Foto: Privātais arhīvs
Dace Damberga mikrozaļumus audzē jau aptuveni 10 gadus. Tolaik viņa zināja, ka skaistie zaļumi ir ļoti vērtīgi, tomēr sāka tos audzēt galvenokārt tādēļ, ka tie vienkārši likušies ļoti gardi. Kopš 2018. gada mikrozaļumus Dace piedāvā arī citiem piekritējiem, saimniekojot pašas veidotajā uzņēmumā "Daces zaļumi". Sieviete degošām acīm stāsta – mikrozaļumi ir veids, kā uzņemt veselīgo un ziemas laikā atgādināt par vasaras smaržām un garšām. Izcils kārums ziemā! Turklāt tie atsvaidzina ne tikai maltīti, bet arī telpu – gan smaržas, gan svaigi zaļā izskata dēļ.

"Mikrozaļumi ir kā vērtīga bumba – bagāti vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Izaugušais brokolis ir tas pats, kas mikrozaļumu brokolis, tikai mikrozaļumi ir koncentrētāki – bieži vien vismaz divas reizes vērtīgāki, nekā izauguši dārzeņi! It sevišķi ziemas laikā, kad lietojam mazāk svaigo produkciju, mikrozaļumi ir ideāla lieta, ar ko papildināt savu uzturu, lai uzņemtu vajadzīgās uzturvielas."

Pieci pamatelementi

Dace teic, ka mikrozaļumus pavisam noteikti var izaudzēt jebkurš, ja vien to patiesi vēlas. Arī viņa reiz, kā pati smejas, bijis cilvēks, kurš varēja pat kaktusus nokaltēt. Jāgatavojas gan, ka līdz sapratīsi to, kas augiem patīk vai nepatīk, var paiet kāds laiciņš ar neveiksmīgiem eksperimentiem.
Lai mājas apstākļos audzētu mikrozaļumus, nepieciešami pieci pamatelementi: trauciņš, zeme, sēklas, ūdens un gaisma. Pievērsīsimies nedaudz vairāk katram no tiem:

Trauciņš. Tas var būt jebkāds trauciņš. Galvenais, lai tas ir gana ērts un arī tev saistošs. Vari izvēlēties māla, plastmasas podiņus – arī tādus, kuros iepriekš priecējusi kāda skaista puķīte. Turklāt puķupodos mikrozaļumi izskatīsies arī nudien eleganti. Tāpat vari dot otro dzīvi, piemēram, krējuma trauciņiem, mikrozaļumus audzējot tajos. Svarīgi, lai traukiem ir caurumiņi, caur kuriem notecēt liekajam ūdenim.

Zeme. Iegādājies augsni stādu audzēšanai, piemēram, tomātiem, salātiem vai garšaugiem. Šobrīd veikalos izvēle esot ļoti bagātīga, un Dace iesaka izvēlēties to augsni, kas pašam vislabāk iet pie sirds. Noteikti neizmanto puķēm paredzēto augsni.

Sēklu izvēle. Izvēlies sēklas, kas ir paredzētas diedzēšanai. Lai saprastu, vai sēklas patiesi ir domātas tieši diedzēšanai, uz iepakojuma meklē vārdu "sprouting". Sēklām noteikti jābūt nekodinātām. "Kad sāku audzēt mikrozaļumus, tirgū bija maza diedzēšanai paredzētu sēklu izvēle, bet šobrīd, piemēram, veikalā "Depo" vai "K-Senukai" jau pārdod komplektus, kuros viss ir iekļauts: zeme, trauciņš un sēklas!"

Ūdens. Grūtākais mikrozaļumu audzēšanā ir saprast, cik daudz ūdens tiem nepieciešams. "Augs ir jāiemācās sajust, jo tā ir kā maza dzīvība, kura ir ļoti, ļoti jutīga," uzsver audzētāja. Ja būs par daudz, tie nopūs, ja par maz – nokaltīs. Jāpaeksperimentē un jāatrod perfektais vidusceļš. Tāpat Dace uzsver, ka nepieciešamais ūdens daudzums būs atkarīgs no lēruma citu faktoru, piemēram, temperatūras istabā, mitruma telpā, saules gaismas daudzuma un arī mēness fāzes.

Gaisma. Mikrozaļumu audzētāja uzsver, ka augus iespējams izaudzēt jebkurā sezonā. Viss, kas mikrozaļumiem nepieciešams, ir siltums, atbilstošs mitrums un augsne. Gaisma mainīs to, kā augs izskatīsies – vasarā tas būs īsāks, intensīvi zaļš, savukārt ziemā tam būs garāks un tievāks kātiņš, mazākas lapiņas, jo tas tieksies pretī saulei. Tāpat Dace teic, – kamēr mikrozaļumi sadīgst, tos pat var nelikt uz palodzes, jo šajā periodā tiem saules gaismu nevajag.

