Foto: Shutterstock
Jebkura paklāja kalpošanas mūžs ir atkarīgs no tā, kā par paklāju rūpējas ilgtermiņā. Tas attiecināms gan uz ikdienā bieži sastopamo kavrolīnu, gan dizaina paklāju kalpošanu. Bet, ja par vienkāršāko paklāju kopšanu jau zinām, tad kā ikdienā tīrīt dizaina paklājus, piemēram, kažokādas, lupatiņām savērptus vai izšūtus? Atbildes uz šiem jautājumiem rod ''Dizaina paklāji'' konsultante Kristīne Mičule.

Visupirms jāievēro bieža paklāja sūkšana, lai ikdienas sausie netīrumi ilgi nekrātos šķiedrās. Tādā veidā paklāju sari tik ātri nesaveļas un neveidojas nostaigājumi, skaidro speciāliste.

Dabīgās vilnas paklāju kopšana īsti neatšķiras no sintētisko paklāju ikdienas kopšanas, ir tikai jāzina, ka iesākumā kādus 2-3 mēnešus vilnas paklājiem varētu nākt nost pūka visai daudz, kas prasīs biežāku sūkšanu nekā parasti.

Netīrumus no kažokādas paklājiem var izdabūt, mazliet ķemmējot virskārtu, arī sūcot, bet ūdeni nevajadzētu pielietot, vai tikai pavisam minimāli. Ja paklājs ir, piemēram, dabīgās govs ādas, materiāls iesūks ūdeni sevī un spalva sāks krist ārā.

Kas attiecas uz paklājiem ar dziļu reljefu, no šiem putekļi un ikdienas netīrumi iztīrīsies ar mazliet ilgāku sūkšanu.

Foto: Shutterstock

Kas attiecas uz zīda un viskozes paklājiem, tiem uzreiz pēc mazgāšanas sarus nepieciešamas saķemmēt. Ja to neizdara, paklājs zaudēs savu pievilcību un sari vairs ne pēc kā neizskatās.

Vaicājot, cik bieži šāda tipa paklājus vajadzētu nodot tīrīšanai speciālistu rokās, noskaidrots, ka tas ir atkarīgs no tā, cik liela noslodze ir paklājam, un kā tas kopts ikdienā. Salīdzinoši nesen iegādātiem paklājiem vajadzētu pietikt ar divām tīrīšanas reizēm gadā, bet senāk iegādātiem vajadzēs jau trīs ģenerālās apkopes gadā.

Speciāliste neiesaka aizrauties ar šāda tipa paklāju mazgāšanu pašrocīgi, jo veikalos pieejamie tīrīšanas līdzekļi paklājiem ir paredzēti arī izskalošanai, bet mājas apstākļos grūti nodrošināt paklāja slapjo mazgāšanu un pilnīgu izžūšanu. Ja tas netiks ievērots, paklājs var pat sākt pūt vai deformēties.

Mājas apstākļos vislabāk par paklāju rūpēties, vienkārši to bieži sūcot ar putekļu sūcēju. Mazgāšanu var uzticēt paklāju tīrīšanas servisiem, kuri vislabāk zinās, ar kādiem līdzekļiem un metodēm tīrīt attiecīgo paklāju. Skaudrā pieredze liecina, ka mājas apstākļos mazgāts paklājs tiek sabojāts, un vēlāk paklāju tīrīšanas servisā tie arī vairs nav glābjami, rezumē speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!