Foto: Linda Raituma

Tuvojas 18. novembris, Latvijas Republikas Proklamēšanas diena. Tā ir diena, ko cilvēki izjūt kā ģimenes svētkus un īpaši gatavojas, klājot bagātīgus galdus un rūpējoties par svētku mielastu. Bet kā rast svētku sajūtu šajā drūmajā, neskaidrību pilnajā un aukstajā laikā? Uz sarunu aicināju "Krinterior" interjera dizaineri Rūtu Klišāni, savukārt dekoratore Linda Raituma sniedz mums nelielu iedvesmas devu svētku galda noformējumam (un ideju arī kādam kārumiņam!).

"Nav noslēpums, ka svētku sajūtu, pirmkārt, radām mēs paši. Taču to paspilgtināt spēs sakopta mājvieta, šajā laikā tik ļoti raksturīgs un sildošs elements – sveces, kā arī svaigi ziedi vāzē. Noteikti arī gaisā virmojošs, tikko svaigi gatavotu vakariņu aromāts. Šobrīd man šķiet, ka vairāk nekā jebkad agrāk, ir svarīgi atrast laiku visiem sapulcēties pie viena kopīga svētku galda un pavadīt laiku kopā," uz manu jautājumu, kā mājas atmosfērā ienest svētku sajūtu, atbild Rūta Klišāne.


Interjera dizainere, runājot par dekorācijām, uzsver, ka klasiskākais dekorēšanas veids valsts svētkos, ir balts galdauts. Piebilstot, ka to var lieliski sakombinēt ar skaistu sarkanu, piemēram, samta vai kāda cita auduma galdautu, tādā veidā simboliski veidojot mūsu valsts karogu. Šāds noformējums būs aktuāls visos valsts svētkos un būs izmantojams vairākkārt.

Ieteikums: apvienot valsts svētku dekorācijas ar Ziemassvētku dekorācijām


Ja ir bažas par to, ka šis ir ilglaicīgs svētku laiks un dekorācijas mainās viena pēc otras, bet izmaksas visam tikai paaugstinās, tad pavisam noteikti ir iespējams apvienot Latvijas valsts svētku dekorācijas ar Ziemassvētku dekorācijām. Krāsa tomēr viena! Patiesībā pat šāda tendence ir vērojama šobrīd veikalos, proti, kad tiek apvienotas un "sapludinātas" abas svētku tematikas.

Rūta iesaka izveidot galda dekoru no skujkoku zariem, iespējams, pat kā vainagu. Tātad – uz šiem patriotiskajiem svētkiem ieteicams vainagu papildināt ar svaigiem ziediem sarkanbaltsarkanās krāsās, taču vēlāk svaigos ziedus nomainīt ar adventes svecītēm. Taču, ja doma par adventes vainaga sagatavošanu šķiet vēl pāragra, tad var izlīdzēties tikai ar sarkanbaltsarkaniem ziediem un baltām svecītēm un jau nosauktajiem galda noformēšanas veidiem.

Latvijas svētku galds, kur galvenais dekors ir ēdieni sarkanbaltsarkanajā krāsā


Dekoratore un iedvesmojoša "Instagram" konta īpašniece Linda Raituma dalās ar savu Latvijas garšu Latvijas valsts svētkos. Smelies iedvesmu galda noformējumā un reizē kārumu pagatavošanā savam svētku galdam!

Ne vienmēr sarkanajām krāsu tonalitātēm ir jāizceļas kādos īpaši pirktos vai darinātos dekoros, tie var būt arī pašu gatavoti svētku galda kārumi. Šeit redzami kulinārijas entuziastes Ingas Volmanes darinājumi:

  • Rupjmaizes rulete ar mājās gatavotu dzērveņu ievārījumu un svaigā siera, saldā krējuma pildījumu;
  • Sarkanā velveta siera kūkas kēksiņi ar svaigā siera pildījumu;
  • Rupjmaizes kārtojums;
  • Īsta latviešu rupjmaize, kas grauzdēta un pildīta kārtās ar dzērveņu ievārījumu un saldo krējumu.


Svētku galdu noformējušas: Linda Raituma un Eva Zibene.

"Pinterest" iedvesma svētku dekorācijām (derēs gan valsts svētkiem, gan Ziemassvētkiem!)


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!