Foto: Shutterstock
Izžāvēt veļu – kas gan tur tik sarežģīts varētu būt? Tomēr dažu nianšu nezināšana vai neievērošana pēc tam rada nevēlamu rezultātu – istaba ir smacīga un veļa pat pēc diennakts žāvēšanas kļuvusi mikla. Tad nu ''Tava Māja'' sniedz padomus, ko un kā pareizi darīt, lai veļa izžūtu, kā nākas.

Ideālajā variantā drēbes var žāvēt ārā vai uz balkona, izkārtas uz striķa. Bet ko darīt, ja šādas iespējas nav? Nekas cits neatliek, kā sarūpēt veļas žāvētāja statīvu, ko novietot kādā istabas stūrī un slapjās drēbes izlikt tur. Nereti šādos gadījumos veļa neizžūst tik ātri kā gribētos, un tur pie vainas istabas temperatūra un gaisa mitrums. Mitrās telpās veļa var žūt pat trīs dienas, un tas nudien nav vēlams, jo tad tā kļūst sasmakusi un joprojām nav līdz galam sausa. Šādos gadījumos ieteicams telpas kārtīgi vēdināt, un nevis atvērt logu vēdināšanas režīmā, bet vēl labāk – līdz galam vaļā.

Ir vērts apdomāt par veļas žāvētāja ierīci – ja vien mājoklī ir vieta šādai ierīcei, parasti to glabā līdzās veļas mašīnai, tā ievērojami atvieglos lielo veļas kalnu žāvēšanu. Šobrīd pieejamas arī veļasmašīnas ar papildfunkciju veļu arī izžāvēt.

Lētāks variants ir saliekamais, bet elektriskais veļas žāvētājs, kas pieslēgts pie elektrības, slapju veļu izžāvēs krietni ātrāk. Īpaši šīs ierīces priekšrocības izjutīsi ziemas sezonā, kad veļa jau pēc dažām stundām būs pilnībā sausa un telpa nekļūs vēsāka slapjās veļas žāvēšanas dēļ. It īpaši tad, ja mājās ir vairāk kā divi cilvēki, uz šī statīva varēs ātri vien izžāvēt ne tikai drēbes, bet arī gultas veļu un dvieļus, kas parasti istabas temperatūrā žūst visai ilgi.

Alternatīva iepriekš minētajām ierīcēm ir mitrā gaisa savācējs, kas palīdzēs līdzsvarot mitrumu un līdz ar to, veļa izžūs ātrāk.

Kas attiecas uz salokāmajiem veļas žāvētājiem, tos mājās novieto vietā, kur ir pēc iespējas lielāka gaisa apmaiņa, piemēram, pie loga.

Veļas žāvēšanā centies iztikt bez knaģiem, jo tie atstāj burzījuma vietas un nereti var arī atstāt nospiedumus apģērbam, tāpēc drošāks variants ir drēbes pārlocīt vai pakārt.

Ja esi saskāries ar situācijām, kad veļa pēc žāvēšanas joprojām ir ar nepatīkamu smaku, svarīgi ievērot, lai drēbes žāvētu tūdaļ pēc mazgāšanas. Jo ilgāk slapjā veļa glabāsies veļasmašīnā, jo tā vairāk savilksies ar nepatīkamu smaku, un no tās netiksi vaļā pat pēc izžāvēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!