Foto: Shutterstock

Pat tad, ja vanna un izlietne tiek regulāri tīrīta ar speciāliem tīrīšanas līdzekļiem, tie diemžēl nepasargā no rūsas veidošanās. Šādos gadījumos svarīgi neizmantot nepiemērotus līdzekļus un neeksperimentēt ar pašu izdomātiem paņēmieniem, jo tādā veidā virsmu var pat neatgriezeniski sabojāt, tāpēc drošības labad iepazīsties ar TavaMāja.lv sniegtajiem padomiem.

Ja vēlies izmantot speciālu ķīmisko līdzekli, tad liec lietā tikai tādu, kura lietošanas instrukcijā minēts, ka tas piemērots konkrētai virsmai un rūsas likvidēšanai. Ja šādi noteikumi nav minēti, visticamāk, traipi nenomazgāsies un virsmu var arī sabojāt.

Pirms ķeries klāt pie tīrīšanas, vienmēr uzvelkc rokās gumijas cimdus, lai pasaudzētu maigo roku ādu no līdzekļu iedarbības.

No tautas metodēm, kā var atbrīvoties no rūsas, var aizlienēt šīs metodes – ar skābeņskābi, kas atšķaidīta ūdenī noberž netīrās vietas vai izmanto skāba piena sūkalas.

Vienkārša metode, kā novērst nelielus rūsas nosēdumus – sajauc sodu ar sāli, pielej nedaudz siltu ūdeni un šo pastu izmanto tīrīšanai.

Šādās situācijās var mēģināt rūsu nomazgāt arī ar kokakolas palīdzību – skābes daudzums ir pietiekams, lai likvidētu dziļi iesēdušos traipus.

Stikla traukā ielej puskrūzi vīna etiķa, pieber tam klāt divas ēdamkarotes sāls, un iegūto šķīdumu sasildi mikroviļņu krāsnī. Ar šķīdumu samitrini auduma drānu un atstāj to iedarboties uz rūsas plankumiem vismaz 15 minūtes. Pēc tam noskalo ar ūdeni.

Ņem vērā, ka birstes ar cietiem sariem var sabojāt virsmu - skrāpējumu vietās sāks krāties ziepju atliekas un netīrumi, tāpat vannā nedrīkst turēt metāliskus priekšmetus, jo tie mitruma ietekmē bojājas un veicina korozijas veidošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!