Foto: stock.xchng
Vasaras neatņemamas sastāvdaļas ir baseini, ziedi, insekti un daudz saulainu dienu (ja paveicies). Katrā no mums uzreiz pamostas dārznieka "gars" - tā ir viena no galvenajām brīvā laika nodarbēm, kurai arī ir veltītas neskaitāmas telvīzijas pārraides. Tā pat kā TV raidījumos, arī mēs dodamies iepirkt visu nepieciešamo arsenālu dārza iekarošanai. Viss jau būtu jauki, ja vien katrs zinātu, kā šīs lietas pareizi lieto un glabā.

Ir tik jauki, ja ir dārzs un vēl jaukāk - tajā atrasties. Tomēr jāatceras, ka dārzs sevī slēpj arī daudz draudu mūsu veselībai. Dārza vienīgās briesmas nav tikai tās, ko rāda filmās: uzkāpšana uz grābekļa, līdzsvara zaudēšana ar dēļiem rokās vai skriešana purvā pēc gaisa pūķa. Eiropas Savienībā vidēji katrā valstī 1996. gadā apmēram 465'000 negadījumu notika dārzā vai ap to un no visiem negadījumiem tie sastāda 25%.

Vismazāk negadījumos dārzā cieš vecāka gada gājuma cilvēki, bet 25% no visiem negadījumiem saistīti ar bērniem vai zīdaiņiem.

Kā nodrošināt drošību dārzā?

Galvenais, ko vajadzētu vienmēr panākt ir tas, lai bērni vienmēr būtu dārzā. Ja dārzam nav nekādu ierobežojošu dzīvžogu vai sētas, tad Tavu grāmatas lasīšanu vai ravēšanu drīz vien var pārtraukt negaidīts riepu kauciens uz blakus esošā ceļa. Ja Tavam dārzam apkārt ir dzīvžogs, tad regulāri pārbaudi, vai tajā nav kādas spraugas vai caurumi. Vislabāk dzīvžoga apakšdaļā ierīkot režģi, kas neļaus Taviem bērniem vai mājdzīvniekiem izkļūt bez uzraudzības.

Regulāri jāpārbauda arī sēta un vārti, lai būtu drošs, ka tie nav bojāti. Vecas sētas un mūra sienas pašas sevī arī slēpj draudus veselībai, jo tās mēdz negaidīti sagāzties un kaitēt ne tikai mājiniekiem, bet arī garāmgājējiem.

Dzīvžogu zarus regulāri jāapgriež, lai tie netraucē garāmgājējiem un mājās esošajiem bērniem. Asie zari var ieķerties viņu drēbēs, matos vai pat iedurties acīs, kad tie ātri brauks garām ar velosipēdu vai spēlēs paslēpes. Ja mājās ir bērni, nav ieteicams veidot dzīvžogu no tādiem augiem, kam ir asi un smalki zari vai dzelkšņi.

Par dārzā esošo augu indīgumu un kaitīgumu vienmēr brīdini bērnus pirms laišanas dārzā. Atsevišķi augi ir tādi, kas, kad tie ir nogriezti, veido asus atgriezumus un ar tiem var sagriezties (piemēram, pampass, jeb zāļu stepe, latīņu val. cortaderia selloana). Norādi bērniem arī par tādiem augiem kā akmeņozols vai rozes, kam ir asas lapas vai ērkšķi.

Rotaļlietas, dārza rīki un virsmas

Ja dārzā ir rotaļlietas vai kāpšanas trenažieri, vienmēr iepazīsties ar ražotāja norādījumiem par to uzstādīšanu un nekad nelieto paša izgatavotas sastāvdaļas. Kāpelēšanas trenažierus un spēļu namiņus nekad nenovieto uz betonēta vai jebkāda cita cieta pamata un neliec tuvumā sienām, žogam, kokiem, lieliem krūmiem u.tml., pret kuriem varētu sasisties krītošs bērns. Zemes virsmas mīkstināšanai var iegādāties pakaišus vai kādu citu mīkstu segumu, kas arī nodrošinās to, lai zeme nebūtu slidena.

Dārzā bīstamas virsmas ir arī auto piebraukšanas ceļi un gājēju celiņi. Grants vietā ieteicams lietot stabilāku segumu (granīta vai oļu segums var apdraudēt bērnus no smagiem nobrāzumiem un aizrīšanās, jo apaļīgos akmeņus var gribēties "pagaršot").

Vienmēr uzraugi, lai gājēju celiņi būtu pareizi uzklāti un tajos nerastos liekas plaisas un tie nekļūst nestabili (piemēram, lielākas celiņu plāksnes var sākt kustēties). Uz saplaisājušas vai nestabilas virsmas jebkurš var pakrist, kā rezultātā var gūt nopietnu galvas sasitumu.

Neskatoties uz to, ka bērns ar velosipēdu brauc tikai pa dārzu vai piebraucamo ceļu, arī tad viņam ir jāvelk aizsargķivere. No drošības viedokļa nav atšķirības, vai viņš brauc pa lielceļu vai pa dārzu. Tas pats gadījumā, kad bērns braukā ar skrituļdēli vai ar skrituļslidām - arī dārzā no tām var nokrist un labāk pirms tam parūpēties par to, lai ievainojumi būtu iespējami mazāki.

