Foto: Shutterstock
Jaunā mājvieta ir gatava uzņemt savus saimniekus. Tomēr – par ko būtu jāatceras pirms ievākšanās? Izzinām septiņas lietas, kas noteikti jāpārbauda un jāizdara vēl pirms mantu krāmēšanas, iedvesmojoties no portāla "Houzz". Tās radīs ne tikai sirdsmieru un drošības sajūtu, bet ļaus nodrošināties pret negaidītiem īssavienojumiem un neplānotām tehniskām ķibelēm.

Nomaini ārdurvju atslēgas

Ja iegādājies jaunu dzīvokli vai māju, kur iepriekš dzīvojuši citi iemītnieki, noteikti parūpējies par jaunām ārdurvju atslēgām. Ne vienmēr mēs varam būt droši, ka nekustamo īpašumu aģenti vai iepriekšējie īpašnieki netur pūrā kādus nelāgus nodomus, piemēram, ielauzties īpašumā un nozagt kāroto. Tāpēc kā pirmo darbu sarakstā iekļauj tieši šo – sirdsmiers būs pateicīgs.

Veic ģenerālo tīrīšanu

Lielākā daļa iepriekšējo īpašnieku parasti parūpējas par uzkopšanu pēc izvākšanās procesa, tomēr ne vienmēr tā tas notiek. Ja nav laika pievērsties ģenerālajai tīrīšanai pirms ievākšanās, vienmēr var nolīgt kompāniju, kas par attiecīgu samaksu parūpēsies par uzkopšanu jaunajā mājvietā.

Tomēr, ja laiks atļauj, ir vērts iejusties dzīvojamajā vietā tieši ar tīrīšanas palīdzību. Šajā gadījumā rūpīgi jāapdomā nepieciešamo lietu saraksts – spainis, lupatiņas, ķīmiskie līdzekļi, putekļu sūcējs un citas lietas. Ģenerālā uzkopšana ir brīnišķīgs veids kā savā jaunajā mājvietā iepazīt katru mazāko stūrīti un ievērot nepilnības, kas nākotnē jānovērš. Savukārt, ja jauno mājvietu būvē no jauna, atceries par kārtīgu tīrīšanas procesu, lai tiktu vaļā no nelāgajiem celtniecības putekļiem.

Foto: Shutterstock

Nokrāso sienas un griestus

Šis ir viens no darbietilpīgākajiem darbiem pirms ievākšanās. Tāpēc, ja ir iespējams, uztici to profesionāļiem. Tas būtu prātīgi arī tāpēc, ka nereti sienām var būt dažādi bojājumi un defekti, kas pirms krāsošanas būtu jānovērš. Tāpat ieteicams izvēlēties neitrālus toņus istabu krāsojumam, kas labi saderēs ar neskaitāmām mēbelēm. Neitrālu toņu izvēle vienmēr neaizņems tik daudz laika kā īpašu krāsojuma saskaņošana ar plānotajām mēbelēm un interjera dizaina elementiem.

Izpēti vietas, kur uzglabāt un novietot mantas

Ja iegādājies vecāku māju vai dzīvokli, kur saglabājušās mēbeles, noteikti novērtē to stāvokli pirms ievākšanās. Tādējādi, iespējams, varēsi atrast un vēlāk atjaunināt kādu senu pērli vai arī saprast, ka dažas savu dzīvi jau nokalpojušas lietas jāmet laukā. Pirms jauno mājvietu piepilda mantu kastes un maisi, izvēlies lielāko skapju aptuvenās atrašanās vietas, kā arī ieplāno masīvāko mēbeļu izvietojumu.

Tomēr te nevajadzētu aprobežoties tikai ar lielām mēbelēm – centies plānot ne tikai plauktu, krēslu, gultu, galdu izvietojumu, bet arī pannu, gludināmā dēļa un kurpju tīrāmo aptuvenās vietas. Tas ļaus gan precīzāk iztēloties jauno mājvietu piepildāmies ar konkrētām lietām, gan arī katram sīkumam atrast piemērotāko vietu.

Nomaini slēdžus un citas elektroniskās iekārtas

Pirms pārvākšanās drudža jaunajā mājvietā svaigu dvesmu ienesīs slēdžu un kontaktligzdu maiņa. Nereti vecākās mājvietās tie ir zaudējuši krāsu, nosmērēti vai bojāti, tāpēc uzmanība jāpievērš arī tiem. Tāpat svarīgi ir izmēģināt un izpētīt senāku elektronisko tehniku vai vadu stāvokli, lai vēlāk tie neradītu galvassāpes un negaidītus īssavienojumus. Prātā jāpatur, ka ar elektrību rīkoties ir bīstami, tāpēc drošākais būtu to uzticēt profesionālim vai kādam, kurš apzinās un prot darboties šajā lauciņā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārbaudi apkures katlu sistēmas un dzesēšanas iekārtas

Lai ziemas vēsajos vakaros vai vasaras karstajā saulē nenotiek neparedzēti īssavienojumi, ieteicams jau laicīgi pievērsties apkures sistēmas un dzesēšanas iekārtu, ja tādas ir, izpētei. Laicīga defektu novēršana radīs sirdsmieru un drošības sajūtu jaunajā mājvietā, kā arī savlaicīga salūzušo vai nokalpojošo detaļu maiņa ļaus pamatīgi ietaupīt iespējamajās avārijas situācijās.

Uzstādi logiem aizkarus vai žalūzijas

Pirms lielās pārvākšanās dienas parūpējies par aizkariem vai žalūzijām pie logiem. Tie jau laicīgi ļaus justies mājīgāk un būt savā privātajā zonā. Ja privātuma jautājums ir īpaši jūtīgs, tad par to jāsāk domāt savlaicīgi – pirms ievākšanās, citādāk apkārtējie tumšajā dienas laikā var labi novērot visas darbības jaunajā mājvietā.

Kad pabeidz gatavošanos pārvākšanās procesam un jaunā mājvieta ir droša uzņemt saimniekus, ķeries klāt nākamajam etapam – kā kompakti un gudri sakārtot mantas. Par to vairāk lasi šeit.

Savukārt par to, kas jāizdara pirmajās 24 stundās pēc ievākšanās jaunajā mājvietā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!