem var gatavot stipru tējas novārījumu, kurā krāsot olas. No melnās tējas iegūtais krāsojums būs brūns, kumelīšu tēja dos dzeltenu nokrāsu, zaļā tēja – pelēcīgu, bet pelašķu tēja – dzeltenbrūnas. Savukārt karkadē tēja dos zilu krāsu.

Līdzīgi kā ar sīpolu mizām, der paturēt prātā, ka ar tēju aplipinātas olas krāsojums būs intensīvāks, ja novārījumam pievienots arī sāls un etiķis. Turklāt aizvien spēkā ir arī ieteikums olas atstāt novārījumā uz ilgāku laiku. Iesakām olas krāsot iepriekšējā vakarā, atstāt tās novārījumā uz visu nakti un Lieldienu rītu sākt ar satraucoši patīkamo pārsteigumu, tinot olas vaļā un ieraugot iepriekšējā vakara pūliņu rezultātu!

Dod otru dzīvi vecajām zeķubiksēm

Graudos un zāles stiebros izripinātas olas daudzi mēdz cieši nosaitēt marlē. Mēs aicinām būt efektīvākiem un medicīniskām vajadzībām noderīgo marli aizstāt ar saplīsušām zeķēm un zeķubiksēm. Efektivitāte būs teicama, jo zeķes un zeķubikses aizstās marli un radīs mazāk pārdzīvojumu, ka nupat jaunās zeķes jau atkal uzrautas.
Foto: Shutterstock

Lietošanai nederīgs zīda lakats vai šlipse var sagādāt izcilu prieku

Daudzi olu krāsošanai izmanto dabīgi krāsotus diegus no vecajām vilnas zeķēm – aptinot tādus ap olu un vārot to sālsūdenī vai ūdenī, kam pievienots nedaudz etiķis, var iegūt pārsteidzoši krāsainu rezultātu. Izcilu rezultātu var sniegt arī ar saplēstu un vairs nelietojamu zīda lakatu vai šlipsi ar rakstu. Olu, kas ietīta zīda drānā, kas cieši nosieta ar diegu un vārīta etiķūdenī, iegūs zīda krāsas un rakstu. Lai to panāktu, tiek ieteikts uz pāris litriem ūdens lietot līdz trīs ēdamkarotēm etiķa.

Vērtīga arī neapēsta – olas "otrā dzīve" pēc maltītes

Olas čaumala kā mēslojums. Tā kā Lieldienu laikā olas patērējam vairāk nekā jebkurā citā dienā, tās veido lielu daļu atkritumu, tomēr ne vienmēr olu čaumalas un iepakojumu kastes ir jāizmet. Sasmalcinot pāri palikušās olu čaumalas, tās var noderēt mēslojumam un vistu barošanai.

Oriģināla dekorācija. Olu čaumala var kļūt par lielisku dekorāciju, kas palīdzēs atbilstoši svētku tematikai izrotāt māju. Piemērām, ja ola lobīta saudzīgi un jau ir plāns, kā to tālāk izmantot, čaumala var kalpot kā teicams trauks sveces liešanai.

Olas čaumala kā "pirmās mājas" gurķa sēklai. Vēl viena alternatīva – olu čaumalu izmantot kā dabīgu vietu jaunajiem pavasara stādiem. Saberot čaumalā augsni, ieliekot tajā gurķa vai tomāta sēkliņu, būsiet parūpējušies, lai čaumala godam kalpo līdz brīdim, kad gurķis, tomāts vai iesētā puķe jāpārstāda. Pārstādīšanas brīdī jauno stādu augsnē var likt ar visu čaumalu – tā augam nekaitēs. Ja vēlaties, lai augs vieglāk iesakņojas jaunajā augsnē, čaumalai var uzsist, lai tā ieplaisātu.

Arī tukšo olu kastīti var turpināt izmantot – tā lieliski noderēs turpmākai par "stādu mājām" pārtapušo čaumalu turēšanai.

Liec lietā tukšās olu kastītes attīstībai

Tukšās olu kastes izcili noderēs rotaļām bērniem. Tās var izmantot, lai mācītos skaitīt, siet kurpes un vēl daudzos citos veidos. Turklāt no plastmasas gatavotās olu kastītes ar tajās paslēptiem kārumiem var kļūt arī par teicamu un uz attīstību vērstu rotaļlietu kucēnam. Ja kucēns ir mazs, saliec olu nodalījumos kārumus, aiztaisi kastīti un piedāvā kucēnam. Viņš sajutīs gardumus un krietnu laiku sevi nodarbinās, mēģinot izdomāt, kā kastīti atvērt.

Nemet ārā neapēsto

Kā jau katri svētki, arī Lieldienas neizpaliek bez bagātīgi klāta galda. Populārākie ēdieni, kas pēc Lieldienām paliek pāri, protams, ir vārītas olas un nereti arī ir šokolāde.

  • Neapēstos šokolādes zaķus un olas noteikti neizmet, tos var viegli pārkausēt un izmantot dažādos desertos.
  • Savukārt neapēstās vārītās olas var pievienot salātos vai no tām pagatavot pildītās olas. Ja šajā brīdī olu apēsts tik daudz, ka par tām kādu brīdi nudien negribēsies domāt, novārītās olas var iemarinēt, tā parūpējoties par lielisku uzkodu. Marinētā veidā olas ledusskapī var glabāties nedēļām ilgi.

Pats svarīgākais ieteikums, lai Lieldienās tikai prieki

Liekot lietā izdomu, Lieldienas ir laiks, kad varam rast teicamu pielietojumu neskaitāmām lietām, kas "aizsēdējušās" mūsu pārtikas plauktos, tēju krājumos un pat drēbju skapī! Tāpat varam gādāt par to, lai pat pēc apēšanas ola aizvien būtu labi izmantojama. Tomēr pats svarīgākais ieteikums ir būt apdomīgiem, gatavojoties un iepērkoties svētkiem.

Nesapirkt par daudz palīdzēs iepirkumu saraksts un strikta pieturēšanās pie tā – tas būtiski palīdzēs samazināt pārtikas atkritumu apjomu. Protams, ja visu pāri palikušo šķirosiet, tad būsiet aizvadījis ļoti efektīvus svētkus, kas nesuši prieku un ļāvuši samazināt izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!