Foto: Shutterstock
Kurš gan ir teicis, ka tikai vasarās var būt pārgājieni dabā? Ziemā tiem ir īpašs šarms, jo visu ir apklājusi baltā sniega sega, bet līdzi termosos ir paņemti sildoši dzērieni. Lai pārgājiens pārvērstos neaizmirstamā piedzīvojumā, "Tava Māja" ir sarūpējusi pamācību, kā izveidot tā saukto zviedru uguns lāpu, kas būs alternatīva ugunskuram.

Iedvesmojoties no portāla "Delfi Dekor", piedāvājam izzināt zviedru uguns lāpas izveides procesu. Kā jau liecina nosaukums, tad zviedru uguns lāpa var nudien kalpot kā lāpa, gan arī kā ugunskurs, kur pacept gardas desas, uzsildīt kārdinošu zupu vai sildošus dzērienus. Turklāt - šāds ugunskurs degs vismaz divas līdz trīs stundas.

Kas nepieciešams:

  • Bluķis, kas diametrā ir ne mazāks par 22 centimetriem. Ņem vērā, ja izvēlēsies koku ar lielāku blīvumu un resnāku diametrā, zviedru lāpa degs ilgāk.
  • Zāģis;
  • Iekuram nepieciešamās lietas - sērkociņi, svece, bērza tāss vai degšķidrums.

Bluķī ar motorzāģa palīdzību veic vertikālus iegriezumus, bet ne līdz bluķa galam, jo tas ir jāatstāj neskarts. Ja līdz galam visu iezāģēs, tad bluķis degšanas laikā ātri vien "pārplīsīs" uz pusēm. Kad izveidoti iegriezumi, tad bluķi ar iekura palīdzību ir jāaizdedzina no vidus. Uz ugunskura var likt virsū katliņu, pannu, tējkannu vai vienkārši uz tā ar irbulīšiem sildīt desas.

Video pamācībā varēsi soli pa solim redzēt, kā izveidojama zviedru lāpa:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!