Foto: Shutterstock
Svētki tūdaļ būs pienākuši un klāsim baltos galdautus, dekorēsim māju, šmorēsim un baudīsim ģimenes kopā būšanu, taču, lai svētku dienā būtu mazāk raizes par mājās darāmajiem darbiem, ieteicams jau laikus pārliecināties par balto galdautu tīrību.

Ja tie laika gaitā nedaudz iedzeltējuši vai arī pamanīts kāds neizmazgāts traips, noderēs šie saimnieču padomi, kas apkopoti no portāla ''Cālis'' foruma. Vienkāršākais ir nodot galdautus mazgāšanai ķīmiskajā tīrītavā, jo tur tos patiesi izmazgās sniegbaltus, to piekopj arī ēdināšanas uzņēmumi, kas nodrošina galda klājumu, taču ne vienmēr izdodas laikus to izdarīt, tāpēc te būs padomi, kā lietu vērst par labu mājas apstākļos.

Sniegbaltu galdautu mazgāšana

Foto: Shutterstock

Ja galdauti apšūti vai izšūti ar smalkiem ornamentiem, tad ievēro, lai tie tiktu mazgāti tikai ar smalkiem audumiem paredzētiem līdzekļiem. Patiesībā jebkura smalkā tekstilija jāmazgā tāpat kā vilna – saudzīgā režīmā, vislabāk ar rokām, un ar šķidro līdzekli, jo to būs visvieglāk izskalot. Smalku audumu galdautus nevajadzētu cieši griezt vai burzīt, vislabāk lieko mitrumu uzsūkt, ietinot galdautu frotē dvielī.

Nepelnīti piemirsta ir galdautu mazgāšana ar veļas ziepēm, kuru pH līmenis ir neitrāls (tās nav ne sārmainas, ne skābas). Šādi savulaik mazgāja visas saimnieces, un tie vienmēr bijuši sniegbalti, tāpēc ir vērts šos viedos padomus ņemt vērā arī mūsdienās. Katlā liec veļas ziepes, uzlej karstu ūdeni, tad uz lēnas uguns karsē, nepārtraukti maisot, līdz ziepes izšķīdušas. Pēc tam liec galdautu, galda salvetes vai citas tekstilijas ziepju putās un saspaidi, lai viss audums iemērkts, un paturi kādu laiku. Noslēgumā kārtīgi izmazgā ar rokām traipus, ja tādi ir, un pēc tam izskalo audumu.

Iedzeltējušus galdautus var balināt, taču balinātājs nedrīkst būs pārāk koncentrēts.

Atceries, ka balto veļu mazgā 60°–90° temperatūrā, izvēloties atbilstošus mazgāšanas līdzekļus, bet baltam lina galdautam var izmantot mazgāšanas līdzekli ar balinātāju bez hlora.

Nedaudz iedzeltējušus galdautus var izmazgāt arī ar līdzekļiem, kas pieejami virtuvē, un viens no tiem ir citrons. Citrona sulu var izmantot kā balinātāju, turklāt tā nomazgās arī taukainus traipus. Arī soda palīdzēs likvidēt traipus, bet galda etiķis būs vērtīgs palīgs, ja galdauts skapī stāvot ir nedaudz sasmacis, jo tas efektīvi novērsīs jebkuru smaku. Noderīgs var būt arī vārāmais sāls, kas kā abrazīvs līdzeklis palīdzēs iztīrīt traipus, turklāt tas arī dezinficēs audumu.

Nekad negludini galdautu vai galda salvetes tūdaļ pēc mazgāšanas un izžāvēšanas, jo tad audums iedzeltēs.

Pareiza galdautu glabāšana

Foto: Shutterstock

Jebkuras mājas tekstilijas vizuālo izskatu un kalpošanu nosaka glabāšana. Varētu domāt, ar ko gan atšķiras galdautu glabāšana no dvieļiem vai citiem apģērbiem? Patiesībā tam ir pat ļoti liela nozīme, jo nepareizi salocīti un noglabāti galdauti ieburzīsies un nebūs vairs tik skaisti, turklāt tie var arī iedzeltēt.

Tekstilijām nepatīk paaugstināts gaisa mitrums, jo traipi uz auduma iestāvas un īpaši uz gaiša auduma var parādīties brūni plankumi. Tāpat pievērs uzmanību tam, lai ik pa laikam galdauti tiktu izņemti no plauktiem, izvēdināti, pārlocīti un noglabāti pa jaunam.

Galdautus pēc mazgāšanas ieteicams iecietināt, izžāvēt un izgludināt, taču pēc tā visa svarīgi tos arī pareizi salocīt. Vispirms galdautu saloka uz pusēm gareniskā virzienā, tad locījuma vīli iegludina, vēlreiz ieloka tajā pašā virzienā uz pusēm un atkal iegludina locījuma vīli. Pēc tam galdautu pārloka uz pusēm šķērsām un vēlreiz uz pusēm. Šīs locījuma vīles savukārt neiegludina. Klājot uz galda šādi salocītu galdautu, pirmajai iegludinātajai vīlei ar izliekumu uz augšu jāatrodas tieši galda vidū. Ja vēlies nomaskēt vīli, tad vidū var izklāt galda celiņu, salikt traukus, vāzes, sveces un citus galda dekorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!