Foto: Shutterstock

Vasaras sezonā siltajos laikapstākļos sauļošanās aizsarglīdzekļu uzklāšana kļūst par neatņemamu darbību ne tikai dodoties uz pludmali, bet arī veicot dārza darbus. Un, kur sauļošanās krēms, tur grūti izmazgājami traipi, kas paliek ne tikai uz apģērba, bet arī dīvāna, krēsla vai citām virsmām, kas saskaras ar ieziesto ādu vai uz kura nejauši uzkritis līdzeklis. Daži no līdzekļiem ir īpaši grūti iztīrāmi, tādēļ apkopojam portāla "The Spruce" ieteikumus, kā efektīvi iztīrīt sauļošanās krēma atstātos traipus.

Sauļošanās aizsarglīdzeklis visbiežāk atstāj taukainus traipus, ko ir īpaši grūti izmazgāt, ja ūdens ir ciets. Lielākā daļa līdzekļu satur ķīmisku vielu, ko sauc par avobenzonu, kas reaģē ar cietu ūdeni un rada tumši brūnus vai rūsai līdzīgus traipus. To, cik grūti vai viegli tie iztīrāmi, atkarīgs no jau pieminētās ūdens cietības un auduma šķiedrām un materiāla (sintētiskie materiāli iekrāsojas vieglāk nekā kokvilna vai dabīgās šķiedras).

Ja ūdens ir ar augstu minerāvielu saturu, veļas mazgājamā mašīnā vajadzētu izmantot ūdens mīkstinātāju vai mazgāt apģērbu ar destilētu ūdeni un rokām. Tāpat šādi traipi jāmazgā siltā ūdenī un jāizvairās no hlora balinātāja. Bet, lai jau laicīgi izvairītos no sauļošanās aizsarglīdzekļu radītām likstām, "The Spruce" iesaka nelietot aizsarglīdzekļus no saules, kas satur avobenzonu vai pēc to uzklāšanas pagaidīt, kamēr līdzeklis kārtīgi nožūst.

Apģērbu mazgājot veļas mašīnā, nav ieteicams izmantot veļas žāvēšanas funckiju, savukārt pirms tīrīšanas līdzekļa lietošanas uz paklāja vai polstera, vajag pārbaudīt, kā tas reaģē ar konkrēto līdzekli – neredzamā vietā uzklāj līdzekli un pārliecinies, vai tas neietekmē auduma krāsu.

Traipu iztīrīšana no apģērba

Notraipīto vietu apstrādā ar šķidru mazgāšanas līdzekli, kuros ir daudz enzīma (tas sadala taukainās daļiņas), – iestrādā līdzekli ar pirkstiem vai mīkstu saru birstīti un atstāj iedarboties uz 15 minūtēm. Tad apģērbu liec veļasmašīnā un mazgā kā parasti, izvēloties augstāko iespējamo temperatūru, kas norādīts uz apģērba kopšanas etiķetes. Ja zini, ka ūdens ir ciets, pievieno mīkstinātāju vai mazgā apģērbu rokām destilizētā ūdenī.

Traipu tīrīšana no paklāja un polstera

Ja ieziežoties ar sauļošanās aizsarglīdzekli tas nopil vai nokrīt uz grīdas vai dīvāna, vai krēsla polstera, situāciju iespējams labot. Izmanto neasu sviesta nazi vai karoti, lai noņemtu līdzekli un dari to pēc iespējas ātrāk, lai līdzeklis nepaspētu iesūkties šķiedrās vai aiztecēt tālāk. Līdzekļa noņemšanai neizmanto drānu un neberz notraipīto vietu, jo tas tikai iespiedīs līdzekli dziļāk šķiedrās.

Sajauc vienu tējkaroti šķidro trauku mazgāšanas līdzekli ar vienu tasi silta ūdens. Ja ūdens ir ciets, izmanto destilizētu ūdeni. Sagatavotajā līdzeklī iemērc baltu drānu vai birsti ar mīkstiem sariem un, īpaši neberžot, apstrādā traipu. Izmanto sausu baltu drānu, lai noslaucītu izmazgāto vietu un tad rūpīgi noskalo šo vietu ar tīrā ūdenī samērcētu drānu. Ja izmazgāto vietu neapstrādāsi ar ūdeni, paliks ziepju nosēdumi. Pēc tam, kad paklājs vai polsteris apžuvis (vēlams ārpus tiešiem saules stariem), konkrēto vietu izsūc ar putekļusūcēju, lai paceltu un mīkstinātu šķiedras.

Ja traipu uz paklāja vai polstera neapstrādāji uzreiz un tas kļuvis brūns, sajauc vienu ēdamkaroti ūdeņrada pārskābes ar divām ēdamkarotēm ūdens. Uzklāj sagatavoto šķīdumu ar vates plāksnīti un noslauki ar tīru baltu drānu. Šo mājās pagatavoto līdzekli neizmanto tumšiem audumiem, jo ūdeņraža pārskāpe to var izbalināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!