Foto: Shutterstock
Ne velti angļiem ir jauka tradīcija tēju dzert no porcelāna krūzītēm. Šī materiāla trauki ir īpaši, un tie piestāv dzīves svinēšanai. Taču smalkas lietas arī pieprasa īpašu pietāti, tāpēc ievēro porcelāna mazgāšanas un kopšanas priekšnosacījumus.

Porcelāna trauki mēdz būt dažādi – biezāki, plānāki, apgleznoti, gludi un krokaini, taču kopšanas prasības visiem vienas. Pirms ķeries pie mazgāšanas, atceries, ka vispirms trauki jānoslauka ar sausu drānu. Šeit vislabāk derēs mikrošķiedras lupatiņa, norāda ''Cleanipedia''. To svarīgi ievērot, jo mazgājot traukus, nosēdumi var saskrāpēt virsmu. Pat tad, ja trauki jau bijuši tīri, bet ilgi glabāti plauktos, pirms noskalošanas tos apslauki ar sausu drānu.

Porcelāna trauki, kas ir izteikti mākslas darbi, piemēram, krūzītes krokainām malām, pieprasa rūpīgāku mazgāšanu, jo, visticamāk, krokās būs sakrājušies netīrumi. Šim nolūkam vajadzīga neliela birstīte, piemēram, zobu birste ar smalkiem sariem.

Pati mazgāšana porcelāna traukiem noteikti jāveic ar rokām. Vislabāk šeit izmantot plastmasas bļodu, jo pret izlietnes malām var atsist smalkos traukus. Mazgā porcelāna traukus siltā ūdenī un ar trauku mazgājamo līdzekli. Mazgāšanai izmanto mīkstu sūkli, bet noteikti ne tā aso saru pusi, jo tā var saskrāpēt trauku virsmu. Arī skalot porcelāna traukus nepieciešams siltā ūdenī.

Porcelāna kopšanā svarīgi neizmantot karstu un ļoti aukstu ūdeni – šādas krasas temperatūru svārstības var neatgriezeniski sabojāt traukus vai kādus citus porcelāna priekšmetus.

Svarīgi!

Centies porcelāna traukus, piemēram, šķīvjus nelikt lielās kaudzēs vienu virs otra, jo tādējādi tie skrāpējas un švīkas nebūs nomazgājamas.

Porcelāna traukus nav ieteicams mazgāt trauku mašīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!