Foto: Shutterstock
Veļas mazgājamā mašīna ir ierīce, kas krietni atvieglo mūsu ikdienu, tomēr vairums cilvēku mēdz piemirst, ka arī par veļas mašīnu, gluži tāpat kā par veļu, ir jārūpējas. Ja apģērbam pēc mazgāšanas ir nepatīkams aromāts, visticamāk pie vainas ir nepietiekama un nepareiza ierīces kopšana.

Lielākoties veļu mazgājam zemā temperatūrā (30-40oC), tādēļ mazgāšanas līdzekļi un mīkstinātāji netiek izskaloti pilnībā, rodas nogulsnes un nepatīkams aromāts. Tāpat nepatīkams aromāts var parādīties arī tad, ja ir problēmas ar kanalizāciju – caurules pilnas ar netīrumiem, un ūdens no veļas mašīnas slikti iztek. Konsultējoties ar sadzīves tehnikas ražotāja ''Electrolux'' pārstāvi Ilvaru Grimzu, noskaidrots, kā tad pareizi parūpēties par savu veļas mašīnu, lai tā godam veiktu savu darbu.

Pārāk daudz veļas mazgājamā līdzekļa

Ja veļai pēc mazgāšanas ir nepatīkams aromāts, vispirms pievērs uzmanību veļas mazgāšanas paradumiem – kāda veida un cik daudz veļas mazgājamā līdzekļa izmanto? Cik apjomīgu veļu vienā piegājienā mazgā? Izrādās, ka liela nozīme ir arī tam, vai lieto konkrētajai ierīcei atbilstošu veļas mazgājamo līdzekli, kā arī ievēro tā lietošanas daudzumu atbilstoši veļas apjomam. Ja veļas mazgājamo līdzekli lietosi pārāk daudz, veidosies ziepju putas, kas atstās nogulsnes uz dažādām ierīces detaļām un pēc laika sāks nelāgi ost, stāsta Grimza. Tāpat viņš norāda – ja jāizvēlas, kurš no mazgāšanas līdzekļiem ir labāks, viņš iesaka pulverveida mazgājamo līdzekli. Tas rada mazāk ziepju putu, līdz ar to arī mazāk nogulšņu.

Foto: Shutterstock

Netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība ierīces kopšanai

Dažas reizes gadā ieteicams izmazgāt arī pašu veļasmašīnu – veļas mazgājamā līdzekļa tvertnē ieber dzeramo sodu vai speciāli ierīces tīrīšanai paredzētus līdzekļus un iedarbini to tukšgaitā 90 oC temperatūrā. Tas palīdzēs attīrīt ierīci no nogulsnēm, noņems kaļķi no sildelementa, un veļas mazgājamā mašīna darbosies efektīvāk nekā pirms tam.

Izslauki veļas mazgājamā līdzekļa atvilktni un nodalījumu, kur tā ievietota, un starp mazgāšanas reizēm atstāj atvilktni nedaudz atvērtu, lai tajā cirkulētu gaiss. Neaizmirsti iztīrīt arī veļas mazgājamās mašīnas filtru – katra mazgāšanas cikla laikā tas filtrē visus netīrumus, turklāt atsevišķas ierīces savāc arī dažādus sīkumus, piemēram, pogas un monētas. Tāpat pēc mazgāšanas cikla beigām ar sausu dvieli noslauki gumijas blīvējumu pie veļas mazgājamās mašīnas durvīm – ierīcei tā ir īpaši problemātiska vieta, jo pēc katras mazgāšanas reizes kļūst mitra.

Foto: Shutterstock

Mitrums un inerts gaiss veļas tvertnē

Mitrums un inerts gaiss ir labvēlīga vide dažādām baktērijām, kas rada nepatīkamo smaku – tieši tādēļ pēc katras veļas mazgāšanas reizes nepieciešams parūpēties arī par to, lai veļas tvertne būtu sausa. Izņem apģērbu tūdaļ pēc mazgāšanas cikla beigām un atstāj ierīces durvis vaļā, lai mitrums var iztvaikot. Ar salveti pasusini veļas tvertni un, ja telpā, kurā atrodas veļas mazgājamā mašīna, ir ventilators, iedarbini arī to – tas uzlabos gaisa apriti telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!