Foto: DELFI
Svētkos vienmēr daudzās mājās lielā cieņā ir sveču dedzināšana – vai tās būtu novietotas elegantos un apzeltītos svečturos, adventes vainagā, stikla trauciņā vai uzliktas uz kāda paliktņa. Ir trauciņi, kuriem sveces vidus izdeg, bet apkārt paliek krietna vaska kārta. Kā to dabūt nost – par to rakstā tālāk!

Šādu trauciņu nevajag izmest atkritumu tvertnē tikai tāpēc, ka no tā nevar dabūt ārā vasku. Portāls "Tava Māja" nolēma eksperimentēt, kā rezultātā mums izdevās atbrīvoties no vaska kārtas. Pēc eksperimenta esam ieguvuši skaistu trauku, kuru var izmantot ne tikai nākamreiz, kad dedzināsi tējas sveces, bet tas var kalpot pat arī kā glāze!

Pirms ķeries klāt – "Tava Māja" brīdina, ka vaska "izķeksēšana" nav no tiem ātrākajiem darbiņiem. Tas var aizņemt dažas stundas tava laika.

Kas nepieciešams:

  • sveces trauciņš;
  • verdošs ūdens;
  • švamme;
  • trauku mazgājamais līdzeklis.

Princips ir gaužām vienkāršs – tējkannā uzvāra ūdeni, ielej sveces trauciņā. Jau pēc kāda laika vasks lēnām "pacelsies" līdz trauka augšai. Pēc tam to izņem laukā, svecīti izberz ar švammi un trauku mazgājamo līdzekli. Ja sveces traukā vasks ir biezā kārtā, tad šīs darbības ir jāatkārto tik ilgi, līdz beidzot vasks ir pazudis no trauka malām.

Foto: DELFI
Vasks trauka augšpusē izveidos tādu kā vāku, kuru varēs viegli izņemt.

Zemāk arī vari aplūkot video, kurā var redzēt pamācību, kā atbrīvoties no vaska!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!