Foto: Shutterstock
Nekas nav mūžīgs, tomēr mēs varam darīt visu, lai lietu kalpošanas mūžu pagarinātu, un to noteikti var teikt arī par sadzīves tehniku. Piemēram, ja ievērosi visus priekšnoteikumus veļasmašīnas pareizā lietošanā, tā noteikti kalpos ilgāk un kvalitatīvāk padarīs savu darbiņu.

Tiklīdz veļasmašīna iegādā, mēs izturamies pret to saudzīgi, taču ar laiku jau nelāgie ieradumi kļūst par ikdienu un patiesībā apgrūtinām ierīces darbošanos. Lai neapgrūtinātu veļasmašīnas dzīvi, ''Apartment Therapy'' apkopojis izplatītākās kļūdas, no kurām tomēr vajadzētu izvairīties.

Pārslodze

Katrai veļasmašīna ir norādīta ieteicamā slodze jeb ietilpība kilogramos, kas noteikti ir arī jāievēro. Diemžēl visbiežāk to darām tikai sākumā, jo viens no biežākajiem sliktajiem ieradumiem ir ierīces pārlādēšana. Ja liec veļasmašīnai mazgāt vairāk nekā tai paredzēts, rodas motora pārslodze, kas var rezultēties dažādos bojājumos. Tas pats attiecināms uz veļas žāvētāju – arī tajā neietilpini vairāk kā drīkst.

Ierīces apkope

Vēl viens ļoti būtisks priekšnoteikums – pašas ierīces regulāra apkope. Laiku pa laikam vajadzētu to attīrīt no kaļķakmens nosēdumiem, un to visai viegli izdarīt, ņemot talkā citronskābi. Padomu meklē šeit.

Tāpat ik pa laikam būtu nepieciešams attīrīt ierīces filtru un mazgāšanas līdzekļa vai veļas mīkstinātāja nodalījumu, kur mēdz veidoties nosēdumi, kas veicina baktēriju uzkrāšanos un nepatīkamas smakas rašanos. Izņem šo atvilktni un iztīri to ar karstu ūdeni. Par filtra tīrīšanu vajadzētu atcerēties arī veļas žāvētājam, ja tāds ir. Starp citu, ja pēc katras veļasmašīnas lietošanas reizes atstāsi puspavērtu šo atvilktni, tā izvēdināsies un tik ātri neveidosies nepatīkamā smaka. Šeit atradīsi vairākus noderīgus padomus vienkopus, kā tīrīt gumijas apmales, filtrus un citas detaļas.

Foto: stock.xchng

Pareizs novietojums

Ne mazāku lomu spēlē veļasmašīnas novietojums. Ja ierīce darbības laikā vibrē tā, ka sitas pret sienu vai grīdu, tas nozīmē, ka tā stāv nelīdzenā vietā un nav stabili novietota. Tas nav vēlams, jo pie izteiktas vibrācijas var sabojāties kāds mehānisms, turklāt arī virsmai, pret kuru veļasmašīna sitas, noteikti izveidosies bukte vai kāds skrāpējums.

Tāpat pievērs uzmanību tam, lai uz veļasmašīnas nekas nestāvētu, kad tā darbojas. Daudzi izmanto veļasmašīnas virsmu dažādu mantu glabāšanai, tomēr to darīt nevajadzētu slodzes dēļ.

Veļas mīkstinātāja lietošana

Kurš gan nevēlas smaržīgu un mīkstu veļu? Šo darbu ļoti labi paveic veļas mīkstinātājs, taču jābūt vērīgam, jo pārlieku liela tā doza kaitē veļasmašīnai. Pievienojot vairāk līdzekļa, nekā paredzēts, tas veidos nosēdumus, kas tik viegli nenoskalojas ar ūdeni, tāpēc nepārspīlē ar mīkstinātāja dozēšanu un pievieno ieteicamo daudzumu.

Apģērba pārbaude

Tam vajadzētu kļūt par pašsaprotamu ieradumu – pārbaudīt kabatas un visas iespējamās vietas apģērbam, kur varētu būt kaut kas paslēpies. Monētas, atslēgas, salvetes, papīri – tas viss ne vien sabojās apģērbu, to mazgājot, bet arī atstās sekas uz veļasmašīnu. Piemēram, salvetes sadalīsies mazos gabaliņos, mati veidos pamatīgus aizsērējumus, tāpēc arī tos pēc iespējas noņem no apģērba vai vismaz izpurini pirms mazgāšanas. Ja apģērbam ir rāvējslēdzējs, vienmēr to aizver, pirms liec veļasmašīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!