Foto: Shutterstock

Katras saimnieces virtuvē neiztikt bez cepeškrāsns, kurā gatavot brīnumgardus ēdienus, taču agri vai vēlu jāsaskaras ar šīs ierīces tīrīšanu. Lai vai cik tīrīgi to izmantotu, laika gaitā tajā parādās piekaltuši traipi no taukiem, un tos ar švammīti vien nenotīrīsi. Efektīvākās metodes šajā mājas darbā apkopojām no portāla Calis.lv foruma aktīvistiem un viņu pieredzes.

Par efektīvākajiem līdzekļiem domas dalās un tas, kas vienam šķitis vislabākais, citam galīgi nešķiet tīkams, tāpēc vienu brīnumlīdzekli nav iespējams ieteikt. Veikalu plauktos ķīmiskie līdzekļi cepeškrāsns tīrīšanai ir pieejami ļoti plašā klāstā, turklāt arī dabai draudzīgi, kas neliks uztraukties par gaisu telpā, ko elposim pēc ierīces tīrīšanas. Iegādājoties līdzekli, noteikti jāņem vērā, kādai cepeškrāsnij tas paredzēts un vai tas būs atbilstošs konkrētās ierīces tīrīšanai. Ja ir iespējams, ''Tava Māja'' iesaka izvēlēties dabai draudzīgu līdzekli, jo galu galā, pēc tīrīšanas tajā tiks gatavots ēdiens, tāpēc būtu jāpievērš uzmanība līdzekļa sastāvam.

Ja ir vēlēšanās ķīmiskos līdzekļus aizstāt ar kaut ko dabisku, var izmantot tautas ieteiktās metodes, piemēram, sāls izmantošanu. Šajā gadījumā cepeškrāsns pamatne nedaudz jāsaslapina un tad bagātīgās kārtās jāizbārsta sāls, īpaši vietās, kur radušies traipi. Sāls daudzumu nevajag žēlot, tas jāizklāj tā, ka pamatne nav redzama. Pēc tam ierīce jāieslēdz karstākajā temperatūras režīmā un jāļauj karsēties, līdz sāls sāk brūnēt. Tad ierīce jāizslēdz, jāļauj tai atdzist un tad uzmanīgi sāls jāizslauka, neskrāpējot virsmu un neberzējot to ar abrazīvu sūkli. Noslēgumā ieteicams pārslaucīt cepeškrāsni ar mitru lupatu.

Līdzīgi var izmantot arī dzeramo sodu, kas palīdzēs atbrīvot virsmu no piekaltušiem traipiem. Samitrini cepeškrāsns iekšpusi, izbārsti sodu, ļauj tai pāris minūtes iedarboties un tad ar švammi notīri virsmu. Beigās to pārslauka ar mitru lupatu.

Neskatoties uz to, ka cepeškrāsnī parādījušies jau traipi no piedegušiem traipiem, no tiem var veiksmīgi atbrīvoties pat ar ūdens un citronu palīdzību. Izmanto karstumizturīgu trauku, ielej tajā ūdeni, pievieno pāris (4-6) citronu sulu un sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Trauku liec cepeškrāsnī uz pannas, vidus nodalījumā, un ļauj tai darboties aptuveni 15-25 minūtes. Ūdens radītais tvaiks kombinācijā ar citronu ēteriskajām eļļām palīdzēs veiksmīgi atmiekšķēt piekaltušos traipus. Kad ierīce ir izslēgta un jau atdzisusi, cepeškrāsni no iekšpuses jāiztīra ar mitru lupatu. Kāds foruma aktīvists min, ka šo metodi var veikt ik pa laikam, jo tādā veidā var profilaktiski attīrīt ierīci un pavisam noteikti iztikt bez ķīmiskajiem līdzekļiem.

Ja cepeškrāsnī netīrumi nav daudz, var iztikt arī ar etiķūdenī izmērcētas lupatiņas izmantošanu. Tas būs gana, lai likvidētu traipus un nosēdumus, taču pēc tīrīšanas virsmas noteikti jāpārslauka ar mitru lupatiņu.

''Tava Māja'' iesaka!

  • Gatavošanas procesā, kad cepeškrāsnī notek tauki vai ēdiens nokrīt uz pamatnes un piedeg, pārber to ar sāli. Tas palīdzēs likvidēt deguma smaku, kā arī neļaus taukiem turpināt degt.
  • Lai vai kura tīrīšanas metode tiktu izmantota, svarīgi procesā izmantot gumijas cimdus, lai roku āda neciestu no ķīmisko līdzekļu iedarbības.
  • Ja ar šīm metodēm nav līdzēts un nepieciešams spēcīgs ķīmiskais līdzeklis, ieteicams tos iegādāties specializētos veikalos, piemēram, sadzīves tehnikas veikalos vai mājsaimniecības preču veikalos, kur speciālisti palīdzēs izvēlēties piemērotāko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!