Bērnam vienmēr jāzina, kur dienas beigās novietojamas visas dārzā iznestās rotaļlietas un mantas, lai tās nožūtu un būtu drošībā. Telpās jāienes tādi priekšmeti, kas izgatavoti no metāla, lai nepieļautu to rūsēšanu. Arī plastmasas priekšmetus jāienes iekšā, jo tie var palikt nepievilcīgi un krāsa var kļūt zaļgana.

Darbarīki un galdnieka ierīces

Ja esi pieradis pats dārzā visu labot un remontēt, nekad neatstāj darbarīkus un ierīces bez uzraudzības. Tas skan pašsaprotami, bet mēs bieži par to aizmirstam, kad kāds mūs pasauc uz īsu pārtraukumu pusdienās vai tikai uz tēju un sviestmaizi. Un ar šo mazo sprīdi pietiek, lai kāds gribētu ar tiem "parotaļāties", vai ar šķērēm pārgriezt vadu...

Darbam ar elektroierīcēm, vienmēr lieto drošinātāju pret strāvas noplūdi, jeb "RCD" (angļu valodas residual current device) un, kad esi pabeidzis darbu, vienmēr atvieno elektrības vadu no strāvas avota. Elektroierīces vienmēr glabā slēgtā šķūnī vai citā telpā tādā vietā, kurai nevar piekļūt bērns. Vienmēr piekodini bērnam nespēlēties tuvumā vietai, kur tu lieto šīs elektroierīces, kā arī neļauj viņiem tuvoties tādiem priekšmetiem, kā trepes, kuras viegli var apgāzties.

Nekad nelieto elektroierīces mitrā laikā vai mitrās vietās un neļauj bērniem spēlēties ar vadiem. Tā pat, neatstāj bez uzraudzības zemē tādus darbarīkus kā lāpstas, ķelles un āmuri, jo bērns tos noteikti gribēs pacelt un ar tiem parotaļāties. Darbarīkus ieteicams vienmēr turēt pārnēsājamā darbarīku kastē, bet mazākiem darbarīkiem labāk lietot kabatas darba apģērbā (ja tev tāds ir).

Vecāki bērni

Ja tu vēlies savam bērnam iemācīt kaut ko dārzkopībā, tad iegādājies viņam īpašu bērna darbarīku komplektu un ierādi viņam savu zemes gabaliņu, kur kopt, piemēram, saulespuķes. Tā tu viņus būsi nodarbinājis drošā un interesantā veidā, lai pats tajā laikā varētu veikt citus svarīgākus darbus. Zemē parasti ir kādu dzīvnieku izkārnījumi, kas parasti nokļūst aiz mazajiem nadziņiem, tādēļ vienmēr pēc darba iztīriet nagus ar birsti. Darbam dārzā ieteicams iegādāties dārznieka cimdus, kas pieejami visos K-rauta veikalos.

Ķimikālijas

Vienmēr tādas ķīmiskas vielas kā nezāļu un insektu iznīcinātāji, turi ieslēgtus un tādā vietā, kurai nevar piekļūt bērns. Lietojot šādas kaitīgās vielas, vienmēr tās turi aizvērtas, lai bērns nevarētu tām piekļūt. Uzraugi bērnu, lai viņš nerotaļājas apsmidzinātu augu tuvumā, jo ar netīrajām rokām viņš var pieskarties acīm vai mutei. Tāda pati uzmanība pievēršama krāsām un dažādiem koka virsmu antiseptiķiem.

Dārza dīķis un ūdens

Dienas beigās jānovāc jebkādas ūdens atrakciju un rotaļu mantas. Jāiztukšo piepildītie piepūšamie baseiniņi, jo tie var pielīt ar lietus ūdeni un tad tie var būt pietiekami dziļi, lai tajos noslīktu mazāks bērns.

Dārza dīķis jau pašsaprotamu iemeslu dēļ ir bīstams bērniem, tādēļ ieteicams to ierobežot ar sētu. Ja tas ir mazāks dīķis, pārklāj to ar īpašu sietu. Tas nebūs pievilcīgi, bet paglābs no nelaimes. Tomēr, kad tev ir mazi bērni, ieteicams neierīkot dīķi, ja nevari to pats visu laiku uzraudzīt.

Nobeigumam...

Siltā laikā ļoti jauka atpūta ir ar grilu, bet nekad neatstāj bērnus pie grila bez uzraudzības, jo prieks par grilu un interese var novest līdz bērna traumām. Pēc lietošanas, nodrošini grila novietošanu nepieejamā vietā, lai tas līdz dienas beigām paspēj atdzist. Tā pat, novieto un notīri visus lietotos rīkus un traukus, lai nepieļautu bērnu savainošanos. Ārā ieteicams lietot plastmasas vienreiz lietojamos traukus, jo tas tevi atbrīvos no trauku mazgāšanas un pasargās bērnus no nelaimes gadījumiem ar saplēstiem stikla traukiem.

K-RAUTA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!