Foto: Shutterstock
Kuram gan negribas gada skaistākos svētkus nosvinēt omulīgā, sakoptā mājoklī! Tāpēc jau tagad ir vērts sākt plānot lielo uzkopšanu, lai visus darbus neatliktu uz pēdējo brīdi un pirmssvētku laiku varētu veltīt patīkamākām nodarbēm. "Kesko Senukai Latvia" mārketinga vadītāja Marija Jakovļeva dalās padomos, kā neaizmirst par nevienu mājas stūrīti un ietaupīt laiku saimniekojot.

Deviņas dienas līdz Ziemassvētkiem


Gatavojoties svētkiem, viens no svarīgākajiem lēmumiem ir īstās vietas atrašana svētku galvenajiem atribūtiem – eglītei un dažādiem rotājumiem. Šī telpa savlaicīgi jāsapoš, sevišķi tad, ja eglīti iegādājies vairākas nedēļas pirms svētkiem. Sakārto istabu, izsūc grīdu, noslauki putekļus, noglabā rudenim raksturīgos dekorus, atrodi un pārskati Ziemassvētku rotājumus, eglīšu mantiņas un spuldzītes. Tāpat ieteicams izveidot darāmo darbu sarakstu, lai izvairītos no stresa, ko rada laika trūkums un pēdējā brīdī piemirsti darbiņi.

Padoms. Ja jūsu saimniecībā nav visu nepieciešamo tīrīšanas un uzkopšanas rīku, iedvesma tīrīšanas darbiem var ātri pagaist. Tāpēc, tuvojoties svētkiem, ieteicams pārskatīt savu arsenālu un papildināt to ar trūkstošajiem instrumentiem.

Piecas dienas līdz Ziemassvētkiem


Ir pienācis laiks saplānot svētku ēdienkarti un sagatavot virtuvi grandioziem kulinārijas sasniegumiem! Iztīri ledusskapi, sakārto virtuves skapīšus, izšķiro pārtikas krājumus un noslauki putekļus no plauktiem un citām virsmām.

Tālāk sastādi Ziemassvētku pirkumu sarakstu. Jo ātrāk sāksi plānot svētku maltīti, jo vieglāk izdosies visu laikus sagādāt. Iespējams, ir vērts atjaunot vai papildināt arī ēdiena gatavošanas aprīkojumu un varbūt iegādāties papildu virtuves tehniku, lai godam sagatavotos svētku vakaram.
Vienlaikus atceries arī par citām telpām mājās. Parūpējies par lampām – daudziem aizmirstas, ka arī uz tām krājas putekļi. Sapos arī logus – izmazgā aizkarus, notīri palodzes un kārtīgi noslauki stiklus, lai tie būtu tīri un spodri.

Padoms. Visu dienu veltīt uzkopšanai negribas nevienam, bet, ja katru dienu tam veltīsiet 10 minūtes, māja visu laiku būs kārtīga un tik ļoti nenogursi. Svarīgi ir uzkopt vienu zonu vienlaikus – tā ātrāk redzēsi rezultātu un gūsi lielāku motivāciju.

Divas dienas līdz Ziemassvētkiem


Šis ir īstais brīdis, lai sakārtotu viesu istabu – uzklātu tīru gultas veļu un sagatavotu dvieļus, sakārtotu skapjus, izsūktu un noslaucītu putekļus. Darbi jāplāno tā, lai svētku dienā atliktu paveikt tikai sīkumus, nevis lielāko daļu mājas uzkopšanas darbu.

Noteikti ieplāno arī pamatīgu vannasistabas tīrīšanu: notīri dušas stiklu, sienas un grīdas flīzes un spraugas starp tām, sakārto vannasistabas skapīšus, notīri spoguli un izmazgā vannas paklājiņu.

Neaizmirstiet pievērst uzmanību arī virtuvei: rūpīgi iztīri cepeškrāsni un pārliecinies, ka tev ir pietiekami daudz trauku, galda piederumu, glāžu un krūzīšu svētku vakariņām. Nomazgā visu nepieciešamo un sagatavo to lietošanai.

Padoms. Atcerieties, ka ne visi mājsaimniecības darbi jāveic vienam cilvēkam – dalies šajos uzdevumos ar citiem ģimenes locekļiem. Kopā saimniekot ir jautrāk, un rezultātu sasniegsiet ātrāk!

24 stundas līdz Ziemassvētkiem


Dienu pirms svētkiem mājai jāspīd no tīrības, lai atliktu paveikt tikai pēdējos sīkumus: izsūkt dzīvojamās istabas grīdu, noslaucīt putekļus un salikt visu savās vietās. Un, protams, saklāt svētku galdu!

Padoms. Pēdējās dienās pirms svētkiem mēs steigā dažkārt aizmirstam Ziemassvētku būtību – pavadīt laiku kopā ar ģimeni, apstāties un izbaudīt kopā būšanas mirkļus. Tāpēc ir ļoti svarīgi laikus sagatavoties, jo svētku noskaņojums un prieks būs lielāks, ja jutīsieties atpūtušies, aizmirstot par ikdienu un rūpēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!