Foto: Shutterstock

Neatkarīgi no tā, vai aizkari tiek piekarināti viesistabā, guļamistabā, virtuvē vai kādā citā telpā, tie lielā mērā nosaka, kāda būs kopējā noskaņa. Aizkaru izvēle nav vienkārša – rūpīgi jāapsver auduma veids, krāsa, garums, biezums un daudzi citi faktori. Taču bieži vien steigā pieļaujam dažas neuzmanības kļūdas.

Lai nākamo reizi, kad pēc atgriešanās no audumu veikala grasies piekārt jaunos aizkarus, viss ritētu kā pa diedziņu, uzzini, kādas ir tipiskākās kļūdas, kuras pieļaujam.

Nepareizi mēri

Pirmais, kas vienmēr ir jāizdara – rūpīgi jānomēra istabas logu izmēri, griestu augstums un sienas garums. Griestus augstumu vajadzētu nomērīt pat vairākās vietās, jo, pat ja "uz aci" tā nešķiet, tas var atšķirties. Visiem platumiem un garumiem ir jābūt precīziem. Tas aiztaupīs vēl vienu došanās reizi uz audumu veikalu, jo pieredze rāda – mēs esam tendēti aizmirst, ka aizkariem jāveido krokojums, līdz ar to auduma vai āķīšu ir par maz.

Zemu pieliktas stangas un pārāk gari aizkari

Pie griestiem vai maksimāli tuvu griestiem pieliktas aizkaru stangas būs vislabākais veids, kā ar tajās iekārtajiem aizkariem panākt plašumu telpā. Ja aizkaru stangas būs piestiprinātas pārāk zemu, aizkari vilksies pa zemi un ne vien ātrāk novārtīsies, bet apgrūtinās grīdas uzkopšanu.

Foto: Shutterstock

Pārāk īsi aizkari

Labāk, ja aizkari ir iegādāti garāki un tos nepieciešams īsināt, nekā jau krietni īsāki. Vairākus centimetrus liela atkāpe no grīdas ir ne tikai vizuāli nepievilcīgs skats, bet liecina arī par paviršību un "gan jau būs labi" principu aizkaru izvēlē. Ja aizkarus pērc jau sašūtus, tad labāk ņemt vienu izmēru lielākus, lai pēc tam varētu noīsināt ar profesionālas šuvējas palīdzību, norāda Housebeautiful.com speciālisti.

Aizmiršana par aizkaru kuplumu

Lai aizkari pēc piekāršanas būtu kupli un ar skaistu drapējumu, ņem vērā, ka aizkaru audumam jābūt vismaz divas līdz divarpus reizes garākam platumā, kā sienai. Tātad, ja tavas viesistabas sienas platums ir aptuveni trīs metri, būs nepieciešami vismaz seši metri aizkaru, ja tie ir dienas aizkari. Biezāku audumu aizkariem vajadzēs pat līdz trim reizēm vairāk auduma.

Neizgludināti aizkari

Kad aizkari piekārti un skaisti izkārtoti, nekas tā nepiesaista uzmanību, kā saņurcīts aizkaru audums. Pirms aizkarus piekarini, pārliecinies, lai tie būtu izgludināti.

Neizturīgi stiprinājumi

Vēl viena kļūda, kuru pieļaujam – nepiemērotu aizkaru stangu un to stiprinājumu izvēle. Četri un vairāk metri smaga auduma var būt liels slogs vienkāršām aizkaru stangām. Pirms liec meistaram vai kādam stiprākam vīrietim tās pielikt pie griestiem vai sienām, pārliecinies, ka tās spēs noturēt lielo svaru. Tu taču nevēlies, lai kādā jaukā vakarā uz galvas uzkrīt aizkari?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!