Foto: Shutterstock
Katrai mājai piemīt sava īpašā smarža, taču svētku laikā gribas telpas ieskaut īpašā, raksturīgā aromātā, kur izceļas mandarīnu miziņas, kanēlis, krustnagliņas un skuju koku zari. Nav nemaz jāpērk sveces ar Ziemassvētku smaržu vai gaisa atsvaidzinātāji, jo visai viegli ko tādu izveidot pašam.

Ja mājās ir čuguna katls vai dziļa panna, ļoti labi noderēs šis trauks, jo tas lēnāk atdzisīs un smarža ilgāk izplatīsies telpā. Bet var izlīdzēties ar jebkuru katliņu vai likt lietā ātrvārāmo katlu.

Pamācība ir pavisam vienkārša – katliņā ber skujas, kanēļa standziņas (var izmantot arī maltu kanēli), krustnagliņas, anīsa zvaigznes, lauru lapas, citrusu šķēles vai tikai miziņas, dzērvenes, ābolu šķēles, rozmarīnu vai ko citu, kas pieejams vai labpatīk pēc aromāta. Jauki smaržos arī ingvera mizas, fenheļa sēklas, vaniļas pākstis (kas palikušas pāri pēc vaniļas izgrebšanas), timiāns, čiekuri un citas veltes.

Aplej ar ūdeni tā, lai sastāvdaļas nosegtas, ja vēlies, pievieno dažas piles kādu iecienītu ēterisko eļļu un sildi katliņa saturu uz vidējas liesmas un ļauj pavārīties vismaz 20 minūtes. Tad atstāj katlu bez vāka un ļauj smaržai ieskaut telpu. Ja izmanto lēnvāres katlu, ļauj tam visu sildīt vismaz divas stundas, bet, ja mājās ir malkas plīts, atstāj katliņu uz tās.

Starp citu, šī ir lieliska ideja pašgatavotai dāvanai – saber maisiņā sastāvdaļas (izņemot ūdeni) un pievieno klāt pamācību, kā izmantot šo mājas smaržu.

Ja šī ideja līdz galam nav uzrunājusi, bet doma par svētku smaržu mājās šķiet vilinoša, palūko šos priekšlikumus, kur ir arī citi piedāvājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!