Foto: stock.xchng
"Dzīvojam lauku mājā. Atklājām, ka bēniņos pie skursteņa sirseņi izveidojuši lielu pūzni istabas lustras lielumā. Kā no tiem atbrīvoties, lai nekaitētu paši sev?" raksta Līga Madonas novadā.

Neraugoties uz dižajiem izmēriem, pie mums lielākais lapseņu dzimtas pārstāvis sirsenis jeb Eiropas irsis (Vespa crabro) nav tik agresīvs kā citas lapsenes. Ja šie kukaiņi nejūtas apdraudēti, ja tiem neposta ligzdu vai necenšas notvert ar rokām, tie neuzbrūk.

- Ja izveidots tik liels pūznis, acīmredzot sirseņi mājas bēniņos dzīvo jau kopš pavasara un mājas saimniekiem nav traucējuši. Prātīgāk likt tos mierā un atstāt dabiskai izmiršanai, kas vēlu rudenī neizbēgami notiks, - skaidro entomologs Jānis Gailis.

Entomologs Maksims Balalaikins piebilst, ka pēc ligzdas izmēra vien vēl nevar spriest par tās iemītniekiem. Reizēm, izpētot ligzdas iekšpusi, atklājas, ka tur nav dzīvojuši sirseņi, bet kādas citas sugas lapsenes. Jau novembrī ligzda būs tukša, tad arī varēs noskaidrot, kas tajā mitinājies.

Jāņem vērā, ka sirseņi nekad neatgriežas iepriekšējā gada ligzdā, pārziemojusī jaunā, apaugļotā mātīte veidos citu mitekli, un nav zināms, vai viņa izvēlēsies tos pašus bēniņus. Turklāt ziemošanas laikā dažādu apstākļu dēļ daudzas sirseņu mātes iet bojā.

Ja vasarā bēniņos atkal parādās sirseņu pūznis un gribat to likvidēt, var rīkoties tāpat, kā iznīdējot parastās lapsenes. Proti: vakarā, kad palicis tumšs un visi kukaiņi atgriezušies pūznī, to apsmidzina ar aerosolu Cobra, Protect, Biolit Plus vai kādu citu līdzekli. Kad sirseņi apdullināti, pūznim uzmauc pietiekami lielu maisu, atrauj to no pamatnes un ar visu maisu sadedzina. Protams, humānāk būtu aiznest kaut kur tālāk, piemēram, mežā un izbērt zemē. Tomēr tas ir visai bīstami, jo aerosola daļēji apdullinātās dižlapsenes sāk atžirgt un lidināties apkārt. Tādēļ, ja ir darīšana ar sirseņiem, prātīgāk aicināt talkā glābšanas dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!