Foto: Shutterstock
Postošais ugunsgrēks jūnija sākumā Londonā pievērsis pastiprinātu uzmanību ugunsdrošības tēmai arī Latvijā. Speciālisti uzsver – bieži vien uguns nelaimi būtu bijis iespējams novērst, ja mājoklis būtu aprīkots ar dūmu detektoru. Līdz 2020. gadam šai ierīcei jābūt uzstādītai katrā mājoklī, tādēļ sadarbībā ar automatizēto ēku vadības sistēmu centru ''Jung'' apkopotas būtiskākās lietas, kas jāzina ikvienam, kurš savās mājās plāno uzstādīt dūmu detektoru.

Vai mājoklī pietiek ar vienu dūmu detektoru?

Dūmu detektoru skaits mājoklī atkarīgs gan no ēkas tipa, gan arī istabu skaita. Ja mājoklis ir plašs un tam ir vairāk nekā viens stāvs, detektoru ieteicams uzstādīt vairākās vietās katrā no stāviem, lai ierīces signāls būtu labi dzirdams visā mājā. Dūmu detektors jānovieto griestu vidū, kur minimālā distance no sienas ir vismaz 50 centimetru.

Mājsaimniecībās visbiežāk ugunsgrēks mēdz izcelties virtuvē – uz plīts atstāts katliņš vai neizslēgta cepeškrāsns, un dažu minūšu laikā aizmāršība pārvēršas uguns liesmās. Tieši tādēļ virtuve ir tā telpa mājoklī, kur dūmu detektors ir īpaši nepieciešams. Mūsdienās dūmu detektori spēj atšķirt paaugstinātas uguns bīstamības gadījumus no ūdens tvaikiem, kas ikdienā rodas, gatavojot maltīti.

Vēl viena telpa, kurā dūmu detektors ir nepieciešams, ir guļamistaba – cilvēku oža miega laikā "atpūšas", tādēļ, ja izceļas ugunsgrēks, cilvēks indīgo dūmu aromātu var arī nejust. Nākas paļauties tikai uz dūmu detektoru – tas nekad neguļ un sacels trauksmi, līdz ko radīsies ugunsnelaimes draudi.

Vai dūmu detektoru var uzstādīt jebkurš?

Dūmu detektoru tik tiešām var uzstādīt jebkurš, turklāt mūsdienās vairs nav jāuztraucas, ka ierīces uzstādīšanas laikā tiks sabojāti griesti. Jaunākajiem dūmu detektoriem ir magnētiski pievelkoša sistēma, kas atvieglo dūmu detektora uzstādīšanu – tā norit ātri un bez liekiem putekļiem. Nepieciešams vien noņemt drošības plēvi no ierīces un ar magnēta apakšdaļu piespiest dūmu detektoru pie griestiem. Pēc tāda paša principa dūmu detektoru iespējams arī nomainīt vai pārvietot.

Kā darbojas dūmu detektors?

Dūmu detektors parasti ir ar bateriju darbināma ierīce, kas reaģē uz uguns dūmiem, izdodot skaļu trauksmes signālu. Detektorā iestrādāta īpaša sistēma, kas analizē temperatūras pārmaiņas detektora pārraudzītajā rādiusā un iniciē trauksmes signālu. Mūsdienās dūmu detektoros ir arī infrasarkanās gaismas diode – ugunsgrēka gadījumā dūmu daļiņas nonāk dūmu noteikšanas kambarī, atstarojas infrasarkanās gaismas diodē, izraisot gaismas staru nonākšanu īpaši jūtīgā foto sensorā. Elektronika gaismu atpazīst kā uguns draudu, un dūmu detektors rada trauksmes signālu.

Vai ierīce nesabojās telpas vizuālo koptēlu?

Izrādās – dūmu detektors var kalpot ne tikai kā funkcionāls, bet arī dizaina elements mājoklī! Tirgū pieejami visdažādākie dūmu detektori, pielāgojot gan to krāsu sienām, tapetēm vai pat griestu dizainam – tādējādi netiek bojāts telpas dizains, un pirmajā brīdī dūmu detektors nemaz nav pamanāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!