Foto: Shutterstock
Tuvojas pavasaris. Tas nozīmē ne tikai taureņus vēderā, putnu čivināšanu un siltāku laiku. Pavasaris daudziem nozīmē arī stādīšanas, sēšanas, rušināšanās un citu dārza darbu darīšanu. Tiem, kuriem ir savs pleķītis zemes, uz kura stādīt augus, sliet siltumnīcu un rūpēties par izaugušo, savā ziņā paveicies, jo dārza darbi patiesi palīdz atslēgties no ikdienas steigas un stresa.

Ja dārza darbiem atvēlam kaut 1-2 stundas dienā, jau jūtamies krietni vien labāk. Bet dārzs nav tikai prieks un izkustēšanās pēc drūmās ziemas. Tie ir arī dažādi sagatavošanās darbi, jo mēs nevaram ieiet dārziņā, izrakt pāris bedrītes, sasēt sēklas un nu tikai gaidīt rezultātu. Dārzs prasa daudz vairāk spēka un ieguldījuma (gan laika, gan arī finansiālajā ziņā).

Viens no šādiem ieguldījumiem ir siltumnīca. Protams, varam visu mēģināt audzēt dobēs zem klajas debess, tomēr katram kaislīgam un pieredzes bagātam dārza "rušinātājam" ir skaidrs, ka siltumnīca lieti noder. Un ir taču augi, kuriem nepieciešams daudz lielāks siltuma daudzums, ko Latvijas daba nenodrošina.

Tie, kas aktīvāki un prasmīgāki, var mēģināt uzbūvēt siltumnīcu pašu spēkiem – sākot no nulles, tomēr ne visiem ir tādas prasmes (un tik daudz brīva laika). Tāpēc liela daļa cilvēku izvēlas "audzēšanas namiņu" iegādāties jau gatavu un to vien uzstādīt.

Pērkot siltumnīcu, būtiski ir saglabāt pirkuma čeku, jo bieži vien siltumnīcām ir garantijas laiks – pat divu gadu garantija – gadījumam, ja nu tomēr kas atgadās. Turklāt, ja būs ražotāja brāķis, tad vismaz nenāksies zaudēt savu naudu par pirkumu.

Varētu šķist, ka šādas siltumnīcas ir dārgs prieks. Tomēr praksē piedāvājums tikai aug, līdz ar to cenas sarūk. Konkurence arī siltumnīcu tirgū ir sīva, tāpēc tirgotāji cenšas piedāvāt pircējiem labākos piedāvājumus par zemāku cenu. Tomēr der atcerēties, ka ne vienmēr lētais iet kopā ar kvalitatīvo.

Cenas dēļ populārākās ir plēves siltumnīcas. Tās patiesi nemaksā dārgi un ir diezgan viegli uzstādāmas. Kvalitātes ziņā gan speciālisti iesaka siltumnīcai izvēlēties šūnu polikarbonāta segumu. Un cena šādām siltumnīcām ir krietni vien augstāka.

Vienkāršākais variants, kā tikt pie siltumnīcas, ir to iegādāties internetā. Gatava standarta tipa siltumnīca ir glīta, vienkārši un ātri montējama. Turklāt internetā pieejami pamācību video, kā to pareizi uzstādīt. Līdz ar to nav īpaši jāsautraucas par to, ka kaut kas "noies greizi" un būsim zaudējuši lielu naudas summu.

Tiesa, ja izvēlamies dārgāku un lielāku siltumnīcu, tā būs arī grūtāk uzstādāma. Tādēļ tad gan vajadzētu izmantot profesionāļu palīdzību. Pirmkārt, darbs ies ātrāk un nebūs pašam jālauza galva un jātērē spēki. Otrkārt, ja nu kaut ko izdaram nepareizi, tad pārmetumi pašam pret sevi būs lielāki, nekā tad, ja darbu paveiks speciālisti, kuri nodrošina ar kvalitāti.

Uzstādīšana gan nav no lētākajām un bieži vien jāšķiras no 100 vai pat vairāk eiro, taču daudzi uzņēmumi šādā gadījumā paši nodrošina piegādi. Galvenais, ja garantijas laikā atklāsies kādas nepilnības, varēsi būt pārliecināts, ka tā nebija tava kļūda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!