Foto: Shutterstock

Ādas mēbeles ir skaistas un ikdienā viegli kopjamas, taču, tā kā āda ir ļoti specifisks tekstils, tad mēbeles vien ar lupatiņu pārslaucīt nebūs pietiekami, lai tās labi izskatītos arī ilgtermiņā. Tā kā ādas mēbeles ir daudziem, tad portāla Calis.lv forumā apkopojām vērtīgus pieredzes ieteikumus par to, kā šīs mēbeles kopt.

Teju ikviens, kam ir pieredze ādas mēbeļu kopšanā, atzīs, ka ir svarīgi ievērot ražotāja norādījumus par to, kur vislabāk šādas mīkstās mēbeles novietot, un ievērot visus apstākļus, lai tās nesabojātos laika gaitā. Tas attiecas gan uz tiešiem saules stariem, gan sausu gaisu telpā, tāpat nedrīkst pieļaut ādas saskrāpēšanu, jo skarambas nu nekādi nevarēs noslēpt.

Ja ir šaubas, vai ādas mēbeli vispār drīkst pats mājās mazgāt un tīrīt, to var pārbaudīt ar ūdens palīdzību. Uzpilini uz kādas nemanāmākas vietas nedaudz ūdens, un, ja uz mēbeles virsmas ūdens izkliedējas vairākās mazās pilītēs, tas nozīmē, ka ādu drīkst mazgāt. Ja gadījumā ūdens uzreiz iesūcas ādā, tad mitro kopšanu pašrocīgi nevajadzētu pieļaut. Tādos gadījumos drīkst ādu noslaucīt tikai no sausajiem netīrumiem un putekļiem, kas arī nav mazsvarīgi.

Viens no vienkāršākajiem un pārbaudītajiem veidiem, kā efektīvi tīrīt ādas mēbeles mājas apstākļos – izmantot vieglas koncentrācijas ziepjūdeni. Taču gan šajā, gan citu veidu tīrīšanā jāievēro, ka nedrīkst tīrīt tikai nelielu daļu, jo tad radīsies plankumi un dīvāns noteikti neizskatīsies tīrāks.

Lodīšu pildspalvas atstāto traipu var nomazgāt ar pienā samitrinātu mīkstu lupatiņu vai vates gabaliņu. Piens veiksmīgi palīdzēs nomazgāt lielāko daļu tintes, bet pēc tam plankums pavisam jānomazgā ar remdenu ūdeni vai nelielu daudzumu vaitspirta. Starp citu, pienā mērcētu lupatiņu var izmantot arī tad, ja pa rokai nav neviens specializētais tīrīšanas līdzeklis. Šo metodi rekomendē arī ādas mēbeļu kopšanas speciālisti.

Kāds foruma aktīvists minējis, ka āda vienmēr izskatīšoties jauna, ja to ieziedīs ar saputotā olas baltumā samitrinātu lupatiņu un pēc tam ar tīru drānu virsmu nospodrinās.

Dabiskā ādas spodrināšanai var pagatavot līdzekli no linsēklu eļļas, kas jāuzvāra, tad jāatdzesē un jāatšķaida ar tikpat lielu daudzumu etiķa. Iemērcot drānu līdzeklī, nospiežot lieko šķidrumu, var efektīvi nospodrināt virsmu un atjaunot ādas dabīgo izskatu.

Pieredzējušie ādas mēbeļu tīrītāji dalās padomos, ka noderīgs var būt arī šķīdums no automašīnu ādai paredzētā tīrīšanas līdzekļa un ūdens, kas efektīvi nomazgās ikdienas traipus un neļaus virsmai iekrāsoties tumšākai. Šo līdzekli var izmantot gan dabīgai ādai, gan arī ādas aizvietotājiem.

Ik pa laikam vērts iesmērēt ādu ar dabīgo bišu vasku – tas palīdzēs arī neizstaipīties un neieplaisāt ādai.

Iepazīstoties ar ādas kopšanas speciālistu padomiem, svarīgi neizmantot līdzekļus, kas nav piemēroti ādas mēbeļu kopšanai, tāpat nedrīkst izmantot spēcīgas ķimikālijas. Ja nav pārliecības par tīrīšanas metodi, vienmēr labāk uzticēties speciāliem ādas kopšanas līdzekļiem, kas gan attīrīs, gan pasargās virsmu no bojājumiem.

Svarīgi arī ievērot, lai mitrā ādas mēbeļu uzkopšana būtu pēc tam, kad virsma jau attīrīta no sausajiem gružiem, citādi ar drupačām vai cietākiem gružiem virsmu var saskrāpēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!