Foto: Publicitātes foto

Pārtikas un augu izcelsmes atkritumu utilizācijas problēma kļūst īpaši aktuāla karstajos vasaras mēnešos. Mēs visi atceramies smirdīgās komposta kaudzes vai speciālās trūdēšanas bedres. Mūsdienu komposta tvertnes spēj atrisināt problēmas, kas saistītas ar organisko atkritumu pārstrādi.

Dārza komposta tvertnes darbības princips ir vienkāršs: kastē ar vāku tiek ievietoti sasmalcināti organiskie atkritumi - pārtikas atlikumi (izņemot gaļas un piena izstrādājumus), izravētās nezāles, nokritušās lapas, augļi, zari, utml. Pēc atkritumu ievietošanas komposta tvertnē, tie jāapber ar kūdras vai zemes slāni.

Lai izvairītos no pūšanas vai pelējuma veidošanās, komposta tvertnē ir jānodrošina gaisa apmaiņa. Gaisa apmaiņas nodrošināšanai - komposta kaudzes būs laiku pa laikam jāpaārda, savukārt komposta tvertnes sienās un pamatnē ir jābūt īpašām atverēm, lai tajās neuzkrātos ūdens un tajās iekļūtu gaiss.

Mikroorganismu darbības rezultātā organiskais materiāls sadalās un tiek pārvērsts kompostā. Procesa paātrināšanai var izmantot īpašus bioloģiskus līdzekļus kompostēšanai.

Kompostēšanas rezultātā tiek iegūts sauss, birzīgs organisks mēslojums tumšā krāsā, kura masa ir praktiski viendabīga, bez pelējuma un kukaiņiem.

Izvēloties komposta tvertni, padomājiet par izmēru, balstoties uz plānotajiem organiskā materiāla apjomiem. Kastes materiāls varbūt jebkāds: metāls, koks, plastmasas. Galvenais, lai komposta tvertne spētu izturēt slodzi, kā arī labi vadītu un saglabātu siltumu, kas veicina mikroorganismu darbību.

Bagātīgu Jums ražu!

Iegādāties dažādu izmēru ķerras, kā arī citus dārza un balkona produktus (XXL izmēra puķu podus, lietus ūdens tvertnes, komposta tvertnes) ir iespējams interneta veikalā "Averto".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!