Foto: Publicitātes foto
Firmas Bosch mauriņa tīrītājs vai kultivators lielo darbu paveiks tavā vietā.

Pagājušā gada glītais mauriņš saglabājies vien pērnajās fotogrāfijās. Tagad, pavasarī, zāliens pēc ziemas miega mostas gluži saburzīts. Vietām tam izaugusi sūnu bārda, citviet izzuduši zāles mati. Vēl citur no pērn glītajiem un sulīgajiem zāles stiebriem palikušas vien savēlušās salmu krāsas pakulas. Vai dāvāt mauriņam jaunu krāšņumu ir neiespējamā misija? Nē, ja vien tev palīgā nāk firmas Bosch mauriņa tīrītājs vai kultivators, kas lielo darbu paveiks tavā vietā.

ZINĀŠANAI!

Sūnas zālienā aug vairāku iemeslu dēļ:

  • augsne laika gaitā tā sablīvējusies, ka zālienam nepiekļūst gaiss un tas vienkārši smok.
  • augsne cieš no bada: tā ir tik noplicināta un izbadējusies pēc barības vielām, ka zāliens iet bojā.
  • augsne ir pārāk skāba, un šā iemesla dēļ zāliens nespēj uzņemt nepieciešamās barības.

VEIC INVENTEREZĀCIJU!

Lai zāliens zaļotu un būtu mīksts kā mākonis, tas atbilstoši jākopj – ik pavasari jāveic tā dēvētā vertikulācija, kas ir augsnes virskārtas spēcīga ķemmēšana ar asu grābekli. Šeit nelīdzēs zāliena maiga glāstīšana – grābeklis jāvelk tik spēcīgi, lai zemē izveidotos nelielas, dažus milimetrus dziļas, ar aci gandrīz nemanāmas vadziņas. Tādējādi zāliena augi tiek gan retināti, gan arī atbrīvoti no vecajām, atmirušajām daļām, bet atlikušajiem dāvāta iespēja cerot un atjaunoties. Šādi ķemmējot zālienu, tam arī piekļūst gaiss, labāk uzsūksies mēslojums.

Jāpiebilst gan, ka pēc zāliena ķemmēšanas jāsagrābj sūnas, nezāles, liekā zāle... Tātad priekšā ir smags darbs. ja vien... ja vien tavā rīcībā nav elektriski darbināmi dārza instrumenti, kas bez liekas piepūles, gluži kā rotaļājoties, palīdz gan atjaunot zālienu, gan vēlāk to uzturēt veselīgu un labi saaugušu.

Zāliena tīrītājs Bosch ALR 900 saudzīgi, taču efektīvi atbrīvo zālienu no sūnām to sākuma augšanas stadijā, nebojājot zālaugus. Taču, ja sūnas jau ņēmušas virsroku, kultivators Bosch AVR 1100 palīdzēs atbrīvot zālienu no augu segas un to sagatavot atkārtotai apsēšanai. Taču kā zināt, kuru instrumentu izvēlēties tieši tavam zālienam?

Pirms ķeries pie atbilstošākā dārza instrumenta iegādes, palūkojies, cik lielā mērā tavs mauriņš ir pārņemts ar sūnām, veco zālienu. ja mauriņš ir diezgan labā stāvoklī – tajā ir mazliet sūnas, mazliet vecās kūlas (bez tā neiztikt arī labi koptos mauriņos), pilnīgi pietiek, ja tā kopšanai izvēlēsies vienkāršāko instrumentu – mauriņa tīrītāju Bosch ALR 900.

Savukārt, ja zāliens stipri aizlaists, tajā sūnas bārdas ir gandrīz vairāk nekā zāles stiebru, vietām redzami brūni, it kā izdeguši pleķi, bet citviet zālaugu nav vispār, vislabākā izvēle būs kultivators Bosch AVR 1100.

KĀ DARBOJAS KULTIVATORS?

Tāpat kā zāliena tīrītājam, arī kultivatoram apakšā izvietots rullīša veida mehānisms, pie kā piestiprināti metāla naži. Tie veic to pašu attīrīšanas funkciju, ko grābeklis, un vienlaikus iegriežas zemē, to sagriežot. asmeņi sagriež ne vien zemi, bet arī zāles saknes. Nav pamata bažām, ka, sagriežot saknes, tā vairs neaugs vispār! Tieši pretēji – no katra sagrieztā posma atkal veidosies jauni ceri, zālienu padarot īpaši kuplu un gaisīgu.

