Foto: Shutterstock

Spodrības mēnesim piestāv padomi par mājas uzkopšanas trikiem, taču šoreiz piedāvājam iepazīties un pēc tam izmēģināt goodhousekeeping.com piedāvātās receptes pašu gatavotiem un dažādiem tīrīšanas līdzekļiem.

Logu tīrīšanas līdzeklis

  • 2 tases ūdens
  • 1/2 tase galda vai ābolu etiķis 
  • 1/4 tase spirts
  • Pāris pilieni iecienīta ēteriskā eļļa (piemēram, tējas koka, lavandas vai citrusu)

Sajauc visas sastāvdaļas pudelē ar pulverizatoru un kārtīgi sajauc visu kopā. Līdzeklis jāizsmidzina uz papīra salvetes vai tīrīšanas drānas un tad jāmazgā loga virsma. Atceries, ka logus nevajag mazgāt saulainā un karstā dienā, citādi uz virsmas paliks strīpaini nosēdumi.

Tīrīšanas pasta

Reizēs, kad traipi ir dziļi piekaltuši, nepieciešams kāds abrazīvāks līdzeklis un šādiem nolūkiem katrs pats var pagatavot pastu, ar ko būs itin viegli likvidēt traipus.

Dzeramā soda un silts ūdens ir viss, kas nepieciešams šī līdzekļa pagatavošanai. Ūdens jāpievieno vien tik daudz, lai masa sāktu putot un kļūst pastai līdzīga. Ar izveidoto līdzekli var mazgāt flīžu šuves, šauras šķirbas un dažādas virsmas.

Misiņa spodrināšanai

Ja mājoklī sastopami kādi priekšmeti, slēdži, rokturi un citi papildinājumi no misiņa, to spodrināšana noteikti nav vieglākā, jo jebkurš līdzeklis vienkārši to nespēj panākt. Pašu gatavotā eksperimentā izmanto galda etiķi vai citronu sulu un sāli. Sajaucot kopā šīs sastāvdaļas, izveidosies nedaudz abrazīvs līdzeklis, ar ko ļoti veiksmīgi tiks nospodrināta misiņa virsma. Pēc tam gan virsma jānomazgā ar ūdeni un sausu drānu.

Marmora tīrīšana

Marmora virsmas nav retums ne virtuves virsmu, ne arī vannasistabu interjerā, tāpēc arī šim tīrīšanas pienākumam var pielāgot pašu gatavoto līdzekli.

  • Divi pilieni trauku mazgājamais līdzeklis
  • 2 tases silta ūdens

Sajauc kopā abas sastāvdaļas un izmanto iegūto līdzekli marmora virsmas tīrīšanai. Noteikti nepapildini līdzekli ar etiķi, citronu sulu vai citu skābes saturošu līdzekli, jo tas var kaitēt virsmas kopšanai.

Universālais virsmu tīrīšanas līdzeklis

Protams, uzkopšanas darbi nav iedomājami bez kāda universālā līdzekļa, ko izmantot dušas kabīnes, izlietnes, flīžu un citu virsmu tīrīšanai. Šim nolūkam var pudelē sajaukt ūdeni ar etiķi vienādās proporcijās. Etiķis ir līdzeklis, kas palīdzēs novērst dažādus traipu nosēdumus, līdz ar to tie būs vieglāk nomazgājami un arī traipi atkārtoti tik ātri vairs neradīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!