Foto: Shutterstock
Gaļas cepšanas sezona rit pilnā sparā, un tā vien šķiet, ka ik uz stūra virmo šašliku aromāts. Ik pavasari tiek aktualizēts jautājums par gaļas cepšanu – vai uz balkona tas ir atļauts vai nē, tāpēc padomu vaicājām Rīgas pašvaldības policijas (RPP) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvjiem.

"Normatīvie akti tiešā veidā neparedz aizliegumu uz balkona izmantot grilu, taču tādēļ uzreiz nevajadzētu katram balkona īpašniekam taisīt šašlika ballītes," uzsver RPP pārstāvis Toms Sadovskis. "Ja uz balkona tiek izmantots grils, tiek radīts ugunsdrošības risks, tādēļ katram iedzīvotājam pirms grila izmantošanas ir rūpīgi jāizvērtē, vai viņš ar savu darbību neapdraudēs apkārtējos un pats sevi." Viņš iesaka mājokļu saimniekiem izpētīt savas dzīvojamās ēkas iekšējās kārtības noteikumus, jo daudzviet tajos ir noteikts aizliegums izmantot grilu uz balkona. Savukārt gadījumos, ja iekšējās kārtības noteikumi nav pieejami, viņš aicina sazināties ar sava nama apsaimniekotāju.

"Tāpat jāatceras, ka nekādā gadījumā grilā nedrīkst pieļaut atklātu liesmu, proti, nevis kurināt malku, bet gan ogles, taču vēl drošāks risinājums būtu izmantot gāzes grilu. Taču kopumā policija iesaka grilu izmantot dārzā, nevis uz balkoniem. Visbeidzot jāpiebilst, ka ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir jāciena arī apkārtējie, tādēļ jāņem vērā, ka gaļas cepšana uz balkona var traucēt citiem kaimiņiem," tā RPP pārstāvis.

Savukārt VUGD pārstāve Ilze Dāme-Birziņa gaļas cepējus mudina ņemt vērā Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumus Nr.238 "Ugunsdrošības noteikumi". "6. punkts nosaka, ka fizisko un juridisko personu pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos. Savukārt, par Ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem paredzēta administratīvā atbildība, un var tikt piemēroti administratīvie sodi," atgādina VUGD pārstāve.

"Atklātas uguns izmantošana uz daudzdzīvokļu ēku balkoniem ir saistīta ar paaugstinātu ugunsgrēka izcelšanās risku, Ugunsdrošības noteikumi tieši neaizliedz konkrēto darbību, tomēr jāņem vērā, ka tā var radīt apdraudējumu sev un apkārtējiem iedzīvotājiem. Papildus jāņem vērā, ka dūmu un smaku izplatīšanās var radīt neērtības kaimiņiem," tā Dāme-Birziņa.

Ja arī tev ir kāds jautājums par mājokļa apsaimniekošanu vai ko citu, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!