Foto: Shutterstock
Veļas mazgāšanai jābūt dzīvi atvieglojošam, nevis apgrūtinošam procesam. Taču veļas mašīnas nereti mēdz niķoties, veļu ne tikai neizmazgājot, bet arī sabojājot. Kas liecina par to, ka veļas mašīna savu laiku ir nokalpojusi?

Sekojot ''LG Electronics Latvia'' pārstāvja Vjačeslava Sergejeva izvirzītajām pazīmēm, uzzināsi, kas vēstī par nepieciešamību pēc veļas mašīnas maiņas.

Ūdens noplūde

Ja, mazgājot veļu, uz grīdas pamani ūdens noplūdi, tas ir signāls, ka veļas mašīnai ir nopietna tehniska problēma. Ūdens noplūde mēdz rasties gadījumā, ja neatkarīgi no tvertnē esošā veļas daudzuma veļas mašīna izmanto vienlīdz lielu patērētā ūdens daudzumu. Visbiežāk šī problēma raksturīga vecām veļas mašīnām. Lai problēmu mazinātu, pievērs uzmanību, cik daudz drēbju drīkst ievietot veļas mašīnā. Tvertnē jābūt pietiekami daudz vietai, lai mazgāšanas laikā to varētu arī izgriezt. Ja problēma nemazinās, ūdens noplūde, iespējams, rodas šļūtenes vaļīgā savienojuma dēļ veļas mašīnas aizmugurē.

Trokšņi

Vienīgajai skaņai, ko tev vajadzētu dzirdēt no veļas mašīnas, ir paziņojums par to, ka veļa ir izmazgājusies. Ja ikdienā novēro, ka veļas mašīna teju vai "dejo" un trokšņo pie jebkura mazgāšanas režīma, tad izveido veļas mašīnai balstu tā, lai tās "kājas" būtu vienādā līmenī ar grīdu. Taču, ja arī tas nelīdz trokšņu mazināšanai un kustībai, tad vainojams, iespējams, motora stiprinājums un cilindrs. Pirms apsver domu par remontu, uzzini tā izmaksas – iespējams, izdevīgāk būs iegādāties jaunu ierīci.

Sasmakušas drēbes

Ja pēc veļas izmazgāšanas drēbes ir sasmakušas, iespējams, vainojama ir pašattīrīšanās funkcija, kas nestrādā pietiekami labi. Nepatīkams aromāts ir pazīme, kas var liecināt arī par pelējumu ierīcē. Protams, pirms apsver iegādāties jaunu veļas mašīnu, pamēģini to kārtīgi iztīrīt – gan veļas pulvera un mīkstinātāja nodalījumus, gan sakrājušos netīrumus aiz gumijas uzmavām. Šajā rakstā uzzināsi, kā izmazgāt pašu ierīci.

Foto: Shutterstock

Vecums

Veļas mašīnas tehnisko problēmu skaits un nepieciešamo detaļu cena līdz ar veļas mašīnas kalpošanas gadiem palielinās. Ūdens tvertnes nepilnīga uzpilde, ūdens noplūde – tās ir tikai dažas no problēmām, kas liecina par veļas mašīnas nolietošanos. Der atcerēties, ka jaunām veļas mašīnām enerģijas un ūdens patēriņš, kā arī mazgāšanas un griešanas cikls ir īsāks, nekā vecām veļas mašīnām. Jāņem vērā, ka šie apstākļi būtiski ietekmē ikmēneša izmaksas.

Ja tava veļas mašīna vairs netiek galā ar savu galveno uzdevumu, proti, iztīrīt netīrumus no drēbēm, kā arī tā sabojā veļu, radot pat caurumus, ir laiks iegādāties jaunu veļas mašīnu.

Liels elektrības un ūdens patēriņa rēķins

Pirms vairākiem gadiem, iegādājoties veļas mašīnu, tās energoefektivitātes klase bija maznozīmīgas parametrs, jo elektrības un ūdens patēriņa cenas nebija tik augstas kā šobrīd. Pateicoties modernajām tehnoloģijām, mūsdienu veļas mašīnas spēj patērēt līdz pat divām reizēm mazāk ūdens un elektroenerģijas, kas ievērojami samazina tās lietošanas izmaksas. Pirms jaunas veļas mašīnas iegādes iesakām izvērtēt, vai tai piemīt tādas jaunās tehnoloģijas kā TurboWash, EcoHybrid un citas.

Atceries, ka, iegādājoties jaunu veļas mašīnu, regulāri jāpārliecinās par tās tehnisko kārtību un jālieto īpaši atkaļķošanas šķidrumi. Tiklīdz tiek novērota kāda tehniska veļas mašīnas problēma, vēlams to pēc iespējas ātrāk salabot vai izsaukt profesionāli, kurš pārliecināsies, vai netiek ietekmētas arī citas veļas mašīnas detaļas. Tas nodrošinās veļas mašīnas nepārtrauktu darbību daudzu gadu garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!