Foto: Shutterstock

Ak, laimīgie tie, kam mājās ir trauku mazgājamā mašīna, un, kam nav jāsaskaras ar trauku kalnu izlietnē pēc gardajām maltītēm. Un tomēr, lai arī cik ļoti trauku mazgājamās mašīnas atvieglotu mūsu ikdienu, ir svarīgi iegaumēt ''The Kitchn'' un ''Māja&Dārzs'' apkopoto informāciju, par to, ko drīkst un ko tomēr nedrīkst tajā mazgāt.

Čuguna un vara pannas, katli un citi trauki pavisam noteikti zaudēt savu kvalitāti un funkcionalitāti pēc mazgāšanas trauku mazgājamā mašīnā, tāpēc tos vienmēr mazgā ar rokām, maigu lupatiņu vai švammi, un pēc mazgāšanas vienmēr iesmērē ar kādu taukvielu – eļļu, sviestu vai taukiem.

Kvalitatīvi naži un patiesībā jebkuri naži nav pelnījuši atrasties trauku mazgājamā mašīnā, jo tie tāpat ir viegli nomazgājami. Turklāt, tie ar laiku var kļūt trulāki, tāpēc ar nažu mazgāšanu neslinko un vienmēr noslauki tos ar sausu dvieli. 

Kristāls jau tā pats par sevi ir ļoti trausls materiāls, tāpēc kristāla traukiem nudien nav vietas trauku mazgājamā mašīnā un neviena sadzīves tehnikā, arī mikroviļņu krāsnī ne. Kristāla trauki ir jāmazgā piesardzīgi arī ar rokām, jo tie nepacieš karstumu. Labāk nemaz neriskēt un neeksperimentēt ar kristāla trauku mazgāšanu, jo tie ir pārāk dārgi šādām paviršībām. Mazgā tos siltā ūdenī, kam pievienots trauku mazgāšanas līdzeklis, noskalo vēsā ūdenī un noslauki ar dvieli, kas nepūkojas.

Koks ir dabisks materiāls un saskarsmē ar mitrumu un karstumu tie var ievērojami mainīt savu vizuālo pievilcību. Koks var zaudēt savu spožumu, tekstūru, krāsu un pat formu, tāpēc vienmēr mazgā tos ar rokām, ilgi neturot ūdenī, un kārtīgi noslaukot.

Mazgājot pannas trauku mazgājamā mašīnā, var pārbaudīt, vai tās patiesi ir ar keramisko pārklājumu. Tomēr šādas pārbaudes var beigties neveiksmīgi un drīzi vien pannai ēdiens sāks piedegt, tāpēc vislabāk jebkuru pannu mazgāt ar rokām, tādā veidā neriskējot ar tās kvalitātes zaudēšanu.

Visbiežāk mūsdienās ir pieejami tādi plastmasas trauki, kurus var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, tomēr vienmēr pastāv izņēmumi, un par to iepriekš vēlams pārliecināties. Pārlieku augstā temperatūrā plastmasa var kust un zaudēt savu formu, tāpēc ievēro ražotāja norādījumus.

Arī alumīnija traukiem diemžēl atrašanās trauku mazgājamā mašīnā var kaitēt, un patiesībā tādā veidā var tikt sabojāta arī pati ierīce, ne tikai trauki.

Tiem, kam saglabājušās servīzes ar apzeltītajām maliņām, kas, starp citu, šobrīd kļūst aktuāla tendence virtuvē, der atcerēties, ka tos nevar mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, gluži tāpat, kā nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī. Tā kā šādi trauki ir īpaši grezni, nevajadzētu būt problēmām ar atminēšanos, ka tie ir pārāk skaisti likšanai trauku mašīnā.

Arī termosi var zaudēt savu kvalitāti, tāpēc labāk nemēģini to pārbaudīt ar trauku mašīnas palīdzību. Tāpat arī termo krūzes un citi līdzi ņemamie trauki, kuriem ir līmēšanas vietas, var tikt sabojāti šādās situācijās.

Gluži tāpat kā apzeltītie trauki, arī porcelāns noteikti nav no tiem materiāliem, kas pārcietīs uzturēšanos trauku mazgājamā mašīnā.

Visbiežāk dažādi dekoratīvie un mākslinieku rokām darinātie trauki ir meistaroti no īpaša materiāla, kas paredzēti mazgāšanai tikai ar rokām. Tie ir māla, īpaši plāna stikla, dažādi keramiskie un citi vairāk dekoratīvi trauki, kas izdaiļo interjeru. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!