Foto: Shutterstock

Tiem, kas ikdienā uz darbu ņem līdzi pusdienas vai dod tās līdzi bērniem uz skolu, noteikti zina, ka dažkārt līdzi ņemšanas trauki piesūkušies ar nepatīkamu aromātu un nav izmazgājami, citreiz tie šķiet taukaini, bet citi ar laiku deformējas. Lai nesaskartos ar šādām situācijām, jāievēro to pareiza kopšana, un padomus šajā jautājumā sagatavojis portāls Goodhousekeeping.com.

Ēdiena sildīšana mikroviļņu krāsnī

Ikdienas skrējienā ir ērti līdzi paņemto ēdienu uzsildīt uzreiz pusdienu kārbā un tad arī no tās paēst vai arī pēc sildīšanas ēdienu uzlikt uz šķīvja, taču šo trauku ievietošana mikroviļņu krāsnī nav ieteicama. Ja regulāri plastmasas kārbas tiks sildītas kopā ar ēdienu, laika gaitā tās var deformēties, vāciņi var vairs stingri nepiegult, un trauki vairs nebūs tik kvalitatīvi. Ja vien kārbas nav no speciāla materiāla, kuru ļauts karsēt, labāk no tā izvairīties.

Mazgāšana trauku mašīnā

Protams, daudz ērtāk traukus izmazgāt trauku mazgājamā mašīnā, taču arī tas nav ieteicams. Ir kārbas, kuras var droši mazgāt, jo ražotājs norādījis atļauju to darīt, bet citos gadījumos tos vienmēr labāk mazgāt ar rokām. Regulāra kārbu mazgāšana trauku mašīnā var veicināt ne tikai to deformēšanos, bet arī krāsas maiņu, kārbu ieplaisāšanu un citus defektus. Ja ar laiku kārbas kļuvušas nespodras un gluži kā aizsvīdušas, tad pie vainas ir trauku mašīnas izmantošana.

Kārbas, uz kurām ražotājs norādījis, ka tās drīkst mazgāt trauku mašīnā, vienmēr jānovieto augšējā nodalījumā. Tieši tur tās tiks saudzīgāk mazgātas.

Ēdiena paliekas kārbās

Lai arī kas tiktu ievietots pusdienu kārbiņās, dažkārt tajās ēdiens atstāj ļoti grūti nomazgājamus traipus. Izrādās, ir kāds knifs, kas atvieglos tīrīšanas procesu. Pirms tiek ielikts ēdiens kārbās, iesmērē iekšpusi ar kādu taukvielu, piemēram, eļļu un tikai tad liec ēdienu iekšā. Eļļainā kārtiņa neļaus ēdienam tik ļoti pieķerties pie kārbas un to pēc tam būs vieglāk izmazgāt.

Kārbu mazgāšana

Pusdienu kārbu izmazgāšana ne vienmēr ir tas vieglākais uzdevums. Dažkārt pat pēc cītīgas berzēšanas vienalga paliek ēdiena nospiedumi, tāpēc šādos gadījumos jāpievērš uzmanība kārbu mērcēšanai. Atsevišķus ēdienus ir īpaši grūti izmazgāt, piemēram, mērces, zupas, tāpēc pēc kārbas izmantošanas iepilini tējkaroti trauku mazgājamo līdzekli, pielej pilnu ar siltu ūdeni un ļauj kārbai mērcēties 20-30 minūtes. Pēc tam ar karstu ziepjūdeni izmazgā kārbas un kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens.

Ļoti svarīgi, lai kārbas tiktu mazgātas pēc iespējas ātrāk, kad ēdiens no tās izņemts. Jo ilgāk tā stāvēs netīra, jo grūtāk to būs izmazgāt.

Nepatīkama aromāta likvidēšana

Ja pusdienu kārbas ar laiku kļuvušas smacīgas un pat trauku mazgājamais līdzeklis nav to vērsis par labu, izmanto dzeramo sodu. Ieber kārbā sodu un ar mīkstu sūkli iesmērē to pa visu virsmu. Sodu var atstāt līdz pat kārbu lietošanai, pirms tam to kārtīgi izmazgājot un izslaukot. Soda kalpos kā dabīgs atsvaidzinātājs.

Vēl kāds variants, kā novērst nepatīkamo aromātu kārbās, ievietot tajā saņurcītu avīzes lapu un uzlikt vāku. Avīze, tāpat kā soda, uzsūks visus nepatīkamos aromātus, tāpēc to var izmantot profilaktiskiem nolūkiem.

Kārbu glabāšana

Kas attiecas uz pusdienu kārbu glabāšanu, vislabāk tos likt kādā plauktā bez vāciņa, vaļējā veidā, citādi gaiss sasmaks un pēc atvēršanas, pat tad, ja kārba būs bijusi tīra, var radīt nepatīkamu aromātu. Tāpat svarīgi pievērst uzmanību tam, cik tīra noglabāta kārbiņa - tai jābūt ne tikai rūpīgi izmazgātai, bet arī pilnībā sausai.

Pusdienu kārbu mūžs

Nebūt nav tā, ka plastmasas kārbas ir mūžīgas un ka tās nekad nav jāmaina. Kad tās savu laiku nokalpojušas, nav vairs kārtīgi izmazgājamas, aromātu nav iespējams novērst un arī pats materiāls šķiet deformējies, laiks tās nomainīt pret jaunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!