Foto: Shutterstock
Lai arī jumta un notekreņu tīrībai pievēršamies rudenī vai pavasarī, tas nebūt nav vienīgais laiks gadā, kad to darīt. Par sava īpašuma jumta stāvokli un profilaktisko apkopi būtu vērts domāt jau laikus pirms lapkrita.

''Tava Māja'' konsultējās ar ''Jumtinieks'' speciālistu, lai noskaidrotu, kam ieteicams pievērst uzmanību vēl šajā sezonā. Nozares speciālists Viktors Vēbers skaidro, ka visupirms jānovērtē ēkai apkārt esošā ainava un vide. Ja ēku ieskauj lapu koki, jumta satekņu zonās, kā arī teknēs krāsies koku lapas un sīkie zariņi.

Problēmas bieži vien rada arī smiltis, ko vējš sanes jumta teknēs, kur tās uzkrājas, ja teknēm nav nepieciešamā krituma virzienā uz notekām. Ja tekne ir aizsprostota vai pilna ar smiltīm, lietus ūdens uzkrājas teknē, pārslogojot to, kā rezultātā tekne deformē āķus, kas nereti noved pie teknes pretkrituma efekta un teknes zemākais punkts vairs nav pie piltuves. Šādos gadījumos ēkas īpašniekam jau laikus jāizvērtē situācija un jāizlemj, kādas ir iespējas pašu spēkiem veikt jumta profilaktisko apkopi.

Šajā sezonā jāpagūst iztīrīt teknes un notekas no lapām, smiltīm u.c. gružiem, savukārt bitumena šindeļu jumti jāatbrīvo no sūnām, ja tādas radušās. Jumta stiklotās virsmas noteikti jānomazgā.

Gadījumā, ja darbu drošai veikšanai nepieciešams aprīkojums vai tehniskais nodrošinājums, tad pasūtīt šī pakalpojuma izpildi uz rudens mēnešiem būtu vēlams jau savlaicīgi, jo vasaras otrās puses un rudens mēneši jumtu meistariem ir pats noslogotākais periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!