Foto: Shutterstock
Dienas kļūst īsākas, tumsa iestājas arvien agrāk. Kā padarīt māju gaišāku, omulīgāku un stilīgāku bez nopietniem remontdarbiem? Portāls "Houselogic" dalās ar vienkārši īstenojamiem priekšdarbiem, sagaidot ziemu.

Izvietojiet mājās spuldzīšu virtenes

Spuldzīšu virtenes nostrādā vienmēr. Tās nedod daudz gaismas, toties rada mājīgumu, siltas sajūtas un svētku gaidas. Ar spuldzīšu virtenēm iespējams arī akcentēt atsevišķas vietas istabās – zaļos augus, kādu trauku vai skulptūru.

Skandināvu stila pieskāriens interjeram

Skandināvi izceļas ar to, ka prot padarīt māju gaišu un omulīgu. Dažās vietās saule no novembra līdz janvārim tikpat kā neparādās. Lai pielāgotos nedēļām ilgajai polārās nakts, zviedri ar īpašu rūpību izturas pret interjeru, mēģinot to padarīt gaišāku ar visiem līdzekļiem.

Gaišas sienas, gaišas grīdas, gaišas mēbeles – viss palīdz. Protams, diez vai jūs tagad uzsāksiet lielu remontu vai nomainīsiet mēbeles. Lai gan… Ātrākais veids, kā istabā ieviest nedaudz Zviedrijas, ir nokrāsot sienas. Vai vismaz vienu sienu. Sākoties apkurei, to paveikt nebūs tik sarežgīti, īpaši izvēloties ātri žūstošas krāsas. Domājiet par krēmbaltu, gaiši zilu vai baložu pelēku krāsu paleti.

Ja negribas rokās ņemt otu, istabu var padarīt gaišāku ar gaišu gultas pārklāju (jau minētajos krāsu toņos, ar gaišiem dīvāna spilveniem un galu gala – ar gaišu paklāju, lai cik nepraktiski tas arī liktos. Galu galā – arī tumši paklāji jāizsūc tikpat bieži kā gaiši.

Nomainiet spuldzes

Nomainiet spuldzes uz LED spuldzēm, kuras iespējams pielāgot konkrētai telpai un vajadzībai. Portālā "Elektrum" eksperti skaidro: "Spuldžu gaismas krāsu mēra kelvinos (K). Jo mazāk kelvinu, jo gaisma dzeltenāka, jo vairāk – jo zilganāka. Silti balta gaisma LED spuldzēm ir diapazonā no 2700 līdz 3200 K. Tāda gaisma piemērota dzīvojamajai istabai, ēdamistabai, guļamistabai, kā arī āra apgaismojumam.

Baltu gaismu spuldzē nodrošina no 3200 līdz 4000 K. Tāda gaisma piemērota virtuvei, vannas istabai, gaitenim un garāžai, dažādām darba un mācību telpām. Vairāk par 4000 K nozīmē, ka spuldze izstaro zilgani baltu gaismu, kas līdzīga dienasgaismai. Šāda gaisma ir piemērota izvēle darba zonām, kur nepieciešams īpaši spilgts apgaismojums."

Ieviesiet mājās vairāk spoguļu

Izmantojiet nespodro ziemas gaismu, atspoguļojot to. Ja nevēlaties skatīties uz savu atspulgu spogulī katrā istabā, iespējams risinājums: iekārtot nelielu spogulīšu galeriju vietā, kur tajos iespīd saules gaisma.

Nomainiet aizkarus

Smagie, aptumšojošie aizkari, iespējams, bija laba lieta vasarā, bet ziemā tie nav vajadzīgi – aiz loga ir tumšs tāpat, un to dramatiskās drapērijas neveicina optimismu. Krāsainas, dzīvespriecīgas romiešu tipa žalūzijas ziemai varētu būt labāks risinājums. Dienā jūs saņemt maksimāli daudz gaismas, vakarā, žalūzijas pa pusei vai pilnīgi nolaižot, privātumu, omulību un vienlaicīgi – gaišu, dzīvespriecīgu akcentu interjerā.

Tīriet logus regulāri

Dažkārt novecojuši pieņēmumi vai dīvaini ieradumi var traucēt – piemēram, doma, ka ziemā logi nav jāmazgā. Ir neticami, cik daudz putekļu nostājas uz logiem rudens un ziemas sezonā. Īpaši tad, ja saule neiespīd logos, var likties, ka viss ir kārtībā. Taču pat šķietami sīks un gandrīz neredzams putekļu un netīrumu pārklājums var aizturēt ļoti daudz gaismas, kuras rudenī un ziemā tā jau maz.

Vairāk augu

Izvietojiet zaļos augus visur, kur iespējams. Tiesa, gaismu tie neizstaro, bet kopējā noskaņa mājās būs daudz dzīvespriecīgāka un gaišāka. Telpaugi jums katru dienu atgādinās, ka saule atgriezīsies un ka pēc ziemas nāk pavasaris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!