Foto: Shutterstock
Mūsu visu mīļais mutes skalojamais līdzeklis ir varen' iespaidīgs! Patiesībā tā ir viena no daudzpusīgākajām, taču nepietiekami novērtētajām sadzīves precēm. Sākot ar mājas uzkopšanu un beidzot ar veļas mašīnas atsvaidzināšanu – mutes skalojamajam līdzeklim ir daudz pielietojumu. Tālāk uzzināsi septiņus šī brīnumlīdzekļa izmantošanas veidus, par kuriem, iespējams, iepriekš nezināji.

Kad 1879. gadā tika izgudrots pirmais mutes skalojamais līdzeklis "Listerine", tas bija paredzēts izmantošanai gan mutes tīrīšanai (lai novērstu zobu aplikumu un nepatīkamu elpu), gan ķirurģijai, un drīz pēc tam tika izmantots arī kā grīdas tīrīšanas līdzeklis. Piekritīsiet, ja tas ir pietiekami labs, lai dezinficētu operācijas vietu, tad tam vajadzētu būt pietiekami labam līdzeklim arī mājas uzkopšanas darbos.

Daudzu veidu mutes skalojamie līdzekļi satur alkoholu, eikaliptu, mentolu un citas ēteriskās eļļas, kas liks mājai smaržot svaigi un reizē iznīcinās baktērijas. Tātad, ja aizmirsies nopirkt jaunu tīrīšanas līdzekli (jo vecais jau iztērējies!), tad zini – nav jāskrien uz veikalu, bet jāatver vannas istabas skapītis un jāizmanto mutes skalojamais līdzeklis.

Izmanto kā tualetes podu tīrītāju

Zobi nav vienīgā lieta, ko vannas istabā tīra ar mutes skalojamo līdzekli. Spēcīgu mutes skalojamo līdzekli var izmantot arī tualetes poda tīrīšanai un dezinfekcijai. Viss, kas nepieciešams, ir mutes skalojamais līdzeklis un tualetes birste.

Patiesībā ceturtdaļkrūze mutes skalojumā līdzekļa var darboties daudz labāk nekā daži tradicionālākie tualetes podu tīrīšanas līdzekļi. Ļauj līdzeklīm nostāvēties netīrajā tualetes podā vismaz pusstundu, pēc tam, izmantojot tualetes birsti, visu kārtīgi izberž. Voilā! Tu būsi pārsteigts par smaržu un spīdumu! Turklāt – vari to izmantot arī izlietnes tīrīšanai.

Novērs nepatīkamo veļas smaku

Ja netīrās zeķes un cits apģērbs joprojām turpina smakot, neskatoties uz mazgāšanu, problēma var būt baktērijas un sēnītes (turklāt tās abas ir satriecoši izturīgas!). Tasīte caurspīdīga mutes skalojamā līdzekļa, kas pievienota parastajam veļas mazgāšanas līdzeklim, iznīcinās smaku izraisošās baktērijas, kas var palikt auduma šķiedrās. Vēl viens ieguvums? Tas reizē arī dezinficēs veļas mašīnu!

Uzmanību: pārliecinies, ka neizmanto spilgti sarkanu ogu vai citu mākslīgi krāsotu mutes skalojamo līdzekli, pretējā gadījumā drēbes iekrāsosies.

Izmanto kā stiklu tīrītāju

Saskaņā ar DIY vietni "Thrifty Fun", mutes skalojamais līdzeklis var kalpot kā alternatīva tradicionālajiem stikla tīrīšanas līdzekļiem. Sajauc to vienādās daļās ūdeni, piemēram, izsmidzināšanas pudelītē, un izmanto jauniegūto maisījumu, lai notīrītu logus, stikla galda virsmas un daudz ko citu, atstājot vietas tīras, turklāt – bez kaitinošajām baltām svītrām.

Foto: Shutterstock

Labs palīgs noteku tīrīšanā

Nekas nav sliktāks par vakardienas vakariņu pārpalikumu smaku. Ikvienam zināms, ka virtuves izlietnes var kļūt diezgan smirdīgas, ja tās netiek regulāri tīrītas, jo kanalizācijā iekļuvušās pārtikas daļiņas sākt ost. Ja nevēlies vārīt ūdeni vai vilkt ārā etiķi un cepamo sodu, vari vienkārši ieliet kanalizācijā vienu vāciņu ar mutes skalojamo līdzekli, lai izlietnē iznīcinātu baktērijas un atsvaidzinātu smaržu.

Atsvaidzina atkritumu smaku

Zināms, ka virtuves miskaste pārtikas atkritumu dēļ ož diezgan nelāgi. Lai nepatīkamās smakas nocērstu, vienkārši samercē papīra dvielīti vai vatīti ar nelielu daudzumu mutes skalojamā līdzekļa un ievieto to atkritumu tvertnē. Tas, protams, nenozīmē to, ka miskaste uzreiz smaržos, bet tas var palīdzēt kontrolēt smaku, līdz beidzot izņemsi atkritumus no tvertnes.

Izmanto kā grīdas tīrītāju

Jā, mutes skalojamo līdzekli var izmantot vannas istabas grīdu un flīžu tīrīšanai. Sajauc divas tases ūdens ar pusi tasi mutes skalojamā līdzekļa un sāc berzt. Mutes skalojamajā šķidrumā esošais spirts padarīs virsmu spīdīgāku un arīdzan dezinficēs to.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!