Logi noteikti ir mājokļa dvēseles spogulis, taču līdz ar rudens aukstumu, uz stikla virsmas var parādīties rasas pilieni, kas ir pirmās kondensāta pazīmes. Kāpēc uz stikliem veidojas kondensāts un kā to novērst, skaidro ''Zebralogi'' speciālisti.

Ūdens pilieni uz logiem – tā ir pazīme paaugstinātam mitrumam telpā. Ja tie novērojami tikai no rītiem, tad tā nav pārāk liela problēma, bet, ja mitrums noturas uz stikla visas dienas garumā, tad gan tas būtu jānovērš.

Kondensāta rašanās cēloņi:

  • Nepietiekama vēdināšana;
  • Zema temperatūra iekštelpās;
  • Pārāk platas palodzes, kas traucē siltajai gaisa plūsmai no radiatoriem;
  • Pārāk daudz telpaugi uz palodzes;
  • Nekvalitatīvi uzstādīti logi;
  • Nesen pabeigta mājas būvniecība.

Kāds varbūt domās, ka šādas situācijas ir nenovēršamas, tomēr risinājumi, kas palīdzēs atbrīvoties no kondensāta uz logiem, ir vairāki. Viens no tiem – regulāri vēdināt mājokli, jo tas noteikti palīdzēs kontrolēt mitruma līmeni telpā. Ja vēdināt mājokli negribas, tad var izmantot ventilatoru, kas radīs gaisa apmaiņu telpā. Patiesībā vēdināšana būtu jāveic katru dienu arī tad, ja nemaz neveidojas kondensāts, turklāt vēdināšanas laikam jābūt vismaz 15 minūtēm, jo plastikāta logi pēc būtības neļauj cirkulēt gaisam cauri.

Vēl kāds risinājums ir temperatūras paaugstināšana. Ja telpā gaiss būs siltāks, tad arī pie logiem mitrums nebūs, līdz ar to kondensāts neveidosies.

Ja palodzes tiek izmantotas kā plaukti, īpaši jāpārdomā, vai tas nav pārspīlēti, jo pārlieku daudz telpaugi noteikti var radīt kondensātu, tāpēc ir vērts vismaz daļu no tiem novietot kur citur.

Logu speciālisti portālā Zebralogi.lv raksta, ka uz loga palodzes var novietot degošu sveci, un arī tā var palīdzēt atbrīvoties no mitruma.

Ja ir vēlēšanās logus sagatavot profilaktiski, lai tie neveidotu kondensātu, var izmantot autostiklu kopšanas līdzekļus – pretsvīšanas aerosolus, mitrās salvetes utt.

Mitruma novēršanai var iegādāties arī speciālus līdzekļus – sāls tabletes. Šāds savācējs darbojas ļoti vienkārši – ierīces augšpusē ievieto tableti un nostiprina vāciņu, kurā, savukārt, ir izveidotas atveres, lai sāls iespējami brīvāk saskartos ar telpā esošo gaisu un uzsūktu sevī ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!