Daudzi uzskata, ka labas ražas atslēga ir dārga un labi iekārtota siltumnīca. Protams, tā palielina veiksmes iespēju. Bet, lielā mērā siltumnīcas produktivitāte būs atkarīga arī no dažādām "mazām viltībām".

Rūpīgi izvēlieties to kultūru šķirnes un hibrīdus, kuras vēlaties audzēt. Ieteicams izvēlēties tos augus, kas ir selekcionēti īpaši audzēšanai siltumnīcās. Piemēram, gurķu hibrīdi aizsargātai augsnei ir piemēroti paaugstinātām temperatūrām un mitruma līmeņiem. Tiem ir labs augstums un sazarojums, kā arī ilgāks augļu nešanas periods. Lielākā daļa mūsdienu siltumnīcām piemērotu gurķu hibrīdu ir partenokarpi, ar sievišķo plaukšanas veidu, kā arī tie ir izturīgi pret miltrasu, brūno puvi, plankumainību.

Gurķu sēklas saglabā dīgtspēju vairāku gadu garumā. Paši auglīgākie augi izaug nevis no iepriekšējā gada sēklā, bet no 2-3 gadus vecām sēklām. Lai palielinātu auglību, svaigas sēklas pirms sēšanas var uzsildīt.

Tomātus un gurķus nav ieteicams stādīt vienā siltumnīcā - tiem ir nepieciešami atšķirīgi apstākļi. Labai gurķu attīstībai ir nepieciešama augsta temperatūra un mitruma līmenis, bet tomāti šādos apstākļos slikti apputeksnējas un slimo. Kopā ar tomātiem var stādīt saldos piparus un baklažānus. Lielisks kaimiņš tomātiem būs arī siltumu mīlošais baziliks, ko var iesēt dobju malās.

Daudzas augu slimības tiek nodotas ar sēklām. Šī iemesla dēļ ir ieteicams apstrādāt sēklas pirms to sēšanas. Visplašākā iedarbība ir visiem pazīstamajam kālija permanganātam. Kodināšanu veic 1% kālija permanganāta šķīdumā: 1 gramu kālija permanganāta izšķīdina līdz pusei pilnā ar siltu ūdeni glāzē (100 ml), kā rezultātā tiek iegūts praktiski melns šķīdums. Sēklas ieliek neaustā maisiņā un ievieto šķīdumā uz 20 minūtēm. Pēc tam, neizņemot no maisiņa, sēklas skalo ar aukstu, vārītu ūdeni.

Sēklu kalibrēšanas rezultātā ir iespējams iegūt vienmērīgākus dīgstus. Gurķu un tomātu sēklas var kalibrēt pēc to blīvuma, ievietojot tās 5% pārtikas sāls šķīdumā (50 grami uz 1 litru ūdens). Sēklām ļauj nostāvēties šķīdumā, bet uzpeldējušās sēklas tiek izlietas kopā ar ūdeni. No lielajām nogrimušajām sēklām noskalo sāli, izber plānā slānī uz papīra un kaltē.

Sēklas tiek sildītas, lai paaugstinātu to dīgtspēju un sievišķu ziedu skaitu ķirbju dzimtas kultūrām. Gurķu un citu ķirbju dzimtas augu (patisoni, ķirbji, kabači) sēklas var sildīt cepeškrāsni, 2-4 stundas, 50 grādu temperatūrā, bet tām ir jābūt izbērtām uz papīra slānī, kas nav biezāks par 1 cm. Temperatūra ir jāpaaugstina pakāpeniski, bet sēklas sildīšanas laikā ir jāapmaisa. Sēklas ir iespējams sildīt arī karstā ūdenī - tās ievieto termosā tādas pašas temperatūras ūdenī.

Nav ieteicams tomātus siltumnīcā laistīt ar lietēšanas metodi. Ūdens liešana tieši pie saknēm ir viens no fitoftoras profilakses pasākumiem.

Neatstājiet siltumnīcas augsni neapklātu. Mulčējiet to ar 2-3 cm trūdvielu vai komposta. Ja to nav iespējams izdarīt, kā mulču var izmantot salmus vai sausu zāli, uzklājot to biezākā slānī. Ja dobes mulčēt ar jaunām nātrēm, tas ne vien pozitīvi ietekmēs augšanu un auglību, bet atbaidīs arī kailgliemežus un gliemežus.

Laba un ekonomiska izvēle ir plēves siltumnīcas, kam ziemas periodā plēvi var noņemt, līdz ar to augsne iegūst dabīgo mikroklimatu,  kas ievērojami uzlabo ražu. Turklāt plēves siltumnīcu uzstādīšana ir daudz vienkāršāka nekā, piemēram, polikarbonāta siltumnīcu, un katrs saimnieks to var izdarīt paša spēkiem. Latvijā ļoti kvalitatīvas siltumnīcas piedāvā uzņēmums "Averto", kas nodrošina klientiem dažāda izmēra un veida siltumnīcas. Ļoti būtiski, ka "Averto" siltumnīcu karkasi ir no izturīga metāla karkasa, kas liecina par to izmantošanu gadiem.

"Averto" sadarbojas ar klientiem jau 6 gadus un apkalpo pircējus visā pasaulē. Nepārtraukti tiek ņemti vēra dažādi dārzkopju ieteikumi, lai uzlabotu preci un piedāvātu klientiem kvalitatīvas siltumnīcas par atbilstošu cenu. "Averto" siltumnīcas CITADELE ir iecienījuši arī prasīgie vācu un zviedru klienti, kas novērtē to izturību un ilgo lietošanas laiku. Kas ir būtiski, "Averto" profesionāļu komanda visiem interesentiem atbild uz neskaidrajiem jautājumiem un palīdz izvēlēties katram piemērotāko siltumnīcu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!