ŅEM VĒRĀ!

Uzsākot darbu, bažīgu var darīt mauriņā iedzītās šaurās, garās līnijas, kas rada sajūtu – zāliens vis netiek atjaunots, bet izpostīts. Patiesībā zemē iedzītās vadziņas ne vien nodrošina zālienam gaisa, ūdens un saules gaismas piekļuvi, bet arī ļauj viegli to atjaunot. Šajās vadziņās iesējot zāliena sēklu un vēlāk pārkaisot minerālmēslus, zāliens augs un atjaunosies neticamā ātrumā.

Jāpiebilst gan – ja izvēlēsies kultivatoru Bosch AVR 1100, labākam rezultātam zālienu ieteicams it kā sarūtot: vispirms pa to nobraukt vertikāli, bet pēc tam perpendikulāri iedzītajām līnijām. Tas garantēs, ka mauriņš iztīrīts tik labi, cik vien tas vispār iespējams.

Un vēl – ja vēlies mauriņu uzturēt ideālā kārtībā, vasarā, to pļaujot, noteikti nodrošini nopļautās zāles savākšanu. Kāpēc? Kā liecina pētījumi, zāliens spēj pārstrādāt un izmantot barības vielās vien 30 procentus nopļautās zāles, kuru atstāj nesavāktu. Tātad 70 procenti zāles paliek turpat uz mauriņa, to noblietējot un tādējādi veicinot sūnas augšanu.

KĀ DARBOJAS ZĀLIENA TĪRĪTĀJS?

Vienkārši izsakoties, šis ir mehanizēts, ar elektrību darbināms izcili ass grābeklis. Tā darbināšana ir ļoti vienkārša: pieslēdz instrumentu elektrotīklam, uz roktura piespied kloķīti (drošības dēļ instrumenta darbināšanas laikā tas jātur piespiests) – un aiziet! Zāliena tīrītājs gan nav pašgājējs, taču, pateicoties viegliem gumijas ritenīšiem, tas ir viegli stumjams.

Instrumenta apakšējā daļā izvietots rullīša veida mehānisms, pie kā piestiprinātas tādas kā grābekļa ķepiņas. rullītim griežoties, ķepiņas ar spēku ieķeras sūnā, vecajos stiebros un, palīdzot spēcīgai vēja pūsmai, iemet sūnas savācējkastē. brīnums ir noticis! Vecā zāle, sūna un citi netīkami augi savākti, nepārpūlot roku muskuļus. arī nastu nešana uz komposta kaudzi vairs nesagādā raizes – savācējkaste līdz komposta kaudzei ērti aizripināma uz ritenīšiem.

Grābekļa augstums regulējams vairākās pozīcijās: 10, 5, 0, un –5 milimetri. Pēdējā pozīcija pavasara darbam ir vispiemērotākā, tā nozīmē, ka grābeklis arī iegrābjas zemē un nedaudz uzirdina to. Kad tas izdarīts, otrreiz instruments no saimniecības ēkas jāizņem un zāliena tīrīšana jāveic atkārtoti tikai rudenī – augusta beigās, septembra sākumā, kad zāliens otrreiz sezonas laikā saņemas augšanai. Šim laikam paredzētas visas pozīcijas ar pluszīmi. Tās nodrošinās, ka, pārbraucot mauriņam, darbarīks ne tikai likvidēs sūnu, bet arī savāks kritušās lapas tvertnē, atbrīvojot tevi no nogurdinošās, stundām ilgās lapu grābšanas ar parasto grābekli.

Starp citu, abi instrumenti – gan zāliena tīrītājs Bosch ALR 900, gan kultivators Bosch AVR 1100 – der ne tikai speciāli sētam mauriņam, bet arī lauku dārzam, kurā zāle sējusies dabiski. jā, un nekāda īpaša kopšana, izņemot apakšējās daļas noslaucīšanu pēc darba, instrumentiem nav nepieciešama. Tikai, lai vieglāk notīrīt asmeņus, pirms darba tos ieteicams apstrādāt ar speciālu Bosch aerosolu asmeņu kopšanai.


Reklāmraksts publicēts žurnālā IEVAS MĀJA 07.04.2017.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!