Foto: Shutterstock

Pēc ēst gatavošanas virtuve nereti izskatās kā kara lauks, taču, ievērojot pāris gudrības, ko sniedz portāls apartmenttherapy.com, tīrība un kārtība kļūs par patīkamu ieradumu. Atliek vien vairāk piedomāt pie šī procesa, tad arī nebūs tik daudz jāvelta laiks uzkopšanai pēc maltītes baudīšanas.

Tīrība pirms ēst gatavošanas

Virtuve kļūs vēl nekārtīgāka, ja ēst gatavošana notiks nesakoptā vidē, turklāt to darīt vienmēr ir patīkami, ja apkārt valda kārtība un tīrība. Ja esi tikko atgriezies no lielveikala, tad izkārto visus produktus no iepirkumu maisiem, noliec visu savā vietā un uz virsmas atstāj vien to, kas nepieciešams maltītes gatavošanai. Sāc maltītes gatavošanu sakoptā virtuvē, lai pēc tam nav jāpavada ilgs laiks visa sakopšanā.

Nekrāj nekārtību

Netīro trauku kaudze izlietnē, pilns trauku žāvētājs ar nomazgātajiem traukiem aizņem vietu un neļauj uzturēt kārtību, tāpēc vienmēr pārliecinies, lai netīrie trauki ir nomazgāti un tīrie ir novietoti tam paredzētajā vietā.

Negaidi piemērotāko brīdi uzkopšanai

Daudziem ir nelāgs ieradums ēst gatavošanas brīdī izpausties ar nekārtības radīšanu un tad, kad viss ir pabeigts, ķerties klāt pie uzkopšanas. Un tomēr, ir tik muļķīgi uzkopt atstāto nekārtību tad, kad būtu jādodas baudīt maltīti vai arī atstāt šo nepatīkamo darbu pēc ēšanas. Tā vietā centies uzturēt kārtību visu laiku, piemēram, kad ēdiens cepas, pa to laiku noslauki galda virsmu vai nomazgā kādu bļodu. Noteikti ir brīdis, kad var paspēt paveikt kādu uzkopšanas darbu, lai gatavošanas prieku nesabojātu mūždien radītā nekārtība.

Nekrāj netīros traukus

Ja šķiet, labāk sakrāmēt visus netīros traukus vienviet un tad ķerties klāt pie to mazgāšanas, tas tomēr ir nedaudz nepareizi. Pirmkārt, daudzas ēdienu paliekas ar laiku piekalst un ir grūtāk nomazgājamas, ja vien netiek izmantota trauku mazgājamā mašīna. Tieši tāpēc neatliec trauku mazgāšanu uz vēlāku laiku, bet gan dari to uzreiz, piemēram, kad bļoda tikusi izmantota, uzreiz nomazgā to un noliec vietā. Tas pats attiecas arī uz maltītē izmantotajiem traukiem, neliec to izlietnē un neatliec to mazgāšanu uz rītu vai vēlāku laiku. Jo ilgāk tie stāvēs nemazgāti, jo ilgāks laiks būs jāpavada to berzēšanā. Ja nevari nomazgāti tos uzreiz, liec tos mērcēties, lai ēdiena paliekas izmirktu. 

Mērcē traukus

Ja zini, ka neatliks laiks trauku mazgāšanai uzreiz, tad katlos un pannās ielej siltu ziepjūdeni un atstāj tos mērcēties. Tādā veidā atmirks ēdiena paliekas un tie būs daudz vieglāk nomazgājami pēc tam. Noteikti nelej aukstu ūdeni, ja panna vai katls vēl nav atdzisis, jo strauja temperatūras maiņa var sabojāt pārklājumu.

Trauki ēdiena uzglabāšanai

Ja pēc maltītes baudīšanas palicis pāri ēdiens, noteikti neatstāj to gatavotajā traukā, jo tad tas būs ļoti grūti nomazgājams. Tas attiecas, piemēram, uz dažādiem sacepumu traukiem, cepešu pannām un veidnēm. Tā vietā ieliec pāri palikušo ēdienu plastmasas kārbās, ko izmanto ēdiena līdzi ņemšanai. Šāds ieradums atvieglos trauku mazgāšanu un arī atbrīvos vietu ledusskapī, ja ēdiens palicis pāri tikai nedaudz lielajā traukā.

Neatliec plīts virsmas tīrīšanu

Virtuves tīrību lielā mērā nosaka tas, kādā tīrības stāvoklī ir plīts virsma. Patiesībā tā būtu jātīra pēc katras ēst gatavošanas reizes, tad arī tā būs viegli tīrāma, bet ja šim darbam pievērsīsies reizi mēnesī, nāksies izmantot līdzekļus, kas spēj novērst cieši piekaltušus un pielipušus traipus. Plīts virsmu visērtāk būs nomazgāt tad, kad tā tikko tikusi izmantota, tad arī ēdiena paliekas vēl nav cieši piekaltušas, tāpēc dažkārt pietiks vien ar samitrinātu lupatiņu. Ja neatliek laiks plīts virsmu tīrīt uzreiz, apsmidzini virsmu ar ūdeni uzreiz pēc maltītes gatavošanas, tas palīdzēs ēdienam nepiekalt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!