Foto: Bachkova Natalia / Delfi Meedia
Mūsu platuma grādos putni, kas ziemā nelido uz siltajām zemēm, ir pielāgojušies atrast barību dabā (vai atkritumos). Tomēr laiku pa laikam biezas sniega kupenas un ļoti negatīva gaisa temperatūra liek domāt, ka arī putniem nepieciešama enerģētiskāka bagātāka barība, lai pārciestu gada aukstāko sezonu.

Ja jums pagalmā vai uz balkona vēl nav putnu barotavas, tad pašlaik ir īstais brīdis, lai situāciju mainītu. Tomēr ir daži priekšnoteikumi, ko nepieciešams izpildīt. Pirmkārt, piemērotākās vietas izvēle. Tai jābūt putniem drošai un mierīgai vietai, ko nevar aizsniegt ne mājas, ne savvaļas dzīvnieki. Otrkārt, putniem ir dažādi ēšanas paradumi, tādēļ, ja ir tāda iespēja, labāk veidot dažādas barotavas. Dažiem putniem patīk zaros iekārtas barotavas ar sēkliņām, dažiem nepieciešams pīrādziņš vai tauku bumbas. Bet cita putnu grupa priekšroku dod barības meklēšanai uz zemes.

Svarīgi, lai barotavas būtu tīras – laiku pa laikam tās jāsakopj. Arī putnu pasaulē plosās dažādas sērgas, kas var izraisīt pat pandēmijas apmērus. No koka gatavota "ēdnīca" ir ekoloģiska, tomēr to ir daudz grūtāk tīrīt nekā plastikāta barotavu.

Bet pats svarīgākais ir likt aiz auss: ja gatavojat barību putniem, ziniet, ka jūs uzņematies atbildību rūpēties par viņiem līdz pat pavasarim. Sekojiet līdzi, lai lidoņu ēdienkarte būtu daudzveidīga un kvalitatīva!

Speķa gabaliņš, rieksti un sēkliņas

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!