Foto: Shutterstock
Gaisa temperatūra ārā noslīdējusi mīnus grādos, kas nozīmē, ka apkuri jāsāk izmantot intensīvāk, nekā līdz šim. Lai ikmēneša rēķini neliktu acīm ieplesties, siltumenerģijas patēriņu iespējams samazināt dažādos veidos, taču tas jādara gudri, lai neiekultos otrā galejībā – ar savām darbībām nejauši tieši palielinot siltuma patēriņu.

Šajā apkures sezonā siltumenerģijas taupīšana ir aktuālāka nekā jebkad iepriekš, turklāt ne tikai tādēļ, ka Eiropas Savienības paredzējusi tērēt pēc iespējas mazāk gāzes, bet arī vēl nepieredzēta apkures sadārdzinājuma dēļ, kas sāpīgi ietekmē ikviena maciņu.

"Protams, ja dzīvojat energoneefektīvā mājā, labāko rezultātu sasniegsiet, veicot vismaz nelielu renovāciju un sakārtojot apkures sistēmu. Pat salīdzinoši vienkārši veidi reizēm palīdz ietaupīt ievērojamu siltuma daudzumu, piemēram, samazinot telpu temperatūru par vienu grādu, iespējams samazināt patēriņu pat par pieciem procentiem. Savukārt, ja izlemsiet apkuri samazināt tikai naktī un darīsiet to nepareizi, rēķins var pat palielināties," stāsta SIA "Danfoss" pārdošanas vadītāja Renāte Lakse.

Taupīt ir vērts arī daudzdzīvokļu mājās bez individuālas siltumenerģijas uzskaites. Lai arī tajās tiek uzskaitīta mājas kopējā patērētā siltumenerģija, kas proporcionāli tiek sadalīta pēc dzīvokļu kvadratūras, visiem vai vismaz lielākajai daļai iedzīvotāju īstenojot taupības pasākumus, to justu visa māja.

Septiņi veidi, kā samazināt siltumenerģijas patēriņu

1. Viens grāds samazina patēriņu par pieciem procentiem

Palielinot vai samazinot telpu temperatūru par vienu grādu, siltuma patēriņš attiecīgi kāps vai kritīsies par aptuveni pieciem procentiem. Ja samazinājums būs divi grādi – ekonomija būs jau 10 procenti.

Veselības speciālisti iesaka dienā telpās gaisa temperatūru uzturēt aptuveni 21 grādu, savukārt guļamistabā piemērota būs 17 grādu temperatūra.

2. Temperatūras atšķirība dienā un naktī – ne vairāk kā trīs grādi

Tie, kuriem ir regulējama apkures sistēma, naktī mājoklī nereti samazina siltuma līmeni, jo zemākā temperatūrā miegs ir saldāks. Daži telpu temperatūru samazina arī darbistabā un citās istabās, kurās naktī neatrodās.

Lai ietaupītu, speciālisti iesaka temperatūru regulēt tā, lai tā dienas un nakts režīmā neatšķirtos vairāk kā par trim grādiem. Pretējā gadījumā apkures sistēma, lai sasildītu telpu līdz dienas režīma temperatūrai, var patērēt vairāk enerģijas, nekā tika ietaupīts naktī.

3. Jāapkurina arī neapdzīvotās telpas

Lielākās mājās vai dzīvokļos reti izmantotās vai neizmantotās telpās bieži vien taupības apsvērumu dēļ tiek atslēgta apkure. Tā kā mājokļa iekšsienas nav siltinātas, šīs telpas tik un tā tiek sildītas caur sienām, tādējādi patērējot vairāk enerģijas. Lai siltumenerģiju tērētu ekonomiski, ieteicams neizmantotajās telpās temperatūru uzturēt ne zemāku par 14 grādiem.

Turklāt jāatceras – pārāk liela temperatūras atšķirība dažādās telpās ne tikai nepalīdzēs ietaupīt, bet tajās pat var veidoties kondensāts, pelējums vai sienu deformācija.

4. Uzturi optimālu gaisa mitrumu

Speciālisti telpās iesaka uzturēt aptuveni 40 līdz 50 procentus relatīvo gaisa mitrumu, jo šāds līmenis ir vislabvēlīgākais mūsu veselībai. Ja gaiss mājoklī būs mitrāks, istabās gaisa temperetūru gribēsies paaugstināt – jo augstāks ir mitruma līmenis, jo cilvēkam gaiss šķiet vēsāks, lai arī temperatūra nemainās.

5. Vēdinot telpas, izslēdz apkuri

Viedās apkures sistēmas pašas reaģē uz istabas vēdināšanu. Taču, ja mājoklī ir uzstādīti siltuma padeves temperatūras regulatori, vēdināšanas laikā tos izslēdz. Pretējā gadījumā vēdināšanas laikā tie sāks istabas sildīt intensīvāk, bet šis siltums izplūdīs ārā.

Speciālisti iesaka mājokli vēdināt, atverot vairākus logus tā, lai mājā izveidotos caurvējš un ātri nomainītos viss gaiss. Vēdināšanai atvēlēt vajag ne ilgāk kā piecas sešas minūtes.

6. Neapklāj radiatorus

Ļoti svarīgi ir neapklāt radiatorus, lai siltais gaiss telpā varētu kustēties brīvi. Vēl svarīgāk ir neapklāt termostatus, lai tie varētu precīzi novērtēt, kāda šobrīd istabā ir gaisa temperatūra.

7. Izmanto visus istabas radiatorus

Ja istabā ir vairāki radiatori, kāds var cerēt ietaupīt, daļu no tiem izslēdzot. Taču tas nekādu efektu nedos – drīzāk radīs papildus patēriņu, jo vienam radiatoram būs jāsilda vairāk, lai sasniegtu noteikto temperatūru visā istabā. Turklāt siltuma plūsma telpā sadalīsies nevienmērīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!