Foto: Shutterstock
Visai bieži atgādinām, cik vērtīgi plauktiņā glabāt paciņu sodas un pudeli etiķa, taču bez šiem līdzekļiem noderēs arī tējas koka eļļa, kas patiesībā ir ļoti daudzveidīgi pielietojams līdzeklis mājsaimniecībā.

Tējas koka eļļai piemīt virkne labo īpašību – antibakteriāls, dezinficējošs līdzeklis ar patīkamu smaržu, raksta ''Apartment therapy''. Lai arī visbiežāk šo eļļu izmanto kosmetoloģijā, šeit uzskaitīti citi izmantošanas veidi.

Universāls tīrīšanas līdzeklis

Desmit tējas koka eļļas pilienus sajauc ar divām tasēm karsta ūdens un pustasi etiķa, kārtīgi samaisi un pildi pudelē ar pulverizatoru. Tieši tik vienkārši, lai iegūtu universālu tīrīšanas līdzekli, kas ļoti labi tiks galā ar nogulšņu likvidēšanu dušas kabīnē, bet tikpat labi ar to var spodrināt spoguli vai logus. Šis līdzeklis nebūs piemērots akmens virsmu tīrīšanai, jo etiķis var atstāt traipus.

Grīdas mazgāšanai

Tējas koka eļļai piemīt ļoti patīkams, atspirdzinošs aromāts, ko vērts izmantot arī grīdas mazgāšanas reizēs. Siltajam ūdenim pievieno dažus pilienus tējas koka eļļas, samaisi – pie viena grīda tiks arī dezinficēta.

Gaisa atsvaidzinātājs

Ja priekšroku dod dabīgiem līdzekļiem, pagatavo gaisa atsvaidzinātāju pats. Sajauc balto etiķi ar degvīnu, ūdeni un tējas koka eļļu, kas piešķirs tai raksturīgo aromātu. Iegūto līdzekli pildi pudelē ar pulverizatoru un izsmidzini, kad vien vēlies, vannasistabā vai citās telpās.

Pelējuma likvidēšanai

Telpās ar paaugstināti mitru gaisu, piemēram, vannasistabā, nereti mēdz izveidoties pirmās pelējuma pazīmes. Viens no veidiem, kā šīs pirmās pazīmes ātrāk likvidēt – sajaukt tasi ūdeni ar tējkaroti tējas koka eļļu, iepildīt pudelē ar pulverizatoru un tad izmantot kā tīrīšanas līdzekli. Pirms lietošanas līdzekli sakrati, izsmidzini uz virsmas, ļauj tam iedarboties vismaz 10 minūtes, un tad nomazgā. Tējas koka eļļa palīdzēs dezinficēt šo vietu un likvidēt jau parādījušās pelējuma pazīmes.

Abrazīvs tīrīšanas līdzeklis

Ja neviens no minētajiem tīrīšanas līdzekļiem īsti neder, jo vajadzīgs kas abrazīvāks, kas palīdzētu nomazgāt piekaltušus traipus, sajauc ūdeni ar etiķi, sodu, šķidrajām ziepēm un tējas koka eļļu. Šāda apvienība ne vien palīdzēs notīrīt, bet arī dezinficēt virsmu.

Ziepes

Šķidrajām ziepēm piejauc dažus pielienus tējas koka eļļu, un tas būs jau krietni efektīvāks līdzeklis gan roku mazgāšanai, tās dezinficējot, gan virsmu un apģērbu mazgāšanai.

Veļas mazgāšana

Eksperimentētāji iesaka tējkaroti eļļas pievienot, mazgājot veļu – ar rokām vai veļas mašīnā, jo tā palīdzēs attīrīt audumu un rūpīgāk dezinficēs to (īpaši baltās drēbes). Turklāt pēc mazgāšanas drēbes atsvaidzinoši smaržos.

Smaržai mājās

Ja izmanto trauciņu, kuram apakšā ievieto sveci, kas silda augšā novietoto trauciņu ar kādu ēterisko eļļu, izmanto šim nolūkam tējas koka eļļu. Mājokli ieskaus ļoti patīkama smarža, turklāt tā attīrīs gaisu, kas ir svarīgi ziemas sezonā, kad mēdzam biežāk slimot.

Sveču liešana

Arī sveču liešanas cienītājiem vērts atcerēties par šīs eļļas labo iedarbību, pievienojot dažus pilienus vaskam, lai tas pēcāk patīkami smaržotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!