Foto: Shutterstock
Teju katram tīrīšanas darbam ir paredzēts kāds speciāls līdzeklis, taču nereti bez tiem visiem var iztikt un izmantot to, kas atrodams virtuves skapīšos, piemēram, citronskābi. Protams, ar to neizdosies nomazgāt jebko, universāls brīnumlīdzeklis tas nav, bet atsevišķos mājas darbos noderēs pat ļoti labi.

Viens no citronskābes labākajiem darbiņiem – palīdzēt nomazgāt kaļķakmens atstātos nosēdumus. Tā kā dažādās ierīcēs tie ir ne mazums, noderēs vairākas paciņas citronskābes, lai ar to tiktu galā.

Ļoti efektīvi ar citronskābi var atbrīvoties no kaļķakmens nogulsnēm tējkannā – ieber paciņu skābes, pielej pilnu kannu ar ūdeni un liec vārīties. Pēc tam vairākas reizes uzvāri atkal tīru ūdeni, un tējkannas iekšpuse atkal spīdēs un laistīsies kā jaunai. Vairāk par tējkannas spodrināšanu lasi šeit.

Aktīvākie ''Cālis'' foruma lietotāji dalās ar saviem padomiem, kā likt lietā citronskābi. Par labu atzīta ne tika tējkannas attīrīšana, bet arī veļas mašīnas un trauku mašīnas mazgāšana no iekšpuses, likvidējot nepatīkamo smaku un kaļķa nosēdumus. Abos gadījumos paciņu (30 g) citronskābes ieber pulverim paredzētajā nodalījumā un palaid ierīci karstākajā ūdens režīmā – jo karstāks ūdens, jo labāk tiks attīrītas nogulsnes un likvidētas baktērijas.

Trauku mašīnas gadījumā jāzina, kā notiek mazgāšanas cikls. Citronskābi var arī izbērt ierīcē uz grīdas, bet to var darīt tad, ja pirmais ūdens daudzums pēc brīža jau netiek sūknēts prom, citādi no tā nebūs diža labuma.

Tie, kas nav pārliecināti par trauku mašīnas darbību, no sākuma to ieslēdz mazgāties bez traukiem un citronskābes uz karstāko ūdens režīmu. Cikla laikā var dzirdēt, kad ierīce izsūknē ūdeni, un tad, kad tas noticis un ir dobja skaņa, var atvērt durvis un izkaisīt citronskābi uz grīdas. Aizver ciet, lai ierīce turpina savu darbu un izmazgā to kārtīgi no iekšpuses. Starp citu, ja doma par tukšas ierīces darbināšanu šķiet nelietderīga, var ielikt šajā mazgāšanas reizē tvaika nosūcēja filtrus, restes no cepeškrāsns vai kaut cepamās plātis.

Retais par to būs iedomājies, bet arī gludekļa ūdens nodalījumā var iebērt citronskābi, lai tā attīra nogulsnes un tvertnes iekšpusi. Atsevišķos kafijas automātos atkaļķošanas līdzekļa vietā arī var lietot citronskābi, aparātos ar papīra filtriem pavisam noteikti, bet automātos ar kafijas pupiņām ne vienmēr atļauts izmantot šo līdzekli, to vienmēr iepriekš pārbaudi instrukcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!