Pēc tam gan tos vajadzētu nolikt uz palodzes, kur saules gaisma būs pieejama visvairāk, tomēr jāuzmanās, jo zem palodzes var būt radiatori, kas augus ātrāk izkaltēs. Kā arī, ja logs jau savu laiku ir nokalpojis, caur spraugām var nākt aukstais gaiss, kas arī var apgrūtināt augšanu. Ja nu kādam augu entuziastam mājās ir arī speciālās lampas, mikrozaļumi par dzīvi zem tās tumšajos periodos tikai priecāsies.

Pāris sēšanas nianses


Pirms sēkliņu sēšanas gan jāzina pāris svarīgas nianses. Piemēram, ka dažas sēkliņas vispirms vajag izmērcēt, lai tās labāk augtu.

Par visvieglāk audzējamiem mikrozaļumiem Dace dēvē kressalātus un zirņus. "Kressalāti ātri izaug (jau aptuveni piecu dienu laikā), nav prasīgi pret gaismu un augsni, kā arī ir maza iespēja nošaut greizi ar ūdens daudzumu. Kad sāku tos audzēt, vienkārši uz marlītes vai kāda papīra uzbēru sēklas, kuras regulāri reizi dienā aplēju. Savukārt pirms zirņu audzēšanas sēkliņas vispirms vajadzētu izmērcēt aptuveni 12-24 stundas – šīm sēklām apvalciņš ir biezāks, un izmērcējot tas paliek mīkstāks. Reizēm pat pēc izmērcēšanas jau var redzēt, ka nāk ārā pirmais mazais asniņš. Ja zirni bez mērcēšanas uzreiz ieliks zemē, tas tāpat izaugs, bet paies ilgāks laiks, līdz tas izsprauksies cauri savam apvalciņam. Zirņi ir izturīgi, tomēr tie vismaz divas nedēļas būs jāapčubina," pastāsta Dace.

Runājot par to, cik daudz augsne mikrozaļumiem nepieciešama, Dace teic, ka zemīti vari ielikt arī vairāk, ja trauciņš to ļauj, jo, iespējams, ka augs to visu neizmantos, bet būs mazāka iespēja to izkaltēt, jo augam būs pieejamas rezerves, no kurām vajadzības gadījumā smelties mitrumu. Sēklas var ielikt gan zemē, gan vienkārši uzbērt virs zemes. Jāņem gan vērā, ka, uzberot sēkliņas virs augsnes, tās var ātrāk izkalst, savukārt, ja sēkliņas būs ieliktas zemē, pēc izaugšanas augi var būt netīrāki, piemēram, ar aplipušiem kūdras gabaliņiem.

Mikrozaļumu Top 6

Foto: Shutterstock


Dace nu jau izmēģinājusi vairāk nekā 20 mikrozaļumu audzēšanu. Pēdējais eksperiments bijušas lupīnas, kas izrādījušās trakoti rūgtas – pat sūro gurķu gali, kuros vasarās reiz nākas iekosties, nelīdzinās tam, cik ļoti rūgti ir lupīnu mikrozaļumi. Tāpat mikrozaļumu audzētāja pastāsta, ka iespējas ir ļoti, ļoti plašas, jo var, piemēram, izaudzēt piecas redīsu šķirnes un mainīsies gan auga garša, gan krāsa, gan arī izskats. Savukārt laika gaitā Dacei izdevies novērot, kuri mikrozaļumi ir klientu iecienītākie:

  1. Zirņi. Zirņiem piemīt saldena, kraukšķīga garša. Tos ļoti labprāt ēd arī bērni, tieši tādēļ tie ir lieliski mikrozaļumi ģimenēm.
  2. Brokoļi. Piemīt maiga, patīkama garša. Bagātīgs C vitamīna avots, un tos var pievienot ļoti daudziem ēdieniem.
  3. Redīsi. Mikrozaļumi garšo gluži kā redīss – ļoti patīkami atsvaidzinoši. Redīsiem ir lielas lapiņas, tādēļ salātos tie piešķir ne tikai kārtīgu svaigumu, bet arī masu.
  4. Saulespuķes. Arī saulespuķes ļoti labprāt iecienījuši jaunieši, tomēr Dace teic, ka ne visiem šis augs iet pie sirds.
  5. Rukola. Rukola jau kopš laika gala bijusi viens no Daces iecienītākajiem mikrozaļumiem, taču nu novērojams rukolas uzvaras gājiens arī klientu vidū. Rukolas mikrozaļumi ir nedaudz maigāki, nekā izaugušas rukolas, ar patīkamu riekstu garšu. Rukola mājās ienesīs īstenu svaigumu intensīvās smaržas dēļ.
  6. Kaķu zāle. Ziemas laikā nemainīgi pieprasīta ir kaķu zāle četrkājainajiem draugiem, kā arī kalpos kā skaists zaļums telpās drēgnajos mēnešos.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!