Foto: Publicitātes foto
Gaisma un dabiskās gaismas izmantošana vienmēr ir bijusi svarīga arhitektūras sastāvdaļa. Ikvienā ēkā ir svarīgi maksimāli iekļaut dabiskās gaismas ienākšanu telpās, apgaismojot interjeru.

Ja mums ir jāiedomājas garlaicīga un tradicionāla telpa, parasti iedomājamies tumšu un nepievilcīgu istabu. Tradicionālajā angļu arhitektūrā mājas sastāv no daudzām mazām telpām, kas ierobežo dabiskās gaismas plūsmu, padarot šīs telpas tumšas un klaustrofobiskas. Salīdziniet to ar mūsdienu tendencēm veidot atvērtas, gaišas un gaisīgas telpas. Pilnīgi pretstati, ne tā?

Vienkārši uzlabot

Ja jums ir tikai viena vai divas istabas, kas cieš no tumsas, to var diezgan viegli labot. Piemēram, uzstādot gaismas tuneli vai jumta logus. Jumta logi ideāli ļauj gaismai ieplūst caur jumtu, efektīvi izgaismojot gan lielas, gan mazas telpas.

Gaismas priekšrocības

Papildus tam, ka telpas kļūst atvērtākas un modernākas, dabiskā gaisma sniedz citus svarīgus ieguvumus. Ir zinātniski pierādīts, ka dabiskā gaisma ir saistīta ar labklājību un laimes sajūtu. Piemēram, D vitamīna trūkums organismā ir saistīts ar depresiju, un labākais un dabiskākais veids, kā absorbēt D vitamīnu, ir saules stari. Dabiskās gaismas maksimizēšana arī ir ļoti rentabla, jo dienas laikā gaismas avoti, kas barojas ar elektrību, nav jālieto.

Pozitīvas pārmaiņas

Ja jūtat, ka jūsu māja kļuvusi tumša un drūma, ir veidi, kā izmantot gaismu un radīt modernāku sajūtu. Visredzamākais veids, kā ienest mājās dabisko apgaismojumu, ir lielāku logu uzstādīšana, jo īpaši telpās, kurās netiek dabiskā gaisma vispār neieplūst. Tā ir arī lieliska iespēja atjaunināt jūsu loga stilu, ja jums liekas, ka tie ir novecojuši (bonuss: jaunāki logi arī ir daudz energoefektīvāki).

Vairāk informācijas meklē velux